Pestipäiviltä automaatioinsinööriksi Normetille

Aleksi Lukinmaa on lähestynyt rohkeasti työnantajiaan ja se on kantanut myös hedelmää.
Aleksi Lukinmaa on lähestynyt rohkeasti työnantajiaan ja se on kantanut myös hedelmää.
09.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

Aleksi Lukinmaa valmistui vuonna 2012 lukiosta ja pääsi saman vuoden syksyllä Oulun yliopistoon konetekniikan kandidaattiohjelmaan, missä hän suuntautui mekatroniikkaan ja konediagnostiikkaan. Seuraavana vuonna Lukinmaa suoritti varusmiespalveluksensa Rovaniemellä ja palasi opintojensa pariin vuoden 2014 keväällä. Lukinmaan kandivaiheen opinnot kestivät kolme vuotta, joiden aikana Lukinmaa teki kesätöitä TeknoCompilla CNC-koneistajana sekä SSAB:llä briketöinnissä ja kunnossapidossa. Vuonna 2017 hän oli kesätöissä myös Ponssella ja jatkoi siellä aina jouluun saakka. Vuonna 2018 hän palasi Oulun yliopistolle viimeistelemään opintojaan ja käväisi samalla yliopiston Pestipäivillä.

– Pestipäivillä tunnistin Normetin nimen ja tiesin että yritys valmistaa kaivoskoneita, mutta siinä kaikki.

Lukinmaa käveli Normetin pisteelle ja tapasi siellä nykyisen esimiehensä.

– Ojensin lyhyen juttelutuokion jälkeen CV:ni, jonka jälkeen esimieheni vielä muistutti minua lähettämään hakemuksen, koska he hakivat diplomityöntekijää ja siellä voisi olla paikka vapaana.

Lukinmaa lähetti hakemuksen Normetille parin viikon kuluttua ja pari viikkoa myöhemmin hän sai puhelun, jossa häntä pyydettiin työhaastatteluun.

– Ensin käytiin työhaastattelu yliopistolla ja pohdittiin diplomityöni aihetta. Olin opinnoissani suuntautunut mekatroniikan puolelle ja keskustelussa tuli ilmi, että Normetilla on kehitteillä uusi robottipuomi, joka tarvitsisi ohjausjärjestelmän – siinä olisi minulle mahdollinen diplomityön aihe.

Lukinmaan diplomityön tavoitteena oli yksinkertainen demoversio ohjausjärjestelmästä, jota käytettäisiin robottipuomin ohjaukseen. Hän käytti apunaan valmista virtuaalista simulaattoria, jonka avulla hän rakensi hardware-in-the-loop-simulaattorin.

Lukinmaan diplomityö valmistui vuoden 2019 keväällä ja hän valmistui diplomi-insinööriksi pari kuukautta myöhemmin. Tämän jälkeen hän jatkoi Normetilla nuorempana automaatioinsinöörinä Iisalmessa.

– Iisalmessa pääsin testaamaan kokeneempien työntekijöiden kanssa prototyyppivaiheessa olevaa akkusähkökäyttöistä (BEV) Normet SmartDrive® -kaivoskonetta, jossa uutta prototyyppiä ohjattiin uudella ohjausjärjestelmällä. Kyseessä oli helppo työtehtävä, jonka kautta pääsin tutustumaan Normetin ohjelmistonkehitysprosessiin ja ennen kaikkea kaivoskoneiden toimintaan.

Takaisin diplomityöprojektiin

Seuraavassa vaiheessa Lukinmaa siirtyi Normetin Oulun toimipisteeseen, jolloin toimenkuvaan astui automaatiokehitys.

– Pääsin jatkamaan projektissa, jonka puitteissa tein diplomityöni. Projektiin oli saatu valittua ohjausjärjestelmän toimittajat sekä suunniteltua mekaniikka, jota lähdettiin nyt kokoamaan.

Samalla Lukinmaan titteli muuttui automaatioinsinööriksi. Hän on työskennellyt kyseisen automaatiojärjestelmän parissa nyt parin vuoden ajan.

– Käytännön tasolla työni on koodaamista. Olen tehnyt PLC-ohjelmointia, toimintoja ja käyttöliittymiä sekä ollut linkkinä kehitysprosessin eri osa-alueiden välillä, varmistaen että kokonaisuus toimii.

Projektissa oli aluksi käytössä Lukinmaan diplomityöhön pohjautuva HIL-simulaattori (hardware-in-the-loop), jonka ympärille on rakentunut todella paljon uutta ohjelmistoa. Lukinmaa on ollut mukana suunnittelemassa ja kehittämässä tätä uutta ohjelmistoa.

– Pääsin kokeilemaan suunnittelemaamme konetta Pyhäsalmen kaivoksessa, missä saimme testata koneen toimintaa ensimmäistä kertaa maan alla. Voin sanoa, että vähän meinasi tulla ahdasta, kun kyseessä on kuitenkin iso kone, jonka piti mahtua 4 x 4 metriä -kokoiseen tunneliin, joka on samalla minimitila, missä koneen pitäisi pystyä työskentelemään. Lopulta kone toimi kuitenkin suunnitellusti, eikä mitään odottamatonta tapahtunut, Lukinmaa kertoo huojentuneena.

Hän mainitsee, että koko kone oli ensin täysin suunniteltu, kehitetty ja testattu käyttämällä apuna Digital Twiniä ja HIL-simulaattoria. Ennen kaivokseen menoa koneelle oli tehty turvallisuustestit maanpinnalla.

Normet on panostanut tuotekehitykseensä reilusti. Tällä hetkellä Normetin laitteiden ja teknologioiden tuotekehityksessä työskentelee yli 100 Normetin omaa suunnittelijaa ja asiantuntijaa sekä merkittävä määrä ulkoista resursseja.

Isojen kokonaisuuksien kanssa työskentely sopii Lukinmaalle

– Omaan luonteeseeni sopii hyvin nykyisen kaltainen kohtalaisen suurpiirteinen tekeminen, jossa minulla on paljon tilaa toimia ja tehdä. Työtehtäväni eivät mene ihan kinematiikan laskentaan saakka, mutta kuitenkin siitä reunasta toiseen ääripäähän, jossa seison tunnelissa testaamassa oikeaa konetta. Kenttää ja opittavaa on siis todella paljon, Lukinmaa toteaa.

Lukinmaa on lähtenyt jatko-opiskelemaan myös robotiikan perusteita.

– Koska automaatio-osaamiseni suuntautuu enemmän robotiikkaan, on parempi kouluttautua lisää sille alalle. Kyseessä on varsin laaja ja haastava aihe, jossa riittää vielä kenttää kuljettavaksi. Kun pääsen syventymään haastavampiin teknologioihin, myös tehtäväkenttä ja vastuualueet varmasti kasvavat. Kyseessä on ala, jota ei ihan heti opita, joten on tärkeää että tässä on mentoreina kokeneita alan huippuammattilaisia.

Lukinmaan työnkuvaan kuuluu käytännössä pääinsinöörin kanssa koneen toimintojen miettiminen, mitä sen pitäisi pystyä tekemään. Tämän jälkeen koneen toimintaa kirjoitetaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti auki, jonka pohjata Lukinmaa miettii millaisia ominaisuuksia koneelta vaaditaan, mitä ominaisuuksien toteuttaminen vaatii ja miten ne ovat toteutettavissa.

– Koneiden kokonaisvaltainen turvallisuus on todella tärkeässä roolissa, varsinkin maan alla toimiessa kaiken täytyy olla todella turvallista. Seuraavassa vaiheessa päästään speksaamiseen, suunnittelemiseen, kehittämiseen ja koodaamiseen, lopulta sitten käytännössä testaamiseen.

Lukinmaa kertoo, että Normetin automaatiotiimissä jokaisella tekijällä on omat mielenkiinnonkohteensa sekä vahvuutensa. Kaikkia yhdistävä tekijä on kuitenkin aito mielenkiinto tekniikkaa kohtaan.

Harrastusten ei tarvitse tukea ammattia, vaikkakin siitä voi olla hyötyä

– Itselläni ei ollut mitään aiempaa koodaustaustaa, vaan olen oppinut sen tässä töitä tehdessä. Harrastan vapaa-ajalla tietokoneella pelaamista, voimailua sekä hyvien leffojen parissa sohvalla laiskottelua. Tokihan koodausosaamisesta on hyötyä näissä hommissa. Mielestäni riittää, kunhan henkilöltä löytyy matemaattisloogista ratkaisukykyä sekä intoa löytää ratkaisuita. Koodaaminen on ongelmanratkaisua koodikielisillä komennoilla.

Lukinmaa kertoo, että Normetilla on ollut myös tilaa oppia, mistä suuri kiitos kuuluu hänen mahtaville kollegoilleen, joilla on runsaasti alan kokemusta. Kysymyksiin saa todella nopeasti vastauksen.

– Normetilla on tilaisuuksia ja tilaa oppia, koska täällä on raudanlujia ammattilaisia auttamassa. Kaikkein tärkein vaadittu ominaisuus on mielestäni oma mielenkiinto oppia näitä asioita.

Lukinmaa tyytyväinen Normetiin työnantajana

– Vaikka Linkedln välillä huuteleekin, minulla ei ole ollut mitään tarvetta lähteä miettimään uutta työnantajaa. Palkan tarkistukset on saanut helposti perusteltua, kun olen pystynyt osoittamaan osaamiseni ja toimimaan kriittisessä osassa projektia, Lukinmaa kertoo.

Lukinmaa mainitsee myös hyvästä yhtiön työntekijöiden keskinäisestä vuorovaikutuksesta ja matalasta hierarkiasta, johon ei kuulu keskinäistä kilpailua, vaan projektit vedetään yhteistyössä ja ollaan yhtä tiimiä.

Kannattaa etsiä yrityksestä juuri oikea kontaktihenkilö

Lukinmaa opastaa lähestymään kiinnostavia yrityksiä rohkeasti. Erityisesti hän painottaa oikean kontaktihenkilön löytämisen merkitystä. Hyviä mahdollisuuksia voi löytää myös mm. Pestipäiviltä tai muista rekrytointitapahtumista, missä yritykset ovat todennäköisesti etsimässä työntekijöitä ja diplomityön tekijöitä.

– Kannattaa ensin tutustua siihen, millainen yritys on kyseessä, jos se kiinnostaa edelleenkin, kannattaa etsiä sieltä omasta osaamisalueesta vastaava henkilö. Jos tähän pisteeseen pääsee, on jo todella pitkällä asian suhteen. Joskus oikeaa henkilöä ei vain onnistu löytämään, jolloin on vain lähetettävä hakemus ja CV yrityksen portaalin kautta ja toivottava, että ne löytävät juuri oikealle henkilölle.

Lukinmaa on lähestynyt rohkeasti työnantajiaan ja se on kantanut myös hedelmää.
– Pääsin SSAB:lle kesätöihin, kun menin juttelemaan eräässä iltatapahtumassa SSAB:n edustajalle ja kysyin häneltä suoraan kesätyöpaikkaa. Hän kaivoi minulle numeron kunnossapidon päällikölle, jolle sitten soitin ja lopulta pääsinkin SSAB:lle.

Pestipäiviltä Lukinmaa löysi kesätyöpaikkansa Ponssella ja pääsi sisään Normetille ja siitä edelleen nykyiseen tehtäväänsä.

– Vuonna 2019 olin Pestipäivillä työnantajan edustajana ja näillä näkymin tulen olemaan myös ensi vuonna edustamassa Normetia. Näin se ympyrä sulkeutuu.


Normet pähkinänkuoressa

Normet on vuonna 1962 perustettu alansa johtava, kasvava ja innovatiivinen teknologiayritys, joka tarjoaa jatkuvia parannuksia maanalaisiin kaivos- ja tunnelointiprosesseihin lisäämällä niiden turvallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta. Ratkaisuiden lähtökohtana on aina ihmisten hyvinvointi, turvallisuus sekä ympäristöstä huolehtiminen. Normetin laaja tuotetarjoama kattaa laitteet, teknologiat, rakennuskemikaalit, kalliolujitustuotteet sekä palvelut. Vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli 359 miljoonaa euroa ja yrityksellä on yli 50 myynti- ja palvelupistettä 30 maassa. Suomessa Normetin toimipisteet ovat Espoossa, Iisalmessa ja Oulussa. Yritys työllistää maailmanlaajuisesti yli 1600 alansa ammattilaista, joista Suomessa työskentelee noin 500.

www.normet.com

LinkedIn

Facebook

Instagram

Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia