SSAB siirtyy fossiilivapaaseen terästuotantoon

SSAB Raahen tehdasalue on noin 500 hehtaaria ja siellä on noin 40 km tietä. Rekkoja alueella käy noin 70 päivässä ja satamassa käy noin 10 laivaa viikossa.
SSAB Raahen tehdasalue on noin 500 hehtaaria ja siellä on noin 40 km tietä. Rekkoja alueella käy noin 70 päivässä ja satamassa käy noin 10 laivaa viikossa.
03.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Terästä on tehty vuosisatoja yhdellä ja samalla tavalla, jossa hiiltä on hyödynnetty raudan pelkistyksessä. SSAB tulee muuttamaan tilannetta merkittävästi, koska jatkossa raudan pelkistykseen tullaankin käyttämään vetyä, jolloin hiili jää kokonaan pois pelkistysprosessista.

– Tällä hetkellä terästeollisuus tuottaa maailmanlaajuisesti todella paljon hiilidioksidipäästöjä, lisäten sitä kautta ilmaston lämpenemisen riskiä. Olemme alan edellä kävijöitä uudessa vetyyn perustuvassa raudan pelkistysprosessissa. Olemme jo valmistaneet asiakkaillemme terästuotteita tällä uudella prosessilla ensimmäisenä maailmassa. Mikäli nuori haluaa pelastaa maailman, tämän kannattaa olla mukana kehityksessä tulemalla meille töihin, SSAB Raahen tehtaanjohtaja Jarkko Matkala toteaa.

Matkala kertoo, että SSAB:n Raahen tehtaalla tehdään kahdella tapaa ekologista terästuotantoa.

– Tällä hetkellä Raahen tehdas tuottaa Suomen hiilidioksidipäästöistä 7 %, mutta tämän tulevan vetyyn perustuvan pelkistysprosessin mukaantulon jälkeen olemme hiilidioksidipäästöjen suhteen nollassa.

Toinen merkittävä tekijä ekologisessa terästuotannossa on hänen mukaansa SSAB:n tehtaan tuottamat erittäin lujat ja kulutuskestävät teräkset.

– Tätä kautta autamme asiakkaitamme vähentämään hiilidioksidipäästöjään. Tämä toteutuu vaikkapa toimittamalla raskaaseen liikenteeseen sellaista terästä, joka toimii paljon keveämpänä korvaavana tuotteena kuin vanha teräsdesign. Tätä kautta polttoainetta ei kulu enää niin paljon raskaan ajoneuvon liikutteluun, vaan näin yhä suurempi osa polttoaineella tuotetusta energiasta voidaankin käyttää varsinaisen hyötykuorman liikuttamiseen.

Uusille osaajille on tarvetta kautta linjan

SSAB Raahen tehtaalla työskentelee 2500 ihmistä, joista noin 2000 tuotantotyöntekijää ja noin 500 toimihenkilöä.

– Tehtaan ikärakenne on hyvin tasainen, joten tuleville vuosille on luvassa jonkin verran rekrytointitarvetta. Tuotannossa ja kunnossapidossa on jatkuvaa tarvetta uusille ihmisille, johtuen työntekijöiden eläköitymisestä. Meillä on uusia mielenkiintoisia tehtäviä liittyen edellä mainittuun tuotannon uudistamiseen, jossa hiili jää pois ja tilalle tulee HYBRIT-prosessi. Kun menemme tähän uuteen prosessiin, se tulee tarjoamaan monia uusiakin työtehtäviä, Matkala mainitsee.

Tyypillinen tuloreitti SSAB:n palvelukseen metalli- tai prosessitekniikan opiskelu ammatti- tai ammattikorkeakoulussa. Myös Oulun yliopisto on SSAB:lle hyvin läheinen yhteistyökumppani, missä varsinkin prosessi- ja konetekniikan sekä sähkötekniikan linjat valmistavat nuoria työelämään SSAB:lla.


SSAB Raahen tehtaan johtaja Jarkko Matkala

Kesätöiden kautta työelämään

– Palkkaamme vuosittain satoja kesätyöntekijöitä. Jos meidän alaa lähtee opiskelemaan, kesätyö on hyvä reitti työelämään, koska opintojen lomassa pääsee tutustumaan meihin työnantajana sekä teräsalaan kokonaisuutena. Arvostamme kesätyöntekijöiden valinnassa hakijan opintoja tällä alalla, Matkala toteaa.

SSAB Raahen tehtaan työtehtävät ovat Matkalan mukaan hyvin mielenkiintoisia ja ne sopivat kaikille, sukupuolesta riippumatta.

– Olemme muidenkin kuin teräsmiesten ja -naisten työpaikka, sillä meillä työskentelee runsaasti eri ammattiryhmiä. Kaikilla koulutustasoilla on tarjolla paljon uramahdollisuuksia.

Matkala kertoo, että akuuttia pulaa SSAB:lla on erityisesti sähköalan asiantuntijoista, eli sähkömiehistä ja -insinööreistä. Myös koneistajat ja muut metallialan osaajat ovat ammattialoja, joille SSAB:lla on aina tarvetta. Myös LVI-puolella on työpaikkoja auki tälläkin hetkellä.

Turvallinen työympäristö tulevaisuuden terästehtaassa

– Työ on aikaisempaa selvästi siistimpää, modernimpaa ja ennen kaikkea turvallisempaa kuin aikaisemmin. Turvallisuus on meille tärkein asia työelämässä, ja rakennamme työpäivämme turvallisuuden kautta. Meidän työssämme hyödynnetään myös paljon aiempaa enemmän tietotekniikkaa ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia.

Olemme tekemässä isoa muutosta tulevaisuuden terästehtaaksi. Olemme ensimmäisiä maailmassa, joten jos nuori haluaa olla muutoksen eturintamassa, tässä on siihen hyvä mahdollisuus, Matkala rohkaisee.

Mahdollisuudet kansainväliseen uraan on olemassa

SSAB on kansainvälinen yritys, joka toimittaa tuotteita ympäri maailman. Tässä mielessä kansainvälinenkin ura on täysin mahdollinen SSAB:n palveluksessa.

– Meillä on tuotantolaitoksia Suomen ja Ruotsin lisäksi Amerikassa, jotka tarjoavat omalta osaltaan työskentelymahdollisuuksia, mutta lisäksi kansainvälisiä työtehtäviä edustavat myyntitehtävät, koska näitä tuotteita myydään ympäri maailman.

Matkala mainitsee, että SSAB Raahen tehtaalla valmistetaan hyvin monenlaisia terästuotteita. Tuotteet ovat tyypillisesti lujia ja kulutuskestäviä teräksiä, joita valmistetaan paljon myös autoteollisuuden tarpeisiin.

– Meidän tehtaalla on todella pitkiä työuria, eikä 30–40 vuoden työura ole mikään harvinaisuus. Aika moni viihtyy meillä pitkään, eikä se tarkoita sitä, että tehtäisiin 40 vuotta samaa työtä. Olemme iso työpaikka, joten täällä pääsee tekemään hyvin monipuolisia työtehtäviä ja urallaan pääsee myös etenemään, Matkala toteaa loppuun.

www.ssab.fi

SSAB on pitkälle erikoistunut, maailmanlaajuisesti toimiva teräsyhtiö jolla on noin 14 500 työntekijää yli 50 maassa. SSAB kehittää erikoislujia teräksiä ja tarjoaa palveluja, joilla saadaan aikaan suorituskykyisempiä ja kestävämpiä tuotteita. SSAB:n Ruotsissa, Suomessa ja Yhdysvalloissa sijaitsevien tuotantolaitosten vuosittainen terästuotantokapasiteetti on noin 8,8 miljoonaa tonnia. SSAB:n tavoitteena on tuoda markkinoille fossiilivapaata terästä jo vuonna 2026 ja olla fossiilivapaa yrityksenä vuoteen 2045 mennessä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia