
Kansanopistot tarjoavat yhteisöllisyyttä ja laadukasta koulutusta

Kankaanpään Opiston kohtaamisen kulttuuri saa kiitosta Petteri Vuorenmaalta, Saaga Nikkariselta ja Johanna Rantalalta. Kuva: Tia Yliskylä
26.11.2024 | Koulutus ja opiskelu, Lukio
Kansanopistojen ammatillinen koulutus on poikkeuksellisen laadukasta, yhteisöllistä, yhdenvertaista ja yksilöllistä. Valtakunnallisessa Amis-palautteessa kansanopistot erottuvat edukseen esimerkiksi palautteiden keskiarvossa sekä valmistuvien opiskelijoiden määrässä ja työllistymisessä. Opiskelijat kehuvat ryhmähenkeä, aitoa kohtaamista, opettajien tukea ja innostunutta ilmapiiriä.
Yhteisöllisyys näkyy arjessa ja vapaa-ajalla
Yhteisöllisyys on kiinteä osa lämminhenkisiä kansanopistoja. Maltillisen kokoisissa oppilaitoksissa on helppo oppia tuntemaan toisensa.
Monet opiskelijat asuvat opistojen asuntoloissa ja kasvavat, itsenäistyvät ja verkostoituvat silloin kokonaisvaltaisesti. Lisäksi opettajat, opiskelijat ja muu henkilökunta juttelevat paljon keskenään ja pitävät aktiivisesti yllä hyvää vuorovaikutusta. Ryhmähenki on hyvä, kokemuksia ja vinkkejä jaetaan eteenpäin. Myös opettajat ovat rentoja ja helposti lähestyttäviä.
Luonteva kanssakäyminen onkin osa kansanopistojen yhteisöllistä pedagogiikkaa, koska kasvatus- ja ohjausalalla sosiaalisten taitojen on oltava timanttisia.
Asuntolan väki keksii yhtä, jos toista myös vapaa-ajalle ulottuvaa aktiviteettia.
Ammattiosaamista ja laadukasta opetusta
Kansanopistojen ammatillinen koulutus saa valtakunnallisessa Amis-opiskelijapalautteessa keskiarvoa paremmat arvosanat. Kansanopistoissa ammattia opiskelevat keskeyttävät harvoin opintonsa. Lisäksi kansanopistojen ammatillisesta koulutuksesta valmistuneet työllistyvät helposti ja paremmin kuin muista ammatillisista koulutuksista.
– Palautteista näkee, että kansanopistojen järjestämä ammatillinen koulutus on laadukasta ja arvostettua. Meillä on hyvät yhteydet työelämään ja koulutamme aloille, joissa työtä on, Suomen Kansanopistoyhdistyksen toiminnanjohtaja Tytti Pantsar toteaa.
Aito kohtaaminen on kansanopistojen erityisosaamista
Kansanopistoissa ollaan trendin aallonharjalla, sillä kohtaamiseen ja yhdenvertaisuuteen olennaisesti kuuluvia taitoja opetetaan ja käytetään koko ajan.
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa Kankaanpään Opistossa opiskeleva Saaga Nikkarinen pitää kansanopiston ilmapiiriä kunnioittavana ja turvallisena.
– Täällä saa ja pitää olla oma itsensä. Meille on oikein korostettu, että nuoriso- ja yhteisöohjaaja on persoonatyö. Ihmisten kohtaaminen ja oman persoonan hyödyntäminen ovat tärkeitä taitoja, Nikkarinen kertoo.
Kansanopistojen vahvuuksia ovatkin läsnä oleva kohtaaminen, yhteisöllisyys ja aito vuorovaikutus.
– Kohtaamiseen panostetaan – myös ajallisesti. Meillä on paljon lähiopetusta. Kasvatus- ja ohjausala kun on nimenomaan kohtaamiseen ammattilaisuutta, jota ei voi tehdä yksin kotona. Lisäksi kohtaamiset eri-ikäisten ja eri kulttuurien kesken ovat kasvattavia, Tytti Pantsar korostaa.
Kohtaaminen, läsnäolo ja myötäeläminen vahvistavat myös koulutuksen sisällöllistä viestiä. Vuorovaikutuksen laadulla on merkitystä. Kaikki kulminoituu kohtaamiseen ja kohtaamisten mahdollisuuksiin. Kohtaamisen kautta osallisuus ja hyvinvointi voivat lisääntyä.
Laatua kustannustehokkaasti ja innokasta yhteiskehittämistä
Kansanopistot järjestävät laadukasta ammatillista koulutusta kustannustehokkaasti. Opetusministeriön seurannan mukaan kansanopistojen koulutukset kuuluvat edullisimpiin. Tutkimuksen mukaan suuret koulutusyksiköt eivät ole saavuttaneet kustannushyötyä.
Lisäksi kansanopistojen ammatillinen koulutus on helposti saavutettavaa: opistoverkosto kattaa lähes koko maan sellaisillakin alueilla, joilla väestö on vähentynyt.
Lähde Suomen Kansanopistoyhdistys, lisätietoja www.kansanopistot.fi
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Kaivosalan koulutusta Outokummussa jo yli 70 vuotta – Nuorille ala tarjoaa mielenkiintoisia ja haastavia työtehtäviä
Riveria on ollut pitkään kaivosalan ammatillisen koulutuksen edelläkävijä.
Koulutus ja opiskelu, Teollisuus

Helsingin Uuden yhteiskoulun lukio tarjoaa laadukasta opetusta mielekkäässä oppimisympäristössä
Helsingin Uuden yhteiskoulun lukio on perinteikäs koulu, jonka perusti Lucina Hagman vuonna 1899. Lukuvuosi 2024–25 onkin siis 125-vuotiaan koulun juhlavuosi!
Koulutus ja opiskelu, Lukio