7 tapaa parantaa metsäomaisuuden kannattavuutta

Kuva: Stora Enso
Kuva: Stora Enso
02.05.2022 | Maa- ja metsätalous

Päätehakkuut ajoissa

Usein ajatellaan että metsä se kasvaa aina vaan, mutta jossain vaiheessa se kasvukin alkaa hiipua tai alkaa lahoaminen. Metsäpalvelupäällikkömme Jarmo Tuovinen käytti blogissaan esimerkkinä eteläsuomalaista tuoreen kankaan kuusikkoa, joka on mahdollista hyvällä hoidolla kasvattaa hakkuukypsäksi noin 60 vuodessa. Jos taas kuusikkoa kasvatetaan 90-vuotiaaksi, niin tuotosta menetetään noin 35 prosenttia kiertoajan aikana.

Uudistamisessa nopeus ratkaisee

Normaalisti maanmuokkaus ja taimien istuttaminen tehdään keskimäärin noin 1,5 vuotta päätehakkuun jälkeen. Jos kuitenkin viivytellään vaikka viisi vuotta, vie se tuloista 18 % kiertoajan aikana (4%:n korkokannalla). Eli kannattaa pyrkiä uudistamaan metsä mahdollisimman nopeasti, heti päätehakkuuta seuraavien parin vuoden aikana. Etenkin rehevillä mailla viivyttelijä saa riesaksi läpipääsemättömän heinikon, joka heikentää metsänkasvatuksen kannattavuutta tulevaisuudessa.

Taimikonhoidon tekeminen ajoissa

Taimikon hoitamien ajoissa nostaa tutkijoiden mukaan kiertoajan kokonaiskannattavuutta 38 prosenttia. Menot voi vielä vähentää verotuksessa ja taimikonhoitoon on tietyin edellytyksin mahdollista saada Kemera-tukea valtiolta.

Veroilmoituksen teko järkevästi

Metsäalan neuvojat kuulevat monesti metsänomistajien sanovan, etteivät he mitään menoja viitsi laittaa metsäveroilmoitukseen, kun ei ole tulojakaan. Usein metsänomistajat eivät tiedä, että tappion voi saada hyödynnettyä vähennyksenä pääomatuloista tai sitten ansiotulon veron määrästä.

Puukaupparahojen sijoittaminen

Monet siirtävät puukauppapäätöstä, koska ei ole rahan tarvetta. Ei ajatella, että metsään sitoutunut pääoma voisi tuottaa enemmän jossain muualla. Tähän tarpeeseen meillä on tarjota Tähtitili, josta saa varmasti reilua tuottoa. Tähtitilin korko on usein parempi kuin vanhan metsän tuotto, koska metsän ikääntyessä sen kasvu heikkenee. 

Sukupolvenvaihdos ajoissa ja järkevästi

Metsä vaihtaa omistajaa sukupolvelta toiselle tavallisesti perintönä ja vieläpä varsin myöhään, sillä keskimäärin metsänomistajaksi tullaan kypsässä 55 vuoden iässä. Kun sukupolvenvaihdos tehdään perinnön kautta, menetetään mahdollisuus hyödyntää lahjoitusta tai sukulaisten välistä kauppaa omistajanvaihdoksen tekemiseen, mikä voi tulla kalliiksi. Pahimmillaan kymmenien tuhansien eurojen arvosta sukuvarallisuutta hukataan huonolla sukupolvenvaihdoksen ennakkosuunnittelulla. 

Vapaaehtoisesta suojelusta korvauksia

Jos metsästäsi löytyy arvokkaita elinympäristöjä, jotka usein muutenkin ovat rauhoitettuja ja ovat sinulle erityisiä paikkoja, voit saada niiden suojelusta korvausta. Voit suojella metsäsi määräaikaisesti vähintään 10 vuoden ajan, jonka jälkeen päätät itse kohteen jatkokäytöstä. Voit myös halutessasi tehdä sopimuksen yksityisestä suojelualueesta, jolloin alue säilyy omassa omistuksessasi. Myös kohteen hoidosta voi saada valtiolta korvausta.

Tekstilähde: Stora Enso

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä