Pyydä tarjous

Aurinkosuojaus säästää energiaa

Digipalvelut
30.03.2022 | Rakentaminen

Artic Store on valtakunnallinen aurinkosuojauksen erikoisliikeketju, joka palvelee kuluttaja- ja yritysasiakkaita sekä rakennusliikkeitä.

– Meillä pääosassa on dynaaminen eli olosuhteiden mukaan säätyvä aurinkosuojaus. Ratkaisumme varmistavat sen, että luonnonvaloa tulee koko ajan sisälle optimaalinen määrä. Pelkillä kalvoilla, lipoilla tai säleiköillä ei pystytä lähellekään samaan, kuvailee projektimyyntipäällikkö Juhana Repo.

Aurinkosuojaus saumattomaksi osaksi talotekniikkaa

Aurinkosuojaus on avainasemassa, kun pyritään parantamaan valmiiden rakennusten energiatehokkuutta ja päivänvalon hallintaa sekä kehittämään uusien rakennusten matalaenergiasuunnittelua. Aurinkosuojausteknologiaa ei Suomessa vielä hyödynnetä kovin paljoa, vaikka sillä on suuri vaikutus energiankulutuksen vähentämiseen ja rakennetun ympäristön hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Kun aurinkosuojausta lähdetään tekemään, olisi hyvä ottaa aurinkosuojauksen asiantuntija mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Näin voidaan varmistaa aurinkosuojauksen yhteensopivuus rakennuksen tekniikkaan. Jos aurinkosuojaus toteutetaan erillisenä ratkaisuna, voidaan joutua tekemään tarpeettomia kompromisseja.

Articin ammattilaiset suunnittelevat, mitoittavat, valmistavat, asentavat ja huoltavat aurinkosuojauksen ratkaisuja. Yritys tarjoaa myös asiantuntijakonsultaatioita. Artic pystyy tekemään pienimuotoisia simulaatioita ja laskelmia aurinkosuojauksen vaikutuksista. Isoimmissa projekteissa Artic tekee yhteistyötä LVI-suunnittelijan kanssa.

– Oleellista on aurinkosuojauksen kokonaisvaltainen suunnittelu, jotta saavutetaan parhaat tulokset, Juhana Repo korostaa.

– Parhaassa tapauksessa aurinkosuojaus, valaistus, jäähdytys ja ilmanvaihto eivät olisi toisistaan erillisiä osa-alueita, vaan kuuluisivat kaikki samaan järjestelmään, jonka toiminnot ymmärtävät toisiaan ja reagoivat toisiinsa olosuhteiden optimoimiseksi. Esimerkiksi kun screenit laskeutuvat, jäähdytysteho vähenee ja valaistusteho säätyy vallitsevan olosuhteen mukaan.

– Jos aurinkosuojaus huomioidaan jo rakennuksen suunnittelun alkuvaiheessa, sen investointihinta ei lisää kokonaiskustannuksia, sillä aurinkosuojauksen kustannukset voidaan säästää jostakin muusta osa-alueesta, yleensä jäähdytyksestä.

Juhana Repo kertoo, että käytössä ollessaan aurinkosuojausjärjestelmä alkaa tuottaa säästöä, kun rakennusta ei tarvitse voimakkaasti jäähdyttää tai tarpeettomasti valaista.

– Vähentynyt energiantarve rakennuksen elinkaaren aikana on myös ympäristön kannalta hyvä asia. Taloudellisten ja ekologisten hyötyjen lisäksi asiantuntevasti toteutettu aurinkosuojaus takaa myös parhaan mahdollisen asumis- tai työskentelyviihtyvyyden. Viihtyvyyteen vaikuttavat sisätilojen lämpöolosuhteet sekä sopiva luonnonvalon määrä.


Helsingin kaupunkiympäristötalo KYT.

Ulkoiset aurinkosuojat estävät lämpösäteilyn

Auringosta maahan säteilevän energian määrä on valtava. Noin puolet aurinkosäteilyn energiasta on näkyvän valon aallonpituusalueella. Energia tulee ikkunoiden lävitse rakennuksiin, ja säteilyn törmättyä sisätilan pintoihin se muuttuu lämmöksi, johtuu rakenteisiin ja lämmittää tilaa.

Lämpösäteilyksi muuttunut aurinkoenergia ei kykene poistumaan säteilyn muuttuneen aallonpituuden takia yhtä tehokkaasti kuin se tuli sisään. Nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat ja muut rakenteet edesauttavat lämmön sisällä pysymistä. Kaikki nämä tekijät yhdessä aiheuttavat koneellisen viilennyksen tarvetta.

Artic Storen valikoimaan kuuluvat ulkopuoliset aurinkosuojat, kuten screenkaihtimet ja markiisit, sekä sisäpuoliset aurinkosuojat, kuten säle-, puusäle-, rulla-, pystylamelli-, pliseekaihtimet sekä rulla- ja pimennysverhot ja verhokiskot. Lähes kaikki tuotteet ovat kotimaisia avainlipputuotteita.

Ulkopuoliset aurinkosuojat varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn jo hyvissä ajoin rakennuksen ulkopuolella. Tämän vuoksi ne säästävät energiaa ja viilentävät sisätiloja suojausratkaisuista parhaiten. Sisäpuolinen aurinkosuoja on parhaimmillaan, kun halutaan vaikuttaa sisävalaistuksen laadun ja häikäisyneston lisäksi myös näkösuojaukseen.

Mukautuvaa suojaa

Olosuhteiden mukaan automatisoidusti liikkuvat aurinkosuojat varmistavat, että aurinkosuoja on aina oikeassa asennossa ja toteuttaa sille suunniteltua tehtävää osana rakennuksen jäähdytysstrategiaa. Automatisoidulla aurinkosuojauksella energiankulutus optimoidaan hyödyntämällä auringosta saatavaa lämpöenergiaa talvella ja pitämällä lämpö ulkona kesällä.

Säädettävällä aurinkosuojauksella voidaan parantaa asumisviihtyvyyttä, kun paahtava lämpö ja häikäisevä valo torjutaan ulos. Samalla pystytään kuitenkin turvaamaan riittävä luonnonvalon saanti. Kiinteät aurinkosuojat, kuten kalvot tai lipat, ovat jatkuvasti paikoillaan, jolloin luonnonvalo estyy ja sisätiloissa on käytettävä keinovaloa.

– Automaattinen aurinkosuojaus ja älykäs ohjaus ovat jo tätä päivää, ja ratkaisut kehittyvät jatkuvasti eteenpäin, Juhana Repo toteaa.

Ihminen tarvitsee luonnonvaloa

Ihminen tarvitsee luonnonvaloa, sen positiivisista vaikutuksista terveyteen ja työskentelyn tehokkuuteen on paljon tutkimustietoa. Nykyisin ihminen on valveillaoloajastaan 80 % sisätiloissa ja 20 % ulkona, kun muutamia vuosikymmeniä sitten suhde oli päinvastainen.

– Aurinkosuojauksen vaikutuksista asuin- ja työskentelyolosuhteisiin saamme asiakkailta paljon positiivista palautetta. Monet sanovat, että aurinkosuojaus olisi kannattanut toteuttaa jo paljon aikaisemmin.

Korkealaatuisia ja kotimaisia mittatilaustuotteita

Artic Store panostaa asiakaslähtöiseen palveluun ja tuotteiden laadukkuuteen. Articin tuotteet räätälöidään mittatilauksena jokaiseen tarpeeseen ja kohteeseen sopiviksi. Jokainen kohde on ainutlaatuinen.

Huolella suunniteltu aurinkosuojaus parantaa kohteen energiatehokkuutta säästäen viilennykseen, valaistukseen ja lämmitykseen tarvittavan energian määrää. Automatisoitujen aurinkosuojien tarvitsema sähköenergia on merkittävästi pienempi kuin jäähdytyslaitteiden. Artic Storen ammattilaiset osaavat toteuttaa kuhunkin kohteeseen saumattomasti integroituvan ja hyvältä näyttävän kokonaisratkaisun.

– Henkilöstön ammattitaidon ja kattavan malliston avulla pystymme tarjoamaan juuri oikean tuotteen oikeanlaisella ohjauksella ja maksimoimaan näin saavutettavat hyödyt. Tuotteemme sekä täyttävät tehtävänsä että ovat visuaalisesti miellyttäviä. Erilaisia kuoseja ja kaihdinvaihtoehtoja on runsaasti.

Artic Storeja on kautta maan 16 paikkakunnalla.
articstore.fi
Facebook
Instagram
LinkedIn

Artic-kaihdin Oy

 • Perustettu 1983, liikevaihto n. 7,0 milj. € (2021).
 • Henkilöstömäärä n. 65
 • Yksityisessä omistuksessa oleva perheyritys
 • Valmistaa vuosittain yli 250 000 erilaista kaihdin- ja aurinkosuojatuotetta
 • Kotipaikka Joensuussa, tuotantotilat myös Ruovedellä
 • Katso lisää www.articstore.fi

Muutamia viimeaikaisia aurinkosuojauskohteitamme:

 • Tampereen Kannen areena / Nokia-areena (SRV)
 • Helsingin Olympiastadion (Skanska)
 • Keilaniemi, Accountor Tower - 800 kpl screenkaihtimia sekä rakennuksen verhokiskot (YIT)
 • Valimo Park, Fujitsu Oy - 650 kpl screenkaihtimia (Fira)
 • Helsingin kaupunkiympäristötalo KYT - koko rakennuksen ulkopuoliset ikkunamarkiisit ja 750 screenkaihdinta
 • Mall of Tripla - 15 000 m² screenkaihtimia (YIT)
 • Vuotalo (Consti) - 700 m² screenkaihtimia

Lisäksi olemme saaneet olla toimittamassa tuotteitamme mm. näihin hienoihin kohteisiin:

 • HUS Uusi lastensairaala (SRV)
 • TAYS Tampere (SRV)
 • HUS Siltasairaala (SRV)
 • TYKS Turku (Hartela)

Muita uutisia