Pyydä tarjous

Tehokas metsäkylvökauha syntyi kokemusten kautta

Digipalvelut
22.09.2021 | Maa- ja metsätalous

Ajutech Oy:n innovatiivinen metsäkylvökauha on kehitetty metsänuudistusalojen maanmuokkauksiin. Suunnittelun tavoitteena on ollut kehittää monipuolinen työväline metsän hoitoon.

Tällä kylvömenetelmällä on mahdollista paikantaa tarkasti siementen sijainti, mikäli peruskone on kytketty GPS-järjestelmään. Siementen peittäminen ohuella, noin sentin paksuisella maakerroksella kylvön yhteydessä parantaa siementen vesitaloutta ja varmistaa merkittävästi niiden itämistä. Peittäminen suojaa siemeniä myös siemensyöjiltä. Käsinkylvökokeissa siementen peittäminen on jopa kaksikertaistanut taimettumisen. Metsäkylvökauhan käyttäminen on taloudellista, sillä se ei myöskään kuluta siemeniä turhaan ja vähentää myöhempää taimikon perkaustarvetta. Laite on kehitetty yhdessä metsäalan ammattilaisten kanssa.

Metsäkylvökauha syntyi Suomen Metsäkeskuksen metsäneuvoja Kyösti Sipilän ideasta vuonna 2014. Sipilä pohti, kuinka käsin kylvämisen tehokkuus saataisiin yhdistettyä seulakauhan toimintaan. Oman kokemuksensa kautta hän tiesi, että itävyys paranee käsin kylvössä, kun siemenet peitetään pienellä maakerroksella.

Ajutech Oy:n seulakauhoja suunnitteleva Arto Ulvo innostui uudenlaisen kauhan kehittämisestä männyn kylvämiseen. Yrityksellä olikin jo ennestään mullan, puunkuoren ja biomateriaalien seulontaan tarkoitettujen kauhojen valmistusta. Uusi metsäkylvökauha kehiteltiin siten, että samalla kauhalla piti pystyä kaivamaan, mätästämään, laikuttamaan, kylvämään, kuvaamaan kylvötapahtuma ja peittämään siemenet. Ensimmäinen prototyyppi saatiin valmiiksi 2016. Sen jälkeen kauhan ominaisuuksia on kehitetty jatkuvasti. Metsäkylvökauha on yksi esimerkki hyvästä metsänhoidon kehityshankkeesta ja alan ammattilaisten yhteistyöstä.

Yksinkertainen idea tutkimustyön taustalla

- Pitkältä aikaväliltä tiedetään, että jos männyn siemen kylvetään käsin ja se peitetään pienellä maakerroksella, itämistulokset ovat merkittävästi paremmat kuin jos tehtäisiin pelkkä kylvö. Tästä yksinkertaisesta syystä ajattelin, että täytyyhän sen samalla lailla toimia, jos kylvetään koneella ja ripotellaan pieni kerros maata siemenen päälle, samalla tavalla kuin käsinkylvössäkin. Tämän idean kautta tein kyselyn Ähtärin alueen paikallisilta metallifirmoilta, olisiko heillä mielenkiintoa lähteä mukaan tutkimustyöhön ja sen kautta valmistamaan kauhaa.

Ajutech Oy, vankka metallialan ammattilainen, kauhojen valmistaja kiinnostui projektista ja yhteistyö lähti käyntiin. Mukaan tuli vielä Luonnonvarakeskus: heidän tutkijansa Pekka Helenius vastaa keskuksessa metsäkylvöjen tutkimisesta ja hän on ollut koko ajan mukana tässä kehitystyössä. Hänen laatimillaan tutkimusmenetelmillä on selvitetty, minkälaisia tuloksia kauhalla voidaan saada aikaiseksi metsäkylvössä.

- Tutkimus on kestänyt nyt viiden vuoden ajan ja meillä on kokeista hyviä tuloksia. Niillä voimme kiinnostuneille osoittaa, että laite todella toimii, kertoo metsäneuvoja ja metsätalousinsinööri Kyösti Sipilä.

Metsäkylvökauhasta on moneksi

Sipilä kuvailee kauhaa monipuoliseksi ja taloudellisesti kannattavaksi investoinniksi metsänhoidossa.

- Männyn kylvämisessä testatulla metsäkylvökauhalla pystytään parantamaan taimettumista ja vähentämään kylvössä tarvittavaa siemenmäärää. Siemenen peittämisen ansiosta mahdollistuva pidempi kylvöaika on iso asia urakoitsijoiden näkökulmasta. Kauha voidaan helposti vaihtaa kaivinkoneen normaaliin kauhaan ja samalla peruskoneella voidaan tehdä kaikkia muitakin töitä.

- Metsänomistajien ja metsäalan urakoitsijan kannattaa ottaa meihin yhteyttä, kerromme mielellämme lisää tutkimustuloksista ja kauhan ominaisuuksista, korostaa lopuksi Sipilä.

Vipermetal – Ajutech Oy
www.vipermetal.fi

Artikkeli on julkaistu Maa- ja metsätalous -lehdessä 3/2021.