Elementtiväestönsuojat ja -moduulikylpyhuoneet nopeuttavat hankkeen läpimenoaikaa – betoni takaa laadun

Facebook
30.09.2022 | Rakentaminen

Betonielementeistä valmistettu Karanttia®-elementtiväestönsuoja on nopein tapa rakentaa määräykset ja normit täyttävä väestönsuoja. Elementtiväestönsuojan asennus suoritetaan avaimet käteen -periaatteella nopeasti, vain 2–4 työpäivässä. Paikalla valetun betonin kuivumiseen olisi varattava moninkertainen määrä aikaa.

– Karanttia®-elementtiväestönsuoja on rakennusratkaisuna helppo, turvallinen ja kustannuksia säästävä. Kaikki väestönsuojamme toimitetaan täydellisinä paketteina, joihin kuuluvat myös kriisiajan laitteet ja varusteet, Karanttian liiketoiminta- ja kehitysjohtaja Terhi Tamminen kertoo.

Kokonaisvastuu yhdellä toimittajalla

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n tehtaalla valmistettu Karanttia®-elementtiväestönsuoja on Tammisen mukaan nopein ja luotettavin tapa rakentaa määräykset ja normit täyttävä S1-luokan väestönsuoja. Elementtiväestönsuoja asennetaan täysvalmiina ja kokonaisvastuu on alusta loppuun yhdellä toimittajalla.

– Esivalmistettu elementtiväestönsuoja nopeuttaa merkittävästi työmaaprosessia ja lisää rakennusprojektin kustannusten hallintaa. Esivalmistetun elementtiväestönsuojan kustannukset tiedetään tarkasti etukäteen, eikä yllätyksiä työmaavaiheessa pääse syntymään.

Karanttian tarjoamassa ratkaisussa työmaalla ei ole tarvetta välivarastoinnille, vaan asennukset tapahtuvat suoraan kuormasta, joka säästää työvoimaa ja vähentää purkujätettä.

Väestönsuojat ovat nyt erityisen ajankohtainen aihe

– Väestönsuojelu ja väestönsuojat puhuttavat ja kiinnostavat juuri nyt. Syynä tähän on kiristynyt maailmantilanne sekä turvallisuuden tunteen muutos. Väestönsuojat kiinnostavat sekä mediaa että yksittäisiä kansalaisia. Euroopassa Suomi on yksi ainoita maita, joka rakentaa vuosittain väestönsuojia. Toinen tällainen maa on Sveitsi.

Tamminen mainitsee, että Suomessa on oivallettu, että väestönsuojia voi rauhanaikana käyttää erilaisiin käyttötarkoituksiin.

– Suomessa väestönsuojien tilanne on yleisesti ottaen hyvä. Niitä on rakennettu lukuisia Suomen eri kaupunkeihin ja suurimpiin taajamiin. Puutteitakin toki on, sillä joka kolmannella suomalaisella ei ole osoitettua väestönsuojapaikkaa, joten vielä pitää rakentaa.

Tamminen muistuttaa, että kaikilla rakennuksilla, joissa kerrosalaa on yli 1 200 neliötä, tulee olla oma väestönsuoja.

– Ne pitää myös suunnitella ja varustaa niin, että niissä voidaan olla yhtäjaksoisesti kolmen vuorokauden ajan. Eduskunnassa esitetyn kysymyksen mukaan monia väestönsuojia ei ole pidetty riittävän hyvässä kunnossa.

Toimituksia ympäri Suomen 35 vuotta

– Karanttia on toimittanut elementtiväestönsuojia nyt 35 vuotta liki 8 000 väestönsuojaa.

Viimeisimpiä väestönsuojia on toimitettu kaikkialle Suomeen: Esimerkiksi Etelä-Suomessa valmistui Firan rakentama Tokmannin logistiikkakeskuksen laajennus Mäntsälässä. Tuusulaan puolestaan valmistui Lujatalon rakentama Kirkonkylän kampus. Esimerkkejä väestönsuoja-asennuksista löytyy myös pohjoisemmasta, kuten Rovaniemellä sijaitseva kiehtova matkailukohde Apukka, jossa hotellivieraat voivat ihailla tähtitaivasta. Vieläkin pohjoisempaa, Kilpisjärveltä, löytyy Santa’s Hotel Rakka, johon niin ikään asennettiin Karanttia®-väestönsuojat.


Esivalmistukset hyödyt

Esivalmistus tuo mukanaan kustannushyötyvaikutuksia koko hankkeelle, sekä suoraan että välillisesti:

  • Rakennusmateriaalien hävikki pienenee
  • Rakentamisen laatu ja työntekijöiden työturvallisuus paranevat
  • Läpimenoajat lyhenevät
  • Työmaa pysyy siistinä
  • Logistiikkaketjut tehostuvat
  • Asentamisen tehokkuus paranee
  • Rakentamisessa ei synny yllättäviä ja ennakoimattomia lisäkustannuksia tai työmaa-aikaisia viivästymisiä
  • 89-kulut työmaalla vähenevät
  • Kosteudenhallinta paranee


Karanttia®-moduulikylpyhuoneet soveltuvat nopeasykliseen rakentamiseen

– Karanttian moduulikylpyhuoneet soveltuvat parhaiten asuinkohteisiin, joissa rakentamistahti on nopeaa ja kostealta tilalta vaaditaan erityistä laatua. Karanttian moduulikylpyhuonekonsepti on luotu helpottamaan kylpyhuoneen hankintaa niin loppuasiakkaan kuin rakennuttajan näkökulmasta. Esivalmistetun moduulikylpyhuoneen luotettavuus ja kivirakenteen mukanaan tuoma laatu tekevät Karanttian kylpyhuoneesta jopa kohteen myyntivaltin, Tamminen kertoo.

Karanttia®-moduulikylpyhuone on kokonaistoimitus aina suunnittelusta työmaatukeen. Ytimen muodostaa itse tuotekokonaisuus eli täysin valmiin kylpyhuoneen toimituksen työmaalla. Tamminen kertoo, että tämän lisäksi Karanttian palvelu sisältää koko moduulikylpyhuoneen projektinhallinnan ja kylpyhuonesuunnittelutiimin, johon kuuluvat arkkitehti, sisustusarkkitehti sekä LVIS- ja rakennesuunnittelijat.

– Projekti vaatii tarkkaa yhteensovittamista kohteen suunnitelmien kanssa ja teemme tiivistä yhteistyötä asiakkaan projekti- ja suunnittelutiimin sekä työmaan kanssa.

Karanttian moduulikylpyhuoneet SRV:n rakentamaan T7-tornitaloon

Helsingin Kalasatamaan valmistuva 24 kerroksinen tornitalo nousee jopa 98 metrin korkeuteen ja siinä on 240 asuntoa, joihin jokaiseen asennetaan Karanttian moduulikylpyhuoneet. Kohde valmistuu vuoden 2023 aikana.

– Kohteen rakennetekniikan ja moduulirakenteen yhteen liittämisessä on edellytetty huolellista suunnittelua, Tamminen toteaa.

Kaikki Karanttia®-moduulikylpyhuoneet rakennetaan etukäteen kuivissa ja valvotuissa tehdasolosuhteissa. Jokainen toimitettava kylpyhuonemoduuli on täysin valmis ja sisustettu. Tuotteiden valmistuksesta vastaa Karanttia Oy Perusturvan yhteistyökumppani Rakennusbetoni- ja Elementti Oy, jonka tehdas sijaitsee Hollolassa.

Vuonna 1897 perustettu Karanttia Oy Perusturva on erikoistunut väestönsuojelu- ja moduulirakentamisen tuotteisiin ja suunnittelupalveluihin. Karanttia ja Rakennusbetoni ovat kummatkin perheyrityksiä ja tehneet yhteistyötä alusta lähtien.

www.karanttia.com

LinkedIn

Facebook

YouTube

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä