Ammattikäyttöön suunniteltuja laadukkaita mittalaitteita Aimteciltä

DP700 tiiveystesteri
DP700 tiiveystesteri
30.09.2022 | Rakentaminen

Aimtec Oy maahantuo, kalibroi ja huoltaa erilaisia mittalaitteita. Yhtiö on keskittynyt maahantuonnissaan pelkästään laadukkaisiin eurooppalaisiin mittalaitemerkkeihin, jotka kaikki ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja. Aimtecin nopea huoltopalvelu tuo asiakkaille merkittävää lisäarvoa. Yrityksen suurimpia päämiehiä edustavat saksalaiset Wöhler ja Dräger.

– Jos meidän maahan tuomia mittalaitteita verrataan ulkomaisten verkkokauppojen tarjoamaan, emme pysty kilpailemaan välttämättä hinnalla, mutta mahdollisten huolto- ja takuuasioiden hoitaminen on meidän kanssa asioidessa huomattavan paljon helpompaa. Sijaitsemme tässä Kehä III:sen varrella, joten pystymme palvelemaan hienosti koko Ruuhka-Suomen aluetta. Toimitamme tavaraa ja tarjoamme palveluitamme koko Suomen alueella, toimitusjohtaja Matti Kaartinen toteaa.

Uudisrakentamisessa tiiveystestereitä tarvitaan mittauspöytäkirjojen tekemiseen, sillä ilmanvaihtokanavien täytyy olla tiiviitä ja niistä vaaditaan mittauspöytäkirjat. Myös ilmastoinnin venttiileiden säätämisestä täytyy olla viralliset pöytäkirjat, joiden kautta voidaan todentaa, että ilmastointikanavissa kulkee oikea määrä ilmaa. Siellä täytyy olla oikeat paine-erot ja oikea määrä ilmaa. Näihin tarpeisiin Aimtec myy paine-ero- ja ilmamäärämittareita.

– Usein kun tehdään kuntotutkimuksia, tutkitaan ilman laatua, jolloin käytetään dataloggereita, jotka mittaavat tietyn aikavälin arvoja, esim. hiilidioksidin määrän osalta. Siellä voidaan mitata myös vuorokauden aikana tapahtuvia kosteuden ja lämpötilan vaihdoksia. Sillä perusteella voidaan tehdä päätöksiä vaikkapa ilmastoinnin tehostamisen osalta. Kauttamme saa myös näitä dataloggereita, Kaartinen mainitsee.

Markkinoiden kevein ja kompaktein tiiveystesterilaitteisto

– Edustamamme saksalaisen Wöhlerin tiiveystesterilaitteisto on markkinoiden kevein ja kompaktein kokonaisuus, jota rakennusfirmat haluavat usein käyttää.

Kaartinen jatkaa, että tiiveysmittaus suoritetaan osioimalla mitattava kohde, varsinkin jos kyseessä on iso kanavisto. Tulppaamalla eri kanaviston osia, saadaan aikaan pienempi tiivis osio. Toiseen kohtaan, mitattavassa kanavassa tai kanavan osassa, laitetaan kanaviston paineistava letku ja toiseen kohtaan paine-eroa ja paineen pysymistä mittaava letku.

– Jos mitattavassa tilassa on vuotoa, paineistava letku tuottaa kanavistoon lisää ilmaa, jolloin kone laskee, mitattavan kohteen pinta-alan huomioiden, onko painehäviö sallituissa rajoissa vai ei. Erilaisille putkistoille on olemassa erilaisia tiiveysluokkia (A, B tai C), joka voidaan valita mittalaitteesta. Kone laskee automaattisesti, tuotetun ilmamäärän mukaan, häviääkö mittauskohteesta ilmaa. Jos vuotoa on liikaa, mittaus hylätään, jolloin vuotokohta täytyy etsiä ja korjata.

Kaartinen mainitsee, että vuotokohdan paikannukseen voidaan käyttää erilaisia menetelmiä, mm. savukonetta. Vuotokohtaa voidaan tarkastella myös putkiston ulkopuolelta savukynällä, joka ilmaisee vuotokohdan. Kun vuotokohta löydetään, se tiivistetään ja tehdään mittaus uudestaan. Kun kone hyväksyy mittauksen, voidaan todeta, että mitattava kohde on riittävän tiivis.

– Tiiveystestereillä voidaan mitata mitä tahansa tiiviitä kohteita ja aika pieniäkin kohteita. Mitattava kohde voi olla pieni kammio, vaikkapa vaihdelaatikossa, jonka tiiveys halutaan varmistaa.

Tiiveystesteri on Kaartisen mukaan helppokäyttöinen laite alan ammattilaiselle, eivätkä laitteen antamat tulokset eivät jätä mittaajalle juurikaan tulkinnanvaraa.

– Mittaajan tarvitsee laskea ainoastaan mitattavan putkiston pinta-ala. Heti valmistuva mittaustulos voidaan tulostaa laitteen omalta infrapunatulostimelta mittauksen jälkeen, tai vaihtoehtoisesti tulokset voidaan tallentaa laitteeseen ja siirtää ne myöhemmin usb-piuhan kautta tietokoneelle. Tietokoneelle on olemassa tiiveysraporttien luomiseen suunniteltu ohjelmisto.

Paine-ero- ja ilmamäärämittarit

– Paine-ero ja ilmamäärämittarit ovat aika keveitä käsimittareita ja painavat vain 0,5–1 kg. Uusissa asunnoissa on aika normaalia, että asunto rakennetaan alipaineiseksi. Jos asuntoon tulee enemmän ilmaa kuin sieltä poistuu, asunnosta tulee ylipaineinen, jolloin riskinä on kosteuden tiivistyminen rakenteisiin – tätä pyritään välttämään kaikin keinon, Kaartinen mainitsee.

Tästä syystä koneellinen tulo ja poisto pyritään mitoittamaan niin, että tuloilman määrä olisi vähän poistoa isompaa. Tätä mitataan paine-erolla. Nykyaikaisessa uudessa asunnossa haettava normaali paine-ero on viisi pascalia.

– Jos kyseessä on isompi asunto, paine-eroa pitäisi mitata eri huoneista, koska jokaisessa huoneessa on yleensä oma tuloilma- tai poistoilmaventtiili. Venttiilit on saatettu myös säätä eri tavoin. Ilmamäärämittareilla voidaan taas mitata yksittäistä venttiiliä, paljonko siitä menee ilmaa. Paine-erolla nähdään, onko huone sopivasti alipaineinen – jos huoneisto on liikaa alipaineinen, siellä on liikaa vetoa. Jos huoneistossa on liikaa vetoa, silloin rakenteista imetään erilaisia rakennuskemikaaleja, jolla pilataan huoneilmaa, Kaartinen toteaa.

Jos ulko- ja sisätilan paine-ero vaatii säätämistä, ilmamäärämittarilla voidaan mitata venttiilin ilmamääriä. Riippuen onko painetta liian vähän vai liian paljon, voidaan venttiiliä joko avata tai sulkea. Jotta tätä voidaan mitata, siihen tarvitaan ilmamäärämittaria.

Ilmamäärämittari on valittava mitattavan kohteen ehdoilla

– Yleensä kaikki yritykset, jotka asentavat tai huoltavat ilmastointikanavia, käyttävät näitä mittareita. Vähän paremmalla mittarilla voidaan tutkia nämä molemmat asiat. Siinä on kaksi liitäntää, toinen on ilmamäärämittarille ja lisäksi siinä on erikseen paine-eromoduuli, jolla voidaan mitata paine-eroa. Mittaukset voidaan tehdä jopa yhtä aikaa, jolloin tuloksetkin nähdään heti. Yksi tällainen laite on Kimo:n MP210, joka on suosittu ja paljon käytetty mittalaite. Siihen saa paine-erot, ilmamäärät ja ilman nopeudet.

Erilaiset ilmamäärämittarit käyttävät erilaisia mittaustekniikoita. On olemassa siipipyörätekniikkaa, kuumalankatekniikkaa sekä venttiilikohtaista mittauskoukkua.

– Siipipyörämittalaite on yksinkertaisin käyttää, mutta kaikki rakennustarkastajat eivät hyväksy sillä tehtyjä mittauksia. Virallisissa mittauksissa käytetään pääasiassa hyvin tarkkaa kuumalankaa tai mittauskoukkua. Riippuu aina myös mittauskohteesta, millä menetelmällä kutakin kohdetta päästään mittaamaan. Tästä syystä mittaajalla täytyy olla käytössään erilaisia mittausmenetelmiä.

Kuvassa VIS500 tarkastuskamera, joka on vuoden 2022 uutuusmalli.

Nuohoustarvikkeet ja tarkastuskamerat

– Myymme myöskin nuohoustarvikkeita ilmastoinnin puhdistukseen ja kuvaamiseen. Kauttamme saa kaikki saksalaisen Wöhlerin harjat, vaijerit sekä tarkastuskamerat. Yleensä taloyhtiöissä vaaditaan ilmastointikanavien kuvaus ennen ja jälkeen puhdistuksen. Me myymme ja huollamme näitä Wöhlerin tarkastuskameroita, joka on samalla meidän suurin liiketoiminnan osa-alue mittalaitepuolella. Mittauksia, huoltoja ja asennuksia tekevältä liikkuvalta yksiköltä voi löytyä työkalupakista koko setti, eli kamerat, mittarit sekä puhdistusvälineet.

Ilmanlaatumittarit

– Meillä on edustuksessa japanilaisen Kanomaxin partikkelimittareita, joilla voidaan mitata ilman pienhiukkasten määrää. Tyypillisesti mitataan liikenteestä tulevaa saastemäärä tai vaikkapa puun polttamisesta huonetilaan tulevia hiukkasia. Näitä käytetään myös laboratorioissa, puhdastiloissa sekä ilman puhtauden mittauksessa. Niillä voidaan tutkia myös suodattimien kuntoa tietyissä tilanteissa, jos kyseessä on iso puhdistusyksikkö, voidaan partikkelimittarilla mitata ilman laatu ennen ja jälkeen suodatinta ja todeta sitä kautta, onko suodatin kunnossa. Partikkelimittarille tulee olemaan jatkossa entistä enemmän tarvetta.

Kaartinen kertoo, että mittalaitteita löytyy myös erilaisille rakenteista irtoaville kaasuille, jolloin puhutaan VOC-yhdisteistä, ammoniakeista tai hiilivedyistä. Käsimittareissa löytyy myös laitteita, joilla voidaan mitata yhtä aikaa hiilidioksidia, häkää, kosteutta ja lämpötilaa.

– Edustamiimme mittalaitteisiin voi tulla tutustumaan paikan päälle meidän Vantaan myymälään, mutta myös verkkosivuiltamme löytyy pääsääntöisesti kaikkien edustamiemme tuotteiden suomenkieliset esitteet sekä tekniset tiedot, Kaartinen opastaa.

aimtec.fi

Aimtec Finland Oy
Sarkatie 2
01720 Vantaa
+358 (0)9 6899 9100
[email protected]

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä