Viljeletkö peltoa, jonka satotaso ei tyydytä sinua?

Facebook
08.07.2021 | Maa- ja metsätalous

Sateisina kesinä viljelijä menettää sadon pellon märkyyden vuoksi ja poutakesinä sato kärsii kuivuudesta – eivätkä tulosodotukset toteudu viljelijän ammattitaidosta huolimatta. Tällaisissa tilanteissa ratkaisu löytyy usein maan rakenteesta ja salaojituksesta.

Esa Haho Oy tarjoaa salaojituspalvelua pääasiassa Lounais-Suomessa, kuitenkin tarvittaessa aina Oulun korkeudelle asti. Kohteet toteutetaan nykyaikaisesti 35 tonnin aurasalaojakoneella.

­­– Periaatteenamme on, että pellon pitää tuottaa satoa jokaista neliömetriä myöten. Emme käytä salaojissa soraa, vaan teemme tiheämpää ns. rakenneputkitusta, jonka tavoitteena on saada poistettua ylimääräinen vesi ennen kaikkea tiivistymiselle alttiista pohjamaasta.

- Kun pellolle sataa nopeasti suuri määrä vettä, lätäköitymisen välttämiseksi sen tulisi päästä suoraan alaspäin. Kun maan rakenne on kunnossa, maa läpäisee hyvin vettä ja vesi ei jää pellon pinnalle aiheuttamaan liettymistä, ravinnevalumia sekä tukehduttamaan oraita, painottaa yrittäjä Esa Haho.

Toimivat salaojat takaavat paremmat kasvuolosuhteet

– Rakennamme salaojitukset asiakkaalle kokonaispalveluna ottaen huomioon pellon kasvuolosuhteet, että ne olisivat salaojituksen jälkeen optimaaliset. Aloitamme aina ottamalla ensiksi selvää peltolohkon nykytilanteesta. Tämän jälkeen on hyvä suunnitella toimenpiteitä pellon kunnon kohentamiseksi, toteaa Haho.

Tiilisalaojaputket ovat tulleet tiensä päähän

– Salaojitusta olisi hyvä täydentää ja usein jopa uusia kokonaan, jos pellossa on vanhat tiilisalaojat, jotka ovat usein hyvin harvaan asennettuja. Tiiliputkien saumat ovat aika usein tukkeutuneet, jolloin vesi ei pääse putken sisään. Tämä näkyy myös pellon kasvukunnossa. Pelkkä täydennyssalaojituskaan ei tahdo aina olla riittävää näissä kohteissa, kertoo Haho.

Helpompaa viljelyä

– Kun pellon salaojitus on kunnossa, monet pellon viljelyvaiheet helpottuvat. Lähtökohta tässä on se, ettei pellolla ole kuivaa tai märkää aikaa kasvin kasvun kannalta. Jos maa on ilmavaa ja saa keväällä hyvän alun, kasvi hakee juurillaan tarvittavan veden kuivanakin aikana. Riittävän syvä kylvö takaa savimaillakin kasvun hyvän liikkeelle lähdön.

Viljelijä hyötyy hyvin toimivasta salaojituksesta, Hahon mukaan kylvöstä aina viljalaariin saakka.

– Kasvin juuristo ei saa kärsiä hapen puutteesta missään vaiheessa, eikä silloin puhuta ainoastaan veden poistamisesta. Jos maassa ei ole happea riittävästi, voi vilja kellastua. Kun kasvi pystyy käyttämään maaperän ravinteet ja veden hyödykseen, se tuottaa hyvän sadon. Sadosta tulee runsas ja hyvälaatuinen, kun maapohja on kunnossa. Koska soramaraa ei rakenneputkituksessa tarvita, teemme salaojitusta kaikkina vuodenaikoina ja hyvää tulosta tehdään ympäri vuoden, lupaa Haho.

www.haho.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä