Stera Technologies rohkaisee työntekijöitään kehittämään osaamistaan

Facebook
18.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Stera Technologies on kansainvälisesti toimiva mekaniikan ja elektroniikan sopimusvalmistuskonserni. Yritys työllistää yli 800 korkean osaamisen ammattilaista Suomessa ja Virossa seitsemällä eri paikkakunnalla. Konsernin omia tuotteita ovat Stera laite- ja jakokaapit, SteraLux LED-valaisinjärjestelmät sekä SteraSmart tuotantoautomaatiojärjestelmät. Sopimusvalmistajana Stera valmistaa komponentteja ja lopputuotteita mm. työkone-, auto-, rakennus- ja energiateollisuuden kansainvälisille toimijoille.

Monipuolisia työuria

– Meillä on asiakkaina tunnettuja isoja yrityksiä, joten vaikka tuotteet ja niiden versiot muuttuisivat, meillä on kuitenkin jo vahvat pitkäaikaiset siteet asiakkaiden kanssa olemassa. Me elämme asiakkaiden tuotannon kehityksen mukana, HR-koordinaattori Henna Hellman kertoo. Yhtiön jokaisessa tuotantoyksikössä on oma erityisosaamisensa, vaikka tietyt osaamisalat ovat edustettuina kaikissa.

– Hitsaajia, särmääjiä, koneistajia, operaattoreita sekä pintakäsittelijöitä löytyy lähes kaikista yksiköistämme, joten tuotantopuolen yleisimmät koulutustaustat ovat ammattikoulun kone- ja metallialan, tuotantotekniikan sekä sähköalan perustutkinnot. Hellman mainitsee, että Steran tuotantopuolelta löytyy myös jonkin verran rekrykoulutuksen kautta tulleita alanvaihtajia.

– Toimihenkilöpuolella meillä on erilaisia esimiestehtäviä sekä asiantuntijarooleja. Koulutustaustoiltaan he ovat usein kone- tai tuotantotalouden insinöörejä tai diplomi-insinöörejä. Steran työtehtävien kirjo on todella laaja. Meillä työskentelee niin suunnittelijoita, tuotannon esimiehiä, laatuasiantuntijoita kuin hankinnan ja myynnin parissa työskenteleviä. Myös osa projekti-inisinööreistä työskentelee vahvasti asiakasrajapinnassa.

Lisääntyvää tarvetta erityisesti automaatiopuolen osaajista

Turun tehtaan kehityspäällikkö Santeri Grundström mainitsee, että automaatio-osaaminen on sellaista, jota Steran on tarvetta kehittää jatkuvasti, koska asiakkaiden vaatimukset kasvavat.

– Kilpailukykyä saadaan parannettua automatisoimalla prosesseja. Automaatioalan osaajia meille tarvittaisiin erityisen kipeästi lisää. Automaatio-osaamista saadaan vahvasti ammattikoulutasolta lähtien, missä yhtenä aineena voi opiskella automaatiotekniikkaa. Kun vielä mennään suunnittelu- ja projektipuolelle, ammattikorkeakoulu kouluttaa automaatiotekniikan insinöörejä.

Kokoonpanotöitä Kaavin tuotantoyksikössä

Kokoonpanijana Kaavin tuotantoyksikkössä työskentelevä Riku Smolander kouluttautui ammattikoulussa putkiasentajaksi, mutta ei kuitenkaan työllistynyt oman alansa töihin.

– Kuulin, että Steran Kaavin tehtaalle haettiin varustelijaa. Hain paikkaa ja minut valittiin tehtävään. Koulutuksen ei tarvitse välttämättä olla metallialalta, koska Steralla arvostetaan myös oma-aloitteisuutta ja käytännön osaamista. Smolander mainitsee, että varustelun työtehtävät ovat monipuolisia.

– Työtehtäviini kuuluu pääasiassa hydrauli- ja polttoainesäiliöiden varustelut. Meillä on täällä hyvä työporukka, joka tukee ja neuvoo toinen toistaan työtehtävien osalta.

– Työ on hyvin mielenkiintoista. Tässä työssä menestyvät ne, joilla on halu tehdä ja mielenkiintoa uuden oppimiseen. Meille tulevan työmiehen ei tarvitse olla valmis ammattilainen, koska työtehtäviin perehdytys on niin tasokasta. Alkuun pääsee todella helposti. Olen ajatellut hakeutua lähitulevaisuudessa konetekniikan insinöörin koulutukseen, jonka kautta näen hyvät etenemismahdollisuudet ainakin täällä Kaavin tehtaalla.

CNC-koneistajasta Turun tehtaan kehityspäälliköksi

Turun tehtaan kehityspäällikkö Santeri Grundström valittiin Steran Turun tehtaalle alun perin ammattikouluopinnoista, jolloin työkaluvalmistuspuolelle tarvittiin nuorta osaajaa CNC-koneistajan tehtäviin.

– Työtehtävät eivät ole meillä kiveen hakattuja. Vaikka tulin alunperin CNC-koneistajaksi, ajauduin erilaisten huoltotöiden pariin ja siitä edelleen toiseen yksikköön levytyökeskuksille sekä niiden käyttöönottoon. Samaan aikaan aloimme tehdä yhteistyötä autotehtaan kanssa ja robotiikka alkoi tulla meillä enemmän ajankohtaiseksi. Aloin tehdä ohjelmointeja ja rakentelin robottisoluja, jonka kautta tilanne vähitellen kehittyi siihen, että meillä oli tarvetta lisäkäsille. Rekrytoimme uusia ohjelmointi- ja huoltokavereita, jossa toimin hetken aikaa tiimin vetäjänä – otimme käyttöön robotteja ja huolsimme tuotantosoluja. Tiimin vetäjästä hommat paisuivat entisestään, jolloin siirryin vetämään projekteja ja nykyisin toimin kehityspäällikkönä. Tunnistimme saman tarpeen meidän muillakin tehtailla, jonka jälkeen aloin vetämään tuotannonkehitysprojekteja konsernitasolla. Toimin tässä samalla edelleenkin Turun tehtaan huollon esimiehenä. Tässä on tiivistetysti kymmenen vuoden urapolkuni Steralla. Grundströmin nykyiseen toimenkuvaan kuuluu yhteistyö eri tuotannon osa-alueiden kanssa, joten aiemmin hankittua kokemusta on mahdollista soveltaa hyvin kattavasti.

– Tulin yritykseen ammattikoulupohjalta, olin muutaman vuoden töissä, jonka jälkeen minulle ehdotettiin jatko-opiskelua. Lähdin työn ohella tuotantotekniikan insinööriopintoihin, josta valmistuin vajaa pari vuotta sitten. Nyt opiskelen työn ohella diplomi-insinööriksi yliopistossa. Stera on juuri sopivan kokoinen yritys, joten jos työntekijällä on haluja kehittyä, uralla on varmasti mahdollista edetä. Meillä pääsee tekemään ja kokeilemaan erilaisia työtehtäviä. Stera on tarjonnut koulutusta säännöllisesti, tarjolla on ollut mm. robotiikan koulutusta ja työnjohdon erikoisammattitutkintokoulutusta.

Kesätöiden ja opinnäytetyön kautta vakituiseksi työntekijäksi

Hellmanin mukaan tärkeintä Steralla työskentelyssä on tekninen kiinnostus ja hommat hoituu -asenne, joilla pääsee jo todella pitkälle.

– Usein meille tullaan vakituisiin työtehtäviin kesätyön tai opinnäytetyön kautta. Jos ajatellaan meidän toimihenkilötehtäviä, on todella tärkeää että nuori kaveri on ollut myös tuotannonhommissa töissä - niissä opitaan talon tavat, järjestelmät ja laatuvaatimukset. Kannustan nuoria lähtemään liikkeelle tuotannon puolelta ja siitä sitten pikkuhiljaa vaativampiin tehtäviin. Meille kannattaa hakea kesätöihin ja tarjota opinnäytetyön aiheita. Nettisivuillamme on avoin hakemuspohja, jonne voi laittaa hakemuksen. Hakemukset ohjataan aina oikeille vastuuhenkilöille. Kesätyöpaikkoja on Hellmanin mukaan vuosittain useampia kymmeniä ja opinnäytetyöpaikkoja muutamia vuodessa. Grundström rohkaisee ottamaan reilusti yhteyttä, koska osaamistarve ei rajoitu pelkästään automaatio-osaamiseen.

– Meillä tehdään levytöitä, hitsausta ja koneistusta, eikä saa unohtaa myöskään digitalisaatiota ja IoT-puolta, koska sielläkin puolella on paljon mahdollisuuksia. Hellman rohkaisee myös naisia tekniikan alalle.

– Meillä on tuotannossa paljon myös naisia, koska meillä ratkaisee osaaminen ja halu tehdä. Yleensä tehtäviin ei tarvita sitä punttisalin vahvinta henkilöä. Smolander näkee, että tekniikan alalla töitä riittää myös tulevaisuudessa.

– On todella pieni todennäköisyys, että tällä alalla jäisi työttömäksi.

www.stera.com

Facebook

Instagram

LinkedIn

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdissä (Itä- ja Pohjois-Suomi, Länsi-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia