Urheiluopistojen Yhdistys Ry – jotta liikkuisimme enemmän

Facebook
15.12.2020 | Koulutus ja opiskelu

Suomalainen urheiluopistoverkosto koostuu 11 valtakunnallisesta eri puolille Suomea sijoittuneesta liikunnan koulutuskeskuksesta, joista jokaiselle on omat erikoisosaamis- ja vastuualueet. Urheiluopistojen laaja-alainen toimintakenttä käsittää suomalaisen liikunta- ja urheilukulttuurin kaikki sektorit aina toisen asteen ammatillisesta koulutuksesta ja vapaan sivistystyöntehtävän toteuttamisesta huippu-urheiluvalmennukseen. Myös vapaa-ajan liikunta-, virkistys ja matkailutoiminta ovat merkittävä osa urheiluopistojen toimintaa.

– Urheiluopistoverkoston pohjana on vahva liikuntatieteellinen osaaminen ja asiantuntijuus. Urheiluopistoverkostossa työskentelee noin 300 liikunta-alan korkeakoulutettua ammattilaista sekä noin 1000 tukipalvelun osaajaa. Urheiluopistojen laaja-alaisilla kampusalueilla liikunta-alan työelämä toimii ja kehittyy yhdessä osaajien, opiskelijoiden, asiakkaiden, kumppanuuksien ja eri sidosryhmien kanssa, kertoo Urheiluopistojen Yhdistys ry:n pääsihteeri Nina Luukkainen.

Löydä liikunnasta ammatti

Suomen urheiluopistot tarjoavat monipuoliset opiskelu- ja liikunnan sekä urheilun harjoitteluympäristöt. Urheiluopistojen työelämälähtöinen koulutus tarjoaa opiskelijoille yksilöllisiä mahdollisuuksia opintoihin, urasuunnitteluun ja oman urheilu-uran yhdistämiseen. Liikunta-alan tutkintoon johtavat ja ei tutkintotavoitteiset koulutukset valmistavat erilaisiin liikunnan ammattitehtäviin, kuten liikunnanohjauksen, liikuntaneuvonnan ja valmennuksen eri tehtäviin. Yhteistä eri urheiluopistojen tarjonnassa on opetushenkilöstön monipuolinen asiantuntemus aina terveysliikunnasta eri urheilulajien yksityiskohtaisiin laji- ja valmennustaitoihin, joten kouluttautuminen tapahtuu aina huippuammattilaisten ohjauksessa. Lisäksi urheiluopistojen ammatillisen koulutuksen vahvuutena on aktiivinen ja tiivis yhteistyö muiden oppilaitosten kanssa, jota täydentävät hyvät yhteydet työelämään ja muihin sidosryhmiin, kuten urheiluseuroihin, lajiliittoihin ja muihin liikunnan keskeisiin järjestöihin.

– Esimerkiksi Liikunnanohjauksen perustutkinto on toisen asteen tutkinto, joka antaa valmiudet erilaisiin liikunta-alan työtehtäviin sekä jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun tai yliopistoon. Tutkinnon suorittanut ohjaa liikuntaa erilaisille ja eri-ikäisille ryhmille, laatii tarvittaessa fyysistä toimintakykyä ja terveyttä edistäviä henkilökohtaisia liikuntaohjelmia, suunnittelee ja johtaa liikuntaan liittyviä projekteja sekä suunnittelee ja järjestää liikuntatapahtumia. Tutkinnon yhteydessä opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa Personal Trainerin pätevyyden antava sertifikaatti.

– Urheiluopistojen Personal Trainer -sertifikaatti on koulutuskokonaisuus, joka sisältää teoriaopetusta, käytännön opetusta ja työskentelyä ohjaajana. Työelämäosaaminen sekä laaja-alaiset liikunnanohjauksen tiedot ja taidot luovat vankan perustan liikunnan ammattilaisena toimimiselle. Urheiluopistojen Personal Trainer -sertifikaatti myönnetäänkin opiskelijalle, joka on osoittanut laaja-alaista ja monipuolista alan osaamistaan.

– Urheiluopistoilla on myös vapaatavoitteista kurssitoimintaa, joka koostuu lapsille ja nuorille suunnatuista liikuntaleireistä, aikuisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen sekä työkyvyn ylläpitämiseen tähtäävästä koulutuksesta ja ikääntyvien erilaisista liikuntaan aktivoivasta liikuntatoiminnasta. Urheiluopistoilla on koulutustoimintaansa varten loistavat sisä- ja ulkoliikuntatilat, joita yksityiset ihmiset, seurat tai yritykset voivat käyttää erilaiseen liikunta-, urheilu- tai kokouskäyttöön. Monipuolisten tilojen lisäksi, liikunta-alan koulutuksen järjestäjinä urheiluopistoilla on ainutlaatuista liikuntapedagogista osaamista, jota voi hyödyntää liikunnan oppimiskokemusten mahdollistamiseksi, sanoo Nina Luukkainen.

Lasten liikkumisen edistäminen on vahvana osana toimintaa

Liikunnallinen lapsuus edistää kasvua ja kehitystä ja sitä kautta kokonaisvaltaista terveyttä sekä hyvinvointia. Lapsena omaksutut liikuntataidot ja -tiedot kannustavat ja mahdollistavat osallistumaan monipuoliseen arkiliikuntaan ja erilaisiin liikunnallisiin harrastuksiin ja luovat edellytykset siirtyä liikkujan polulta urheilijan polulle. 

– Tutkimustiedot osoittavat, että lasten motoristen perustaitojen oppimisen tukeminen tulee olla edelleen varhaisvuosien liikuntakasvatuksen ydintä.

– Meillä on jo vuosia tehty pitkäjänteistä työtä lasten liikuntataitojen edistämiseksi varsinkin varhaiskasvatusikäisten osalta. Olemme kouluttaneet varhaiskasvattajia ja saaneet matkalla huomata valtavaa kehitystä lasten fyysisen aktiivisuuden ja motoristen perustaitojen kehittymisessä. Monipuolinen kehittyminen motorisissa perustaidoissa luo onnistumisen kokemuksia ja sitä kautta pätevyyden kokemuksia mitkä taas luovat pohjan haastavampien liikuntamuotojen kokeilemiseen ja harjoitteluun. Tämän rinnalla on olennaista muistaa, että liikuntataitoja voidaan oppia ja kehittää läpi elämän. Onnistumisen kokemukset liikuntataidoissa lisäävät minäpystyvyyttä ja itsetuntoa ja edistävät samalla liikunnallisen elämäntavan omaksumista, korostaa Nina Luukkainen.

www.urheiluopistot.fi

Urheiluopistot Suomessa:

  • Solvallan Urheiluopisto
  • EerikkilänUrheiluopisto
  • Kisakallion Urheiluopisto
  • Kuortaneen Urheiluopisto
  • Santasport Lapin Urheiluopisto
  • Liikuntakeskus Pajulahti
  • Suomen Urheiluopisto
  • Tanhuvaaran Urheiluopisto
  • Urheiluopisto Kisakeskus
  • Varalan Urheiluopisto
  • Vuokatti Sport

Artikkeli on julkaistu Opintomaailma 2020–2021 -lehdessä (Etelä-Suomi).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia