Hartiapankkirakentaminen vähentynyt merkittävästi

Facebook
06.07.2021 | Rakentaminen

Rakentaminen jatkuu Suomessa vilkkaana, eikä hiljenemisen merkkejä ole näköpiirissä. Rakentamisen tason ennustetaan pysyvän korkealla vielä ensi vuonnakin. Rakennusmäärien kasvu on alkanut jo näkyä rakentamiseen käytettävien raaka-aineiden hinnannousuna ja työvoimapulana. Oman kotitalounelman toteuttaminen tulee entistäkin kalliimmaksi.

–  Omakotitalon rakentamisen kustannukset tulevat Suomessa kasvamaan entisestään. Jos rakennat tai rakennutat itse talon, se tulee kalliimmaksi kuin käytetyn talon ostaminen, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Lähes aina se tulee myös selvästi kalliimmaksi kuin rakennusurakkaan lähtiessäsi olet laskenut. Rakennusbudjetit ylittyvät yleensä reippaasti, kymmenillä tuhansilla euroilla.

– Hartiapankkirakentaminen on vähentynyt merkittävästi Suomessa. Tänä päivänä rakennusmääräykset edellyttävät alan pätevyyksiä, ammattitaitoa ja osaamista. Myös rakennusmateriaalit edellyttävät tekijöiltä osaamista. Sekin on tosiasia, ettei meillä ihmisillä ole enää samanlaisia kädentaitoja kuin muutamia vuosikymmeniä sitten, Rantanen jatkaa.

– Eli itse tekemällä ei voi enää säästää kustannuksissa samalla tavalla kuin ennen.

Jukka Rantasen mukaan rakentamiseen liittyy myös monia käytännön haasteita, joiden suhteen kannattaa olla realisti jo haaveiluvaiheessa. Esimerkiksi sopivan tontin, ammattitaitoisen rakennusporukan ja valvojan löytyminen voi vaatia paljon aikaa ja vaivannäköä. Kannattaa myös varautua siihen, että rakennusluvan saaminen voi kestää jopa kuukausia ja rakennusurakka tulee viemään itseltä kuukausien ajan paljon aikaa, vaikka lähtisikin rakennuttamaan valmistaloa Avaimet käteen -periaatteella.

– Siitä kun olet löytänyt sopivan tontin, voi vierähtää jopa pari vuotta siihen, että pääset muuttamaan valmiiseen uuteen taloon, Rantanen toteaa.

Vanhat omakotitalot maksavat nyt saman verran kuin 10 vuotta sitten

– Vaikka korona-aikana omakotitalojen hinnat ovat nousseet, on koko maan tasolla omakotitalojen hintakehitys ollut varsin tasaista jo kymmenen vuoden ajan. Nyt saattaakin saada omakotitalon samalla hinnalla kuin kymmenen vuotta sitten, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Tässä markkinatilanteessa hyvä vaihtoehto rakentamiselle voi olla valmiin talon osto. Ennen rakentamispäätöstä kannattaakin tutustua jo myynnissä oleviin omakotitaloihin ja katsoa, josko niiden joukosta löytyisi omia asumisen tarpeita vastaava talo. Tällöin muuttokin onnistuisi nopeammalla aikataululla, pohtii Mikkonen.

– Rakentamisen kustannukset ja rakennusmateriaalit tuskin tulevat halpenemaan. Omakotitalon rakentamisaika on keskimäärin 6–12 kuukautta. Sinäkin aikana hinnat ehtivät nousta lisää, sanoo Rantanen.

– Kun ostat valmiin omakotitalon, sen lopullinen kokonaiskustannus on helpompi laskea kuin rakennettaessa uutta taloa. Remontointi myös tulee yleensä selvästi edullisemmaksi kuin uuden talon rakentaminen, Rantanen jatkaa.

– Ennen koronaa omakotitaloja oli asuntomarkkinoillamme tarjolla runsaasti. Tarjontaa oli kysyntää selvästi enemmän. Huolimatta siitä, että elämme Suomessa omakotitaloasumisen buumia ja omakotitalojen kauppamäärät ovat yhtä suuria kuin rivitaloasuntojen, on meillä edelleen myynnissä eri puolella Suomea erityyppisiä, eri-ikäisiä ja erilaisilla sijainneilla olevia omakotitaloja, toteaa Rantanen.

Asuntoon sijoittaessa kannattaa olla tarkkana

– Pitkässä juoksussa asunnot ovat tarjonneet hyvää suojaa inflaatiota vastaan. Viimeisten kymmenen vuoden aikana tämä ei ole enää pitänyt paikkansa kaikkialla Suomessa. Pk-seudulla ja kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat nousseet inflaatiota nopeammin, toisin kuin monilla paikkakunnilla, sanoo Mikkonen.

– Asuntosijoittajan kannattaakin olla tarkkana siitä, mistä sijoitusasunnon hankkii ja millä hinnalla. Oman kodin ostajalle asunnolla on myös käyttöarvoa, jonka merkitystä ei pidä väheksyä.

– Jos miettii mihin omat rahat kannattaa laittaa, niin asuntosijoittamisessa riskit ovat Suomessa yhä suhteellisen pienet. Asuntojen hinnat vaihtelevat selvästi vähemmän kuin esimerkiksi osakkeiden, toteaa Rantanen.

– Velkavipu tuo lisää riskiä yhtälöön, mutta velkavivuttajanakin voit tänä päivänä saada sijoitusasunnollesi tuottoa jopa toistakymmentä prosenttia. Vaikka korot vähän nousisivatkin, saat todennäköisesti sijoitusasunnollesi jatkossakin edelleen ihan hyvän tuoton.

Artikkeli on julkaistu Uudenmaan Rakennusmaailma -lehdessä 3/2021 (asuntomessunumero).

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä