Gradia Jämsä kouluttaa osaavaa työvoimaa metsäalalle

Facebook
25.08.2022 | Maa- ja metsätalous, Koulutus ja opiskelu

Gradia Jämsä on luontevasti mukana FinnMETKOssa, sillä tapahtuma järjestetään osittain kampusalueella. Auto-, logistiikka- ja metsäalojen sekä raskaskoneasennuksen opetushalli toimii oppilaitoksen esittäytymisareenana.

– Halli on avoinna koko tapahtuman ajan, mutta perjantaina 2.9.2022 esittelemme siellä lähemmin Gradia Jämsän koulutusaloja ja koko koulutuskuntayhtymän tarjontaa, kertoo Gradia Jämsän metsäalan koulutuspäällikkö Jarmo Nikkanen.

Asentajakoulutus esiin

Metsäalan yrityksille Gradia Jämsä kouluttaa uusia ammattilaisia tutkintokoulutuksissa sekä tarjoaa henkilöstön jatkokoulutusta. Uutena päänavauksena on kotimaisten metsäkonevalmistajien kanssa tehtävä yhteistyö asentajakoulutuksen markkinoinnissa.

– Konevalmistajat kantavat huolta pätevien asentajien riittävyydestä. Tarkoituksemme on yhdessä jakaa oikeaa tietoa metsäkoneasentajan työstä sekä lisätä koulutuksen näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. FinnMETKOssa meillä on konevalmistajien edustajia kertomassa asentajan työstä, Nikkanen mainitsee.

– Nykypäivänä ei työskennellä ahtaissa pajoissa kädet kyynärpäitä myöten rasvassa. Konevalmistajien sopimushuolloissa tilat ovat siistit ja turvalliset. Modernissa konehuollossa ollaan paljon tekemisissä tietotekniikan kanssa, kun vikoja selvitetään.

Erikoistuminen on myös yrityksen etu

Uudeksi metsäkoneasentajaksi opiskeleva tai osaamistaan täydentävä ammattilainen voi erikoistua haluamiinsa osa-alueisiin, esimerkiksi sähköjärjestelmiin tai hydrauliikkaan. Työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa tulevat vahvasti kuvaan mukaan myös yrityksen tarpeet.

– Osaamisen kohdentaminen sellaisiin taitoihin, joita työpaikalla tarvitaan, on työnantajan etu. Koululla käydään läpi perusteet, mutta työpaikoilla voidaan perehtyä erikoisempiinkin asioihin, joita työssä voi tulla vastaan, Jarmo Nikkanen kuvailee.

– Pystymme rakentamaan monipuolisen osaamisputken, joka vastaa sekä koulutettavan henkilön tavoitteita että hänet työllistävän yrityksen tarpeita. Kokonaisuuteen voidaan ottaa räätälöidysti osia eri tutkinnoista.

Ajokoneen ohjaamosta harvesterin puikkoihin

Yksi hyvä esimerkki siitä, miten Gradia Jämsä vastaa metsäalan yritysten henkilöstön koulutustarpeisiin, on ajokoneiden kuljettajien jatkokouluttaminen hakkuukoneiden kuljettajiksi oppisopimuksella.

– Ensimmäinen koulutus oli toissa keväänä, jatkoa seurasi viime keväänä. Koulutettavat käyvät läpi ensin simulaatiojakson, mutta pääosa koulutuksesta tapahtuu yrityksessä. Kouluttajamme auttaa tarvittaessa, jos yrityksen laitteissa on jotakin erityistä huomioitavaa. Aikanaan sitten suoritetaan näyttö.

– Koulutus etenee joustavasti, ja työntekijät ovat koulutuksen ajan yrityksen käytettävissä ilman pitkiä katkoksia, korostaa Nikkanen.

Tulossa puutavara-auton kuljettajakoulutus

Tämän vuoden investointihankinnoissa Gradia Jämsä sai käytetyn mutta hienokuntoisen ja nykyaikaisen puutavara-auton. Peräkärry siihen oppilaitoksella oli jo ennestään. Jarmo Nikkasen mukaan puutavaranosturin hankinta on parhaillaan työn alla, joten puutavara-auton kuljettajien koulutus voidaan aloittaa lähitulevaisuudessa.

– Uskoisin, että joko loppusyksyllä tai viimeistään ensi vuoden alussa kaikki on valmista, ja pystymme ottamaan pilottiopiskelijoita koulutukseen.

Tasokasta koulutusta moderneilla koneilla

Suomalaisen metsäteollisuuden suurinvestointien myötä alalla riittää töitä tulevaisuudessakin. Esimerkiksi metsäkoneenkuljettajan työ on yhtäältä itsenäistä, mutta toisaalta hän toimii osana tiimiä ja pitkää tuotantoketjua.

– Kaiken täytyy toimia sujuvasti, jotta lopputuote saadaan onnistuneesti markkinoille, Nikkanen kiteyttää.

– Tarjoamme laadukasta koulutusta, ja käytettävissämme on yhtä modernit koneet kuin työelämässä. FinnMETKOssa on viimeisimmän harvesterihankintamme, uudehkon Ponsse Cobran, luovutustilaisuus. Harvesteriarsenaali on nyt hyvässä mallissa, samoin ajokoneet.

– Alkuvuodesta 2020 käyttöönotettu koulutushalli on osoittautunut erittäin toimivaksi ja eri koulutusalojen synergiaa lisääväksi oppimisympäristöksi. Myös simulaattorikalustomme on ajan tasalla, vasta äsken saimme yhden uuden simulaattorin. Opettajat ovat osaavia ammattilaisia, ja pedagogisestikin henkilöstömme on pätevää ja pätevöitymässä olevaa, Jarmo Nikkanen toteaa.

gradia.fi/gradia/gradia-jamsa

gradia.fi

Facebook
Twitter
YouTube
Instagram

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiaan kuuluvat ammatilliset oppilaitokset: Gradia Jyväskylä ja Gradia Jämsä sekä Gradia-lukiot: Jyväskylän Lyseon lukio, Schildtin lukio ja Jyväskylän aikuislukio. Gradiassa on opiskelijoita 21 000 ja henkilöstöä 1 100.

Gradia Jämsä kouluttaa niin nuoria kuin aikuisiakin. Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto, osatutkinnot, lyhytkurssit – Jämsässä on monia mahdollisuuksia. Yhteistyössä elinkeinoelämän ja oppilaitosten kanssa Gradia Jämsä on myös vahva alueensa kehittäjä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia