Tilauslaari helpottaa maa- ja metsätalouden analyysipalveluiden tilaamista
09.10.2024 | Maa- ja metsätalous
Eurofins Viljavuuspalvelu Oy on tuonut asiakkailleen kätevän analyysipalveluiden tilausjärjestelmän, joka toimii sekä mobiilisovelluksena että nettiselaimessa. Uusi versio tilauslaari.fi -palvelusta mahdollistaa sähköiset tilaukset, jonka ansiosta päästään eroon fyysisistä näyte- ja saatelomakkeista. Tilaukseen ei tule nyt käsittelykulua, mikäli tilauksen tekee mobiiliapplikaation kautta. Maatalouskaupoista ja maataloustoimistoista noudettavissa näytteenottopakkauksissa on edelleenkin myös fyysiset näyte- ja saatelomakkeet, mikäli asiakas haluaa käyttää mieluummin niitä.
– Yli puolet tilauksista tulee jo sähköisinä tilauksia ja sähköinen tilaaminen yleistyy kovaa vauhtia. Asiakas voi tallentaa tietonsa Tilauslaari-sovellukseen, joten ne ovat siellä jatkossa aina valmiina analyysitilauksia varten. Palvelussa voi valita, millaisia analyysejä asiakas haluaa tällä kertaa tilata, Eurofins Viljavuuspalvelun analyysipalveluiden myynnistä vastaava Manna Kaartinen kertoo.
Peltolohkojen tunnukset tulostuvat automaattisesti
Viljavuustutkimusten osalta sovellukseen on mahdollista tallentaa tilan tiedot valmiiksi.
Ensin luodaan suunnitelma näytteiden hakuun, jonka jälkeen mennään pellolle hakemaan varsinaisia näytteitä. Kännykän paikannus hakee automaattisesti kyseisen peltolohkon peruslohkotunnuksen, joten pitkää numerosarjaa ei tarvitse enää kirjoittaa erikseen. Samalla kännykän paikannus hakee näytepisteen koordinaatit ja lisää ne automaattisesti lomakkeelle.
– Asiakas voi halutessaan tallentaa tilauksen keskeneräisenä ja jatkaa tilauksen tekemistä, kunnes on saanut kaikki näytepisteet kerättyä. Tilauksen tekemisen voi hoitaa alusta loppuun kännykällä, tai vaihtoehtoisesti sen tekemistä on mahdollista jatkaa kotikoneella. Samalla voi rauhassa miettiä mitä analyysipaketteja olisi kustakin näytteestä tarpeellista ottaa, Kaartinen opastaa.
Asetus ympäristökorvauksista edellyttää viljavuustutkimusten tekoa joka viides vuosi. Perustutkimusta voi pitää ns. minimivaatimuksena, jonka päälle lähdetään lisäämään hivenravinnetutkimuksia.
Tuloslaari-palvelu auttaa löytämään kasvua rajoittavat tekijät
Tilauslaari-palvelun parina toimii Tuloslaari-palvelu, joka sisältää tilan koko analyysihistorian Eurofins Viljavuuspalvelun laboratoriossa. Tätä kautta on helpompi lähteä hakemaan mahdollisia ravinnepuutteita ja asioita, joihin olisi jatkossa kiinnitettävä huomiota.
– Puintien jälkeen on hyvä hetki tarkastella olisiko pellolla ollut potentiaalia parempaan satoon – oliko siellä mahdollisesti jotain kasvua rajoittavia tekijöitä ravinteiden osalta. Analyysitulosten kautta voidaan lähteä hakemaan parempaa tulosta seuraavalle satokaudelle. Kannattaa hyödyntää lannoitussuunnitelman pohjaksi myös hivenravinteet sisältäviä viljavuustutkimuksia, Kaartinen muistuttaa.
Neulasanalyysi on tärkeä työkalu kasvukauden ulkopuolella
Kyseessä on havupuiden kasvukauden ulkopuolella tehtävä talviajan analyysi. Analyysi suositellaan tehtäväksi marraskuun alusta maaliskuun loppuun välisenä aikana. Neulasnäyte voidaan ottaa puunkaadon yhteydessä tai ampumalla näyte oksien kärjistä.
– Viljavuustutkimuksissa katsotaan mitä maaperässä on, kun taas neulas- ja kasvianalyyseissä katsotaan ravinteet joita kasvit ovat pystyneet siihen mennessä hyödyntämään. Esim. Itä-Suomen kuusikoissa tuntuu olevan boorin puutetta, joka näkyy pahimmillaan niin, ettei puun latva ei kehity normaalisti. Jos latvan kasvu on ehtinyt kärsimään silmin nähden, on puun tuotosta jo menetetty paljon.
Neulasanalyysi on syytä ottaa kovassa kasvun vaiheessa olevasta nuoresta puustosta, jolloin ravinteiden tarve on suuri. Laajemmalta alueelta kerättävien neulasnäytteiden avulla saadaan laskettua alueellisia keskiarvoja.
Eläintilojen analyysit
Keväisin ja syksyisin tehtävät lanta-analyysit kertovat mitä ravinteita pellolle ollaan viemässä.
– Meiltä saa tilattua myös lanta-analyysin, joka sisältää käyttösuosituksen, Kaartinen mainitsee.
Myös hevosten rehut ja kuivaheinät vaativat säännöllisiä analyysejä.
– Hevosilla on olemassa oma rehuarvolaskenta, johon voi valita mukaan esim. kivennäisaineet ja hivenravinteet. Hevonen on yksimahaisena paljon nautaa herkempi syömälleen rehulle ja sen vaihteluille, Kaartinen toteaa.
Hevosten analyysiraportista löytyy rehuntarvesuositukset eri tyyppisiin tarpeisiin, hevosen käyttötarkoituksen tai ruokintahaasteiden mukaisesti.
– On tärkeää tietää, miten paljon heinä sisältää kivennäis- ja hivenaineita, jotta ruokintaan voidaan täydentää riittävillä lisäravinteilla. Myös hevosille on olemassa ruokintasuunnitteluohjelmia, jonne voi syöttää omat rehuanalyysin tulokset ja katsoa mitä lisäravinteita tarvitaan.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?