Peruskoulun jälkeen

Facebook
05.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Kuitenkin viimeistään ysiluokalla kannattaa miettiä, mitä haluaa tulevaisuudelta. Mitkä ovat vahvuuksiani, entä mitä en ainakaan haluaisi tehdä? Toisille on jo pitkään ollut selvää, mihin aikoo hakeutua, kun taas toisille maailma on vielä täynnä kysymysmerkkejä. Valinnanmahdollisuuksia on tarjolla runsaasti.

Lukion kesto on yleensä kolmesta neljään vuotta. Opinnot koostuvat pakollisista, syventävistä ja soveltavista kursseista. Omaan kurssitarjottimeen voi vaikuttaa ja painottaa niitä oppiaineita, jotka itseä eniten kiinnostavat.

Valittavana on myös erityislukioita, joita ei kuitenkaan ole kaikilla paikkakunnilla. Erityislukio voi olla esimerkiksi urheilu- tai musiikkipainotteinen ja suosituimpiin lukioihin saattaa olla korkeat keskiarvorajat. Lukiosta valmistutaan ylioppilaaksi.

Ammatillinen koulutus

Toinen vaihtoehto on ammatillinen peruskoulutus. Sitä tarjoavat esimerkiksi ammatilliset oppilaitokset, kansanopistot ja ammatilliset erityisoppilaitokset. Koulutus johtaa perustutkintoon. Suoritusaika vaihtelee oman etenemistahdin, aiempien opintojen ja mahdollisen aiemman työkokemuksen mukaan. Perustutkinnon jälkeen on mahdollista hakeutua työelämään tai suorittaa jatko-opintoja ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Yhdistelmäopinnot

Oppilaitokset tekevät usein yhteistyötä keskenään. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ammatillisen koulutuksen ja lukion oppimäärän suorittamisen yhtäaikaisesti. Yhdistelmän rakenne ja toteutus vaihtelevat eri oppilaitoksissa. Yhdistelmätutkintoon kuluu 3–4 vuotta. Vaihtoehtoina voisi olla kaksoistutkinto, eli ammatillisen perustutkinnon ohella ylioppilastutkinto tai toinen ammatillinen perustutkinto. Kolmoistutkinnossa opiskelija suorittaa ammattitutkinnon, lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon.

15-vuotias saa solmia myös oppisopimuksen

Tällöin opiskelija hankkii itse oppisopimuspaikan ja suorittaa määrätyssä oppilaitoksessa tietopuoliset opinnot laaditun aikataulun mukaisesti. Oppisopimuskoulutus voidaan järjestää ammatillisena peruskoulutuksena kaikkiin perustutkintoihin. Paikallinen oppisopimuskeskus tai -toimisto auttaa oppisopimuksen tekemisessä ja neuvoo käytännön asioissa.

Muita mahdollisuuksia

Mahdollista on hakea myös kansanopistoihin. Niissä on laaja kurssitarjonta ja niissä on mahdollista suorittaa myös lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen oppimäärä.

Mikäli ysiluokalla ei vielä tiedä, mitä haluaisi opiskella, tai kokee tarvitsevansa valmennusta jatko-opintoja varten, on mahdollista suorittaa tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA). TUVA-vuoden aikana opiskelija saa lisää valmiuksia hakeutua tutkintokoulutukseen ja hänen suunnitelmiaan selkeytetään.

Perusopetuksen jälkeen on myös mahdollista suorittaa työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus (TELMA).

TELMA on tarkoitettu erityistä ja laajaa tukea tarvitseville henkilöille. Koulutuksessa opiskelija saa valmiuksia hyvää, itsenäiseen elämään ja työhön.

Tekstilähde: Nuortennetti

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia