Pyydä tarjous

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto tarjoaa hyvinvointia ja tuettuja lomia

Facebook
18.06.2021 | Maa- ja metsätalous

Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry, MTLH, on jo 66 vuoden ajan tarjonnut tuettua lomatoimintaa Suomessa. Järjestön ryhmämuotoisia lomia toteutetaan vuosittain lähes 600 viikkoa erilaisissa lomakohteissa eri puolilla Suomea. Lomatoiminnan tavoitteena on vahvistaa lomalaisten osallisuutta ja henkilökohtaisia tai perheensisäisiä voimavaroja. Vertaisuus, virkistys ja osallisuus ovat toiminnan kulmakiviä.

- Olemme sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka lomille voivat hakea kaikki Suomessa asuvat, niin perheet ja lapsettomat, kaupunkilaiset ja taajamissa asuvat, nuoret ja ikääntyneet, työttömät ja yrittäjät kuin monet erityisryhmät. Loman tarve on ratkaisevin kriteeri. Vertaistuki on lomalaisille tärkeä asia; kohdata samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä, kertoo toiminnanjohtaja Anne Ylönen.

Järjestöllä pitkät perinteet

MTLH perustettiin vuonna 1954 vastaamaan vähävaraisten ja rasittuneiden maaseudun äitien ja heidän lastensa loman ja virkistyksen tarpeeseen. Järjestön perustajat halusivat, että hyvinvointi on mahdollista ihmisen varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Sama perusajatus ohjaa valtakunnallista toimintaa edelleenkin. Nykyisin kohderyhmiä ovat kaikki Suomessa asuvat.

- Lomillamme käy vuosittain noin 20 000 henkilöä, joka vastaa noin puolta hakemuksia jättäneistä. Painotamme hakemusten käsittelyssä terveydellisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin seikkoihin. Lomakohteita on 28 ja ne sijaitsevat ympäri Suomea, Lohjalta Inariin. Lomaohjelmat on räätälöity eri kohderyhmien mukaan. Haluamme järjestää myönteistä toimintaa, jolla on paljon hyvinvointia lisäävää ja ylläpitävää vaikutusta, korostaa Anne Ylönen.

Uutena räätälöidyt virtuaalilomat

- Haluamme jatkossakin tarjota hyvinvointia kaikille – myös heille, joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa lomakohteeseen. Sen vuoksi uusin innovaatiomme virtuaalilomat tarjoavat virkistystä kotiin ja kodin lähiympäristöön verkon välityksellä.

Nuorimmat osallistujat ovat olleet lapsia, iäkkäin yli 80-vuotias. Virtuaaliset lomat räätälöidään aina kohderyhmän mukaan ja ne ovat olleet kokeiluvaiheessa kestoltaan 2 tai 3 päivää, jatkaa Anne Ylönen.

- Ihmisten eristäytyminen koteihin koronpandemian aikana on tuottanut kuormitusta moneen perheeseen. Sen myötä meillä syntyi ajatus ”kotoisasta lomasta”, jossa lomaohjelma tuodaan kotiin ja sen lähiympäristöön virtuaalisesti. Lomalaiset pitävät yhteyttä toisiinsa chatin ja reaaliaikaisen videoyhteyden välityksellä. Ohjelmassa on ollut muun muassa livekokkaustuokioita, hyvinvointiharjoituksia ja ohjattuja liikuntatuokioita omassa kodissa tai sen lähellä. Vertaistuki on tutkitusti tärkeää. Tuetulla lomalla voi jakaa kokemuksia sekä saada tietoa ja rohkaisua, toteaa Anne Ylönen.

www.mtlh.fi

Kannattaa tutustua virtuaalilomiimme!

  • Virtuaaliloma tarjoaa arjesta poikkeavaa virkistystä.
  • Lomaohjelma tuodaan lomalaisten koteihin ja kodin lähiympäristöön verkon välityksellä.
  • Syksyn 2020 ja kevään 2021 on järjestetty yhteensä 9 virtuaalilomajaksoa. Virtuaalilomapilotteja on järjestetty eri kohderyhmille: perheille, työikäisille, ikääntyneille sekä erityisryhmille. 
  • MTLH toteuttaa virtuaalilomat yhteystyössä lomakohteiden ja toiminnan kohderyhmiä edustavien järjestöjen kanssa

Artikkeli on julkaistu Savon Yritysmaailma -lehdessä 2/2021.