Yhdessä yrittäjyyden puolesta – Metsäalan Yrittäjät ry

Facebook
06.09.2023 | Maa- ja metsätalous, Yrityselämässä tapahtuu

Metsäalan Yrittäjät ry on metsäpalvelu- ja luonnonvara-alan yrittäjien edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on viedä metsäalaa aktiivisesti eteenpäin. Laajaan jäsenistöön kuuluu kokeneita ja koulutettuja metsäalan ammattilaisia, jotka yritystensä kautta palvelevat niin yksityishenkilöitä, toisia yrityksiä kuin julkishallintoa kaikissa metsäalaan liittyvissä tarpeissa.

Metsäalan Yrittäjien palvelutarjonta koostuu pääasiassa erilaisista metsä-, puu- ja energia-alan tehtävistä. Mukana on myös muun muassa metsätarvike-, taimi- ja matkailuyrittäjiä.

- Meitä on noin 160 jäsentä ja monilla on erikseen vielä yhteistyökumppaneita. Puhutaan sadasta yrityksestä ympäri Suomen tarjoten kaikkia metsätalouden palveluita. Kun asiakas ottaa meihin yhteyttä, me pystymme järjestämään sopivan palvelukokonaisuuden mökin rakentamisesta puunkaatoon ja kaikkea siltä väliltä, sanoo METO – Metsäalan Yrittäjät ry:n puheenjohtaja ja Metsäpalvelu Turunen Oy:n yrittäjä Tuomo Turunen.

Yhteistyötä ja vertaistukea

Metsäalan Yrittäjien toiminnan kautta pyritään kehittämään yrittäjien toimintaedellytyksiä. Suuren joukon vertaistuki, verkostoituminen sekä monipuoliset koulutukset ovat olleet yhdistyksen parasta antia.

- Meillä on entistä enemmän verkossa tapahtuvaa tekemistä. Esimerkiksi tänä syksynä webinaarimme tarjoaa muun muassa metsäsuunnitteluohjelmistoon liittyvää koulutusta. Lisäksi meillä on yrittäjien järjestämiä tapahtumia ja matkoja, joissa näkee ja oppii aina uutta. Näissä myös tutustuu muihin jäseniin ja voi löytää monia tärkeitä yhteistyökumppaneita, toteaa Turunen.

Ajankohtaisena asiana turvallisuus myrskytuhotyömailla

Viimeaikaiset runsaat sateet ovat pehmittäneet maat monin paikoin, jolloin puut kaatuvat helpommin kovalla tuulella. Metsien myrskytuhoriski on noussut. Kun töitä tehdään poikkeuksellisissa oloissa, on erityisen tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Yksintyöskentelyä myrskytuhoalueilla tulee välttää.

- Myrskytuhojen raivaus on metsätöistä vaarallisimpia. Sähkölinjojen ja teiden raivaustyössä sekä myrskymetsien puunkorjuussa tulee noudattaa äärimmäistä turvallisuutta. Luokille tai toistensa päälle kaatuneissa puissa on usein jännitteitä, ja sahattaessa puu voi liikkua nopeasti ennalta-arvaamattomaan suuntaan. Vaurioituneet sähkölinjat voivat johtaa sähköä maastoon. Pystyyn jääneet puut voivat olla vaurioituneita ja kaatua puunkorjuuta ja raivaustyötä tekevien päälle, kertoo Turunen ja jatkaa:

- Kiinteistön omistajien kannattaa yleisesti katsoa puita sillä silmällä, että näkyykö niissä eroja. Onko esimerkiksi koivussa vähemmän lehtiä kuin normaalisti, samaten havupuussa onko neulasissa kellastumaa tai kuorivikaa. Puu on kuin ihminen, kun se tulee vanhaksi, siinä on näkyvissä elämisen merkkejä. Puu kannattaisi poistaa tarpeeksi ajoissa. Terveitä puita on keskimäärin helpompi kaataa kuin lahoja. Samalla kaatotyö pystytään tekemään turvallisesti.

- Metsässä pitää miettiä myös toisinpäin; yksittäiset lahot puut ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä. Ne kannattaa jättää pystyyn. Tietysti elinympäristöllä ja metsäalueella on erilainen tilanne mitä tarkastella.

- Näistä ja muista metsäalaan liittyvistä asioista annamme mielellämme lisätietoa alan yrittäjille.

www.metoyrittajat.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä