Uravalmennuksesta voi olla apua opinto- ja urasuunnitelmien kirkastamisessa

Uravalmennus auttaa kirkastamaan tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia, joita kohti nuori haluaa lähteä etenemään. Kuvassa uravalmentaja Eveliina Taimela.  
Uravalmennus auttaa kirkastamaan tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia, joita kohti nuori haluaa lähteä etenemään. Kuvassa uravalmentaja Eveliina Taimela.  
02.12.2022 | Koulutus ja opiskelu

– Uravalmennusta voi hyödyntää ihan missä tahansa elämänsä risteyskohdan tilanteessa. Uravalmennus auttaa kirkastamaan tulevaisuuden suunnitelmia ja unelmia, joita kohti nuori haluaa lähteä etenemään, kertoo haastattelemamme Vamos Urapalveluiden uravalmentaja Eveliina Taimela.

Taimela mainitsee, että uravalmennukseen tulevilla nuorilla on toisinaan haasteita päättää mihin suuntautua opiskeluiden tai työelämän osalta.

– Jos tulee eteen sellainen tilanne, ettei tiedä mitä tekisi tai minne menisi, uravalmennuksen kautta on mahdollista saada tukea sekä uutta näkökulmaa omista mahdollisuuksistaan. Esimerkiksi meiltä saa tukea pohdintaan ja tietoa myös etsitään yhdessä. Teemme yhteistyötä monien yritysten ja oppilaitosten kanssa, joten kontaktimme voivat auttaa nuorta esimerkiksi työhaastatteluun pääsemisessä. Emme tarjoa nuorelle valmiita työ- tai opiskelupaikkoja, vaan vahvistamme tämän omia taitoja etsiä itselleen sopivia vaihtoehtoja.

Käytännönläheistä tekemistä ja omien vahvuuksien löytämistä

– Yksilövalmennuksissa lähdetään liikkeelle alkutapaamisesta, jonka aikana kartoitetaan nuoren tilannetta sekä tämän omia toiveita uravalmennukselle ja vasta sitten lähdetään rakentamaan varsinaista valmentavaa tekemistä. Uravalmennuksessa tekeminen keskittyy nuoren omiin kiinnostuksen kohteisiin. Jos nuori on kiinnostunut opinnoista, kartoitetaan hänelle sopivia koulutusmahdollisuuksia.

Taimela mainitsee, että uravalmennuksessa tehdään mm. CV:iden päivityksiä ja harjoitellaan työhaastatteluja varten.

– Meillä on lista yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä, joita pohditaan ja treenataan yhdessä nuoren kanssa. Harjoittelulla pyrimme siihen, että nuori saisi tuotua omia vahvuuksiaan esille työhaastattelutilanteessa.

Uravalmennuksessa voidaan käydä läpi erilaisia työpaikkailmoituksia ja tehdä ammatinvalintatestejä, mikäli nuorella ei ole vielä selvää kuvaa tulevasta unelma-ammatistaan.

– Uravalmennuksessa tutustutaan myös työelämän pelisääntöihin, työntekijän oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Valmennus pitää sisällään erilaisia itsetuntemusta vahvistavia harjoituksia, esimerkiksi meillä Seppo-alustalla toimivan oma digipelimme kautta, Taimela toteaa ja jatkaa:

– Nuoren on tärkeää tuntea omat vahvuutensa ja asiat, joissa hän haluaa kehittyä. Samalla nuori voi löytää itselleen luontevimmat tavat tehdä sekä kirkastaa omaa arvomaailmaansa. Uravalmennus on todella monipuolista tekemistä, joka lisää ja vahvistaa nuoren itsetuntemusta.

Uravalmennuksen pituus riippuu täysin nuoren tuen tarpeesta, joten valmennus voi kestää pari tapaamiskertaa tai vuoden. Esimerkiksi Vamoksen järjestämissä uravalmennuksissa tapaamisia on tyypillisesti 1–4 kertaa kuukaudessa.

Uravalmentaja Eveliina Taimela teki opinnäytetyönään digitaalisen hyötypelin nuorten itsetuntemuksen vahvistamiseen.

Digipelin avulla kohti omien vahvuuksien tunnistamista

Taimela teki Vamokselle opinnäytetyönään digitaalisen hyötypelin nuorten itsetuntemuksen vahvistamiseen.

– Seppo-pelialustalla toimiva peli toimii meidän yhtenä uravalmennuksemme työkaluna. Omien vahvuuksien tunnistaminen auttaa nuorta merkityksellisen urapolun suunnittelussa. Tarve pelin hyötypelin kehittämiseen syntyi koronapandemian aikana, kun lähivalmennukset eivät olleet mahdollisia ja etävalmennuksen työvälineitä sekä menetelmiä haluttiin tehostaa.

Taimela kertoo, että kyseessä on kuusivaiheinen peli, jossa tutkitaan nuoren vahvuuksia, arvoja, itselle mielekästä tekemistä sekä sisäisen äänen kuuntelemista.

– Opinnäytetyön aikana huomasin, kuinka merkittävässä roolissa nuoren sisäinen ääni on omien mahdollisuuksien ja kykyjen arvioinnissa. Tämän lisäksi kiinnitetään huomiota myös omiin kehittämiskohteisiin sekä unelmiin, joista valjastetaan myös tavoitteita. Pelissä on paljon erilaisia itsetutkiskelun teemoja, joita on liitetty myös työ- ja opiskeluaiheisiin. Valmentajalle peli on ollut ihan mahtava työväline, jonka kautta on päässyt tutustumaan nuoreen ja nuoren tilanteeseen todella kokonaisvaltaisesti.

Mikäli peliä haluaa päästä pelaamaan Vamos Urapalveluiden ulkopuolella, on kätevintä ottaa yhteyttä suoraan Eveliina Taimelaan. Uravalmennusta on mahdollista löytää oman paikkakunnan TE-palveluiden kautta. Jokaisen uravalmennusta järjestävän toiveena on nuoren oma motivaatio löytää itselleen sopiva työ, opiskelu- tai työkokeilupaikka.

Lisätietoja: www.hdl.fi/blog/vamos-urapalvelut


Uravalmentaja Eveliina Taimelan mukaan on hyvä miettiä ainakin seuraavia asioita, kun tekee ura- tai opintosuunnitelmia.

1. Mitkä ovat vahvuuteni?

2. Millainen arvomaailmani on?

3. Mikä motivoi minua?

Uravalmennuksen kautta on mahdollista löytää omat kiinnostuksen kohteet ja vahvuudet sekä saada tukea työ- tai opiskelupaikan hakuprosessissa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia