Suomen Nuoriso-opisto Paukkulasta elämän oppeja ja yhteisöllisyyttä

Facebook
10.12.2021 | Koulutus ja opiskelu

Suomen Nuoriso-opisto (SNO) Paukkula on vapaan sivistystyön ja toisen asteen ammatillisen koulutuksen oppilaitos Mikkelissä. Paukkulassa on koulutettu nuoria ja vähän vanhempiakin ihmisiä jo lähes sata vuotta.

Opistovuoden aikana tulevaisuuden palikat järjestykseen

Kevään 2022 yhteishaussa on ensimmäistä kertaa tarjolla uusi Opistovuosi-koulutus. Se on tarkoitettu peruskoulunsa päättäville, jotka eivät ihan vielä tiedä, mitä seuraavaksi lähtisivät opiskelemaan.

Opistovuoden teemana on "Minä harjoittelen, minä opin, minä osaan, minä ohjaan ja minä onnistun!". Opintovuosi antaa opiskelijalle eväitä oman itsensä parempaan tuntemiseen ja tulevaisuuden suunnan löytämiseen. Opistovuoden opetus, oppimateriaalit, ruokailut ja asuminen arkipäivinä ovat maksuttomia.

Opistovuosi sisältää yhteisiä opintoja, jotka ovat kaikissa kansanopistoissa samat. Yhteisillä opinnoilla vahvistetaan opiskelussa ja arjessa tarvittavia taitoja sekä kehitetään vuorovaikutusta, ongelmanratkaisua ja muita työelämässä hyödyllisiä kykyjä.

Suuntaviivoja Paukkulan vahvuuksista

Opistovuoden suuntautumisopinnot voi jokainen opisto järjestää omien vahvuuksiensa perusteella.

– Paukkula on ohjausalan oppilaitos, joten meillä suuntautumisopinnot sisältävät liikunnan ohjaamista, luonto- ja elämystoimintaa sekä taidetta ja luovaa ilmaisua. Lisäksi mukana on kaksi lyhyttä nuorisoseuratoimintaan liittyvää matalan kynnyksen pakettia: Höntsä-vertaisohjaajakoulutus ja Osaava talkoolainen tapahtumassa -koulutus, sanoo Opistovuoden vastuuopettaja Petra Lappalainen.

– Jos mietit, voisiko sinusta tulla esim. nuoriso- ja yhteisöohjaaja tai lastenohjaaja, liikunnanohjaaja tai eräopas, mutta haluaisit tutustua aloihin paremmin tai parantaa opiskeluvalmiuksiasi, on Opistovuosi juuri sopiva vaihtoehto sinulle, Petra Lappalainen toteaa.

Lastenohjaajan perustutkinto

Suomen Nuoriso-opisto Paukkulassa voit suorittaa perustutkinnon nuoriso- ja yhteisöohjaajan tai varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisaloilla. Valmistuneet ammattilaiset ovat kysyttyjä työntekijöitä kunnissa, yrityksissä ja järjestöissä tai työllistävät itsensä yrittäjänä.

Lastenohjaaja toimii kasvatus- ja ohjaustehtävissä ja huolehtii lapsen hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti. Työhön kuuluu eri-ikäisten lasten ohjaaminen varhaiskasvatuksen toimintaympäristöissä, esim. päivähoidossa. Lastenohjaajan työssä keskeistä on lasten päivittäisen kasvatuksen, ohjaamisen ja hyvinvoinnin edistäminen

Paukkulassa voi nyt työn ohessa päivittää perhepäivähoitajan ammattitutkinnon kelpoiseksi varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin. Käytännössä se tapahtuu suorittamalla kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta tietty tutkinnon osa. Opinnot voit aloittaa joustavasti, ja koulutus on maksuton.

Nuoriso- ja yhteisöohjaajan perustutkinto

Nuoriso- ja yhteisöohjaaja toimii kasvatus- ja ohjaustehtävissä. Työssään hän suunnittelee, järjestää ja ohjaa erilaisilla menetelmillä nuorisotyötä tai muuta vapaa-ajan toimintaa. Työssä korostuu yksilöiden ja ryhmien yhteisöllinen ohjaaminen sekä ohjattavien hyvinvoinnin edistäminen.

Tutkinnon suorittaneen nuoriso- ja yhteisöohjaajan työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Hän voi toimia esim. nuorisotyöntekijänä, iltapäiväkerho-ohjaajana, ikääntyvien virikeohjaajana, järjestöissä tai hankkeissa.

Asuminen ja ateriat kuuluvat opintoihin

Päätoimisille opiskelijoille opetus, asuminen ja ruokailut ovat ilmaisia. Asuminen on järjestetty yhden tai kahden hengen huoneissa.

– Asuntolassa voi asua arkipäivisin. Asuntolaan pääsevät asumaan myös lähiseudulta kotoisin olevat opiskelijat. Harrastusmahdollisuudet ovat erinomaiset: löytyy kuntosali, liikuntasali, leffahuone ja pleikkahuone. Yhteisöohjaaja, tuutorit ja opiskelijakunta järjestävät kaikenlaisia tapahtumia. Iltaisin paikalla on aikuinen asuntolavalvoja, Petra Lappalainen kuvailee.

Lukuvuoden kestävät kurssit

Opistovuoden ohella muita lukuvuoden pituisia vapaan sivistystyön linjoja Paukkulassa ovat liikunnanohjauksen peruskurssi ja näyttämölinja. Ne ovat maksullisia kursseja, joihin on mahdollista saada opintoseteliavustusta. Kurssit ovat on KELA:n opintotuen piirissä, ja asuntolassa asumiseen voi hakea yleistä asumistukea.

– Opintomaksuun kuuluu asumisen lisäksi opiskelumateriaalit, aamupala, lounas ja päivällinen, joten kustannus per päivä ei loppujen lopuksi ole iso, Petra Lappalainen huomauttaa.


Luonto- ja elämystoiminnan opiskelijat olivat syksyllä 2021 vaelluksella Lapissa. Kuva: Tommi Närhi

Liikunnanohjauksen kurssi virittää alan opintoihin

Liikunnanohjauksen peruskurssi (LOP) on intensiivinen osaamisen kehittämisen polku liikunnanohjauksen ja liikuntapalvelujen tuottamisen alalle. Koulutus on tehokas preppaus terveys-, liikunta- ja kasvatusalan pääsykokeisiin.

Opetus painottuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, valmentava personal trainer -työote kantaa koko lukuvuoden ajan. LOP on tunnettu tuloksellisuudestaan: koulutuksen suorittaneet pääsevät erittäin korkealla prosentilla hakemaansa jatkokoulutukseen.

LOP-koulutuksesta 20 opintopistettä hyväksiluetaan AMK-opintoihin kaikissa suomalaisissa ammattikorkeakouluissa. Paukkula tekee tiiviistä yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:n kanssa.

Näyttämölinja on tunnettu ja suosittu

Paukkulan näyttämölinjalla opiskelijat pääsevät tekemään ja opiskelemaan teatteria täyspäiväisesti. Runsaalla sisällöllä ladatut opinnot antavat mahdollisuuden kehittyä kokonaisvaltaisesti teatterissa sekä etsiä ja vahvistaa oma ääntä taiteen tekijänä.

Näyttämölinja on suunnattu 18 vuotta täyttäneille opiskelijoille, jotka tähtäävät alan jatko-opintoihin tai muuten haluavat kehittyä teatteritaidoissaan. Opintojen runko koostuu viikko-opetuksesta sekä produktioiden esityksistä.

Yhteisöllisyys, osallisuus ja yhdenvertaisuus

Petra Lappalainen tähdentää, että Paukkulassa ykkösasia on yhteisöllisyys.

– Teemme asioita yhdessä ja tuemme kaikkien osaamisen kehittymistä. Ketään ei jätetä yksin. Uudet opiskelijat otetaan meillä aina hienosti vastaan, tutorit ovat ensimmäisten viikkojen aikana hyvin konkreettisesti heidän apunaan.

– Korostamme myös osallisuutta. Jokaisella on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten toimimme. Opiskelijoiden ääni kuuluu. Erittäin aktiivinen opiskelijakunta järjestää tapahtumia ja tekee aloitteita.

– Kolmantena periaatteena noudatamme yhdenvertaisuutta. Kaikille opiskelijoille on tarjolla matalan kynnyksen tukimuotoja, kuten Oppimisklinikka ja Oppimispaja. Niihin voi tulla kysymään opettajalta tai erityisopettajalta oikeastaan mitä vaan.

– Opettajilla ja muulla henkilöstöllä on monipuolista osaamista. Olemme sen verran pieni oppilaitos, että kaikki opettajat pystyvät auttamaan kaikkia opiskelijoita. Opiskelijan ei tarvitse juosta ovelta ovelle tai palata myöhemmin asiaan.

Paukkulan kampusalue on viihtyisä ja kompaktin kokoinen. Samalla alueella toimii toistaiseksi myös Peitsarin alakoulu, joka on opiston opiskelijoille mainio työssäoppimispaikka.

– Peitsarin alakoulun ja XAMK:n lisäksi hyviä yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Saimaa Stadiumi, useat nuorisoseurat sekä seurakunta, Petra Lappalainen mainitsee.

Paukkula – Suomen Nuoriso-opisto
Paukkulantie 22, 50170 Mikkeli
Puh. 040 357 7735

paukkula.fi
Facebook
Instagram
Twitter

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä