Saamelaisalueen koulutuskeskus - Yhteisöllistä ja käytännönläheistä opiskelua
Inarin alue tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön. Täällä matkailualan perustutkinto sekä luonto- ja ympäristöalan perustutkinto ovat uuden arktinen luontomatkailu - opintokokonaisuuden alla. Siinä on yhdistetty molempien tutkintojen osuuksia (pakolliset opinnot), valinnaiset opinnot ovat oman suuntautumisen kautta. Uudet opiskelijat aloittavat elokuussa 2025.
28.11.2024 | Koulutus ja opiskelu, Lukio
Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on ainutlaatuinen toisen asteen oppilaitos, jolla on keskeinen asema saamelaisalueen kehittämisessä ja arktisessa osaamisessa. Inarissa sijaitseva nykyaikainen koulutuskeskus järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Ensi syksynä toteutetaan matkailualan- ja luonto- ja ympäristöalan perustutkinto yhdistämällä pakollisten tutkinnon osien opintoja, jolloin opiskellaan arktista luontomatkailua.
– Koska olemme pieni oppilaitos, meillä opiskelijat ja henkilökunta tulevat nopeasti tutuiksi keskenään. Ilmapiiri on turvallinen ja välittävä, kuvailee opinto-ohjaaja Tea Niemelä ja jatkaa:
– Ovet ovat meille auki senkin jälkeen, kun opiskelija on valmistunut, tai jos hän on jostakin syystä keskeyttänyt opintonsa. Yhteyttä voi ottaa kaikenlaisissa asioissa, pyrimme aina ohjaamaan ja auttamaan. Suurissa kouluissa tällainen opiskelijan henkilökohtainen tukeminen ei ole aina mahdollista.
Saamelaisalueen omaa koulutusta
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen antaman koulutuksen peruskiviä ovat saamen kieli ja kulttuuri. Porotalousalaa, saamenkäsitöitä tai arktista luontomatkailua ei voi opiskella missään muussa oppilaitoksessa Suomessa.
– Opettajat ovat päteviä ja ammattitaitoisia. Henkilökunnasta noin puolet on saamen kielen taitoisia, mainitsee Tea Niemelä.
Kolmoistutkinto ja muu oppilaitosyhteistyö
- Kaikilla SAKK:n koulutusaloilla on mahdollista suorittaa ns.kolmoistutkinto. Ylioppilastutkinnon suorittamisessa SAKK:n kumppaneita ovat Ivalon lukio sekä Utsjoen, Enontekiön ja Savukosken lukiot. Lapin ammattikorkeakoulun kanssa teemme yhteistyötä väyläopinnoissa, kertoo Tea Niemelä.
Tekemällä oppii
Käytännön tekeminen ja työelämälähtöisyys ovat SAKK:n koulutuksissa suuressa roolissa. Joillakin aloilla, kuten porotaloudessa ja matkailualalla, työelämässä oppiminen muodostaa noin puolet opinnoista.
– Koulutusten toteutuksissa on huomioitu sekä opiskelijoiden että työnantajien tarpeet. Meillä on toimivat verkostot työnantajien kanssa. Työpaikkaohjaajien koulutukseen on myös panostettu monimuotoisesti, toteaa Tea Niemelä.
Opiskelijoiden ääni kuuluu
Pienessä oppilaitoksessa opiskelijoiden vaikutusmahdollisuudet oppilaitoksen arkeen ja päätöksentekoon on hienosti huomioitu.
– Meillä opiskelijat ovat vahvasti mukana toiminnan kehittämisessä ja ideoinnissa. Opiskelijat arvostavat yksilöllistä ja henkilökohtaista otetta oman opintopolkunsa laatimisessa.
– Opiskelijakunta toimii aktiivisesti, ja oppilaitoksen eri työryhmissä sekä SAKK:n johtokunnassa on opiskelijoiden edustus. Pyydämme opiskelijoilta palautetta, ja reagoimme toiveisiin ja parannusehdotuksiin.
– Lisäksi SAKK:lla on hyvät opiskeluhuollon palvelut ja verkostot. Inarissa on koululla paikan päällä koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja kerran viikossa, joten ammattilaisen puheille pääsee nopeasti. Palveluita on tarjolla myös etäyhteyksillä, kertoo Tea Niemelä
Upea luonto on valttikortti
Yksi SAKK:n vetovoimatekijä on Lapin luonto. Uusi asuntolarakennus valmistuu vuodenvaihteeseen mennessä nykyisen asuntolarakennuksen viereen, upealle paikalle Inarijärven viereen.
– Luonnon kauneus sekä mahdollisuus retkeilyyn ja eränkäyntiin korostuvat opiskelijoiden viihtyvyydessä. Järven rannalla sijaitsevassa asuntolassa on veneitä käytettävissä. Lisäksi lainattavissa on retkeily- ja kalastusvälineistöä.
Tea Niemelän mukaan vapaa-ajanviettomahdollisuudet ovat muutoinkin hyvät.
– Inarin asuntolassa on kaikille opiskelijoille tarkoitettu kuntosali. Inarin kunnan liikuntatiloihin on järjestetty asuntolasta kuljetukset. Kirjasto-auto käy kerran viikossa. Lisäksi tarjolla on bänditoimintaa ja näytelmäkerho. Opiskelijat järjestävät itse paljon illanviettoja ja muuta kaikille yhteistä toimintaa.
Hakeminen
Peruskoulun päättäneet ja ne, joilla ei ole aikaisempaa tutkintoa suoritettuna hakevat yhteishaussa 18.2.–18.3.2025. Hakulomake löytyy Opintopolku.fi-palvelusta.
Muita tutkintoja suorittaneet voivat hakea tutkintoon johtaviin koulutuksiin suoraan oppilaitokselle yhteishaun aikaan tai jatkuvassa haussa.
– Jatkuva haku toimii joustavasti. Jos kesken lukuvuotta tulee tilanne, että olisi mahdollisuus aloittaa opinnot, niin kannattaa ilman muuta ottaa meihin yhteyttä, huomauttaa Tea Niemelä.
SAKK:n media-alalle, saamen kielen ja kulttuurin koulutuksiin sekä taideteollisuusalan- sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksiin haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake suoraan oppilaitokselle.
- Saamen kielen ja kulttuurin lyhytkoulutuksista sekä muista lyhytkoulutuksista (lupa-, pätevyys-, kortti- jne. koulutukset) ilmoitetaan paikallislehdissä sekä koulun verkkosivuilla.
Lisätietoja hakemisesta (suomeksi): www.sogsakk.fi
Saamelaisalueen koulutuskeskus
Opintotoimisto
Menesjärventie 4, 99870 Inari
040 707 3793, [email protected]
www.sogsakk.fi
Facebook | LinkedIn | Instagram | YouTube | TikTok
Haluatko oman yrityksen esille tähän?