Työelämässä oppien ammattitaitoa OSAOsta

Facebook
15.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

OSAOssa on tarjolla kaikkien ammattialojen tutkintoja ja niiden osia eri tavoin opiskellen. Työpaikolla opiskelu on tärkeää ja työelämäkumppanuus tiivistyy entisestään. OSAO tarjoaa myös muita monipuolisia yhteistyömuotoja työnantajille, yrittäjille ja yrityksille, joiden kautta työelämällä on mahdollista osallistua entistä tiiviimmin koulutuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen

– Työelämässä oppimisen sopiminen on tänä päivänä joustavaa ja opiskelijan on helppo siirtyä koulutussopimuksesta oppisopimuskoulutukseen tai päinvastoin. Olennaista on, että työtehtävät vievät oppimista eteenpäin.

– Vahvistamme vuoropuhelua, keskinäistä kanssakäymistä ja rakennamme kumppanuuksia. Lupaamme kuunnella oppilaiden, työnantajien ja yrittäjien tarpeita, kertoo palvelujohtaja Virpi Spangar.

Oppisopimuksessa opitaan työn kautta

Työpaikoilla ammatteja opitaan oikeissa työtehtävissä. Opiskelijaa ohjataan ja tuetaan OSAOlla ja työssä. Opettajan ja työpaikkaohjaajan yhteistyö on tärkeää opiskelijan tukena.

Oppiminen tapahtuu tekemällä työtä, joka vastaa opiskelun tavoitteita. Samalla erityisesti nuorilla on mahdollisuus oppia niitä taitoja, mitä työpaikassa toimiminen vaatii. Rohkeus, avoimuus ja hyvät käytöstavat auttavat nuorta toimimaan sujuvasti aikuisten kanssa. Ammatinvalinnan sopivuus mittautuu myös viimeistään opintojen aikana, kun nuori pääsee kokeilemaan oikeaa työntekoa omalla ammattialallaan, sanoo Spangar. Ammattia opiskellaan oppisopimuksilla tai koulutussopimuksilla. Ammatillisessa koulutuksessa työelämässä oppiminen on aina tavoitteellista ja ohjattua, ja siihen voidaan yhdistää koulutusta esimerkiksi oppilaitoksen opetustiloissa, verkko-oppimisympäristöissä, virtuaalisissa oppimisympäristöissä sekä itsenäisesti opiskellen. Opettajilla on vahva rooli opiskelijoiden ohjaamisessa kohti sellaista ammattitaitoa, joka soveltuu muihinkin vastaaviin työpaikkoihin ja työtehtäviin.

– Koulutussopimuksella opiskellaan opiskelijan roolissa eikä työnantaja maksa palkkaa. Keskeinen ero oppisopimuksen ja koulutussopimuksen välillä on se, että oppisopimuksella opiskellaan työsuhteisesti ja siten työnantajan ja työntekijän välisen sopimuksen syntyminen saa erityisluonteen, kun työsuhteeseen liitetään oppiminen. Oppisopimus on nykyisin kestoltaan joustavampi, koska enää ei tarvitse suorittaa kokonaista tutkintoa. Lyhimmillään oppisopimus voi kestää vaikka vain muutamia viikkoja ja se voi toteutua myös kesäaikana.

– Yksilöllisten opiskelupolkujen kautta opiskelijoiden osaaminen päästään rakentamaan sellaiseksi, että se vastaa työpaikan vaatimuksia. Kokonaiskuvassa toimimme entistä tiiviimmässä yhteistyössä työelämän kanssa. Oppisopimus- ja koulutussopimustyöpaikoilta edellytetään, että siellä on järjestetty koulutuksen ja näyttöjen kannalta riittävästi tuotanto- ja palvelutoimintaa opiskeltavalla alalla, tarpeelliset työvälineet ja ammattitaidoltaan, koulutukseltaan ja työkokemukseltaan pätevä henkilöstö, toteaa Spangar.

Työpaikka sitoutuu pitkäjänteiseen kehittämiseen oppisopimuksella

Oululaisessa koneistuksiin ja teräsrakenteisiin erikoistuneessa Lassen-Metalli Oy:ssa on hyödynnetty oppisopimuskoulutusta yli kymmenen vuoden ajan. Yrityksessä on ollut noin parikymmentä oppisopimusopiskelijaa, koulusta tulleita ja yrityksen työntekijöitä yhteistyössä OSAOn kanssa. Myös muita työelämässä oppijoita on säännöllisesti, kuten työhön tutustujia.

– Yrityksemme panostaa työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen perehtymällä tutkintoon ja tukemalla opiskelijaa tutkinnon saavuttamisessa. Nuorista opiskelijoista näemme, onko metallialalle kiinnostusta. Osasta saamme vakituisia työntekijöitä, kertoo Lassen-Metalli Oy:n tuotantopäällikkö, yrittäjä Ilpo Ylikärppä.

– Oppisopimuskoulutus on tuonut myös suurta menestystä. Hitsauksen erikoisammattitutkintoa opiskeleva työntekijämme on menestynyt kansallisissa ja kansainvälisissä ammattitaitokilpailuissa. Lassen-Metalli Oy valittiin myös vuoden 2019 valtakunnalliseksi oppisopimustyönantajaksi, korostaa Ylikärppä.

Oppisopimuksella myös alanvaihto

Parturi-kampaajaksi ja sisustusalan artesaaniksi kouluttautunut Heli Tuomikoski oli miettinyt itselleen uutta alaa jo hetken, sillä sisustussuunnittelijan töitä ei ollut tarjolla ja parturi-kampaajan työssä hän oli herkistynyt kemikaaleille. Oman talon rakennusprojektin aikana hän huomasi, että suunnitteluala voisi tuntua omalta.

– Olen tykännyt aina piirtää, ja on mukava, kun työ on luovaa. Vaikka oppisopimusopiskelu oli hakiessa aivan vieras asia, on opiskelu työtä tekemällä sujunut mallikkaasti. Olemalla koko ajan töissä, ei tarvitse tulla toimeen opintotuella vaan saa oikeasti tienata. Lisäksi oppisopimuksella opiskellessa saa heti oikeanlaisen kuvan työstä, kertoo Heli Tuomikoski. Heli saa OSAOn Teknisen suunnittelun perustutkinnon päätökseen loppuvuodesta. Hän työskentelee oppisopimuksella turvateknologia-alan yrityksessä Viriassa teknisenä piirtäjänä.

www.osao.fi

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Länsi-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia