Aurinkosähköjärjestelmien saatavuus parantunut

Facebook
29.02.2024 | Rakentaminen

Motiva ja Suomen Aurinkoenergiayhdistys kysyivät pientaloihin soveltuvia aurinkosähköjärjestelmiä toimittavilta yrityksiltä näkemyksiä markkinakehityksestä kuluvalle vuodelle. Muutamaan aiempaan vuoteen verrattuna tilanne on kuluttajan kannalta suotuisampi. Järjestelmien hinnat ovat laskeneet, komponenttien saatavuus on hyvä ja asentajakapasiteettia melko hyvin tarjolla.

Pienten aurinkosähköjärjestelmien hinnat laskivat useita vuosia peräkkäin, kunnes alkoivat jälleen nousta 2020-luvun alussa. Viime vuosi käänsi hinnat jälleen laskuun. Järjestelmätoimittajat arvioivat, että noin seitsemän kilowatin laitteiston saa nyt useita satoja tai jopa tuhat euroa edullisemmin kuin viime vuonna.

– Tämän vuoden hintakehitystä arvioidessa vastaukset jakautuivat. Liki kaksi vastaajaa kolmesta ennakoi hinnan pysyvän samana tai hieman laskevan. Toimitusaikojen osalta tilanne vaikuttaa kuluttajan kannalta hyvältä. Tilaukset pystytään toimittamaan ripeästi, keskimäärin reilussa kuukaudessa, asiantuntija Veli-Matti Virtanen Motivasta kertoo.

Taloudellisesti järkevä satsaus oikein mitoitettuna

Yrityksissä on havaittu sähkön hintavaihteluiden heijastuvan pienvoimaloiden kysyntään. Edullinen sähkö pidentää järjestelmän takaisinmaksuaikaa, kallis sähkö puolestaan houkuttelee ylimitoitukseen.

Sähkön pörssihinta on vaihdellut kalliista jopa negatiiviseen, joten vedenpitävästi oikeaa reseptiä kannattavimpaan mitoitukseen on vaikea antaa.

Sähkön tuottaminen omilla aurinkopaneeleilla on yksi tapa varautua sähkön voimakkaisiin hintavaihteluihin ja alentaa sähköenergian hankinnan kustannuksia. Peukalosääntönä voi sanoa, että oma tuotanto on lähes aina taloudellisinta käyttää itse. Parhaiten tämä onnistuu, kun kulutusta ohjataan automaattisesti tuoton ja sähkön pörssihinnan mukaan.

– Aurinkosähköjärjestelmän hankinnan hyötyjä, mitoitusta ja taloudellisuutta on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. Takaisinmaksuaikaa on mahdotonta laskea tarkasti sähkön hintaheilahtelujen vuoksi. Uskaltaisin silti sanoa, että elinkaarensa aikana oikein mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin vähintään kahdesti, Virtanen toteaa.

Yritysten ja järjestelmien vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Lisäksi on syytä selvittää koko tuotepaketin ja asennuksen laatu sekä takuut.

Teksti- ja kuvalähde: Motiva

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia