Jyväskylän Kankaan historialliselle paperitehtaan alueelle uusi asuntokohde

Facebook
04.03.2022 | Rakentaminen

Jyväskylän Kankaan asuinalue saa jatkoa, kun Skanska Kodit tuo ennakkomarkkinointiin uuden kohteen. As. Oy Jyväskylän Kalanteri tavoittelee RTS-ympäristöluokitusta, joka huomioi vastuullisuuden aina suunnittelupöydältä toteutukseen ja asumiseen saakka.

8-kerroksinen Jyväskylän Kalanteri kohoaa osoitteeseen Paperitehtaankatu 15, ja sen 47 asuntoa ovat kooltaan 28,5–82 neliömetriä. Paperitehtaankadun suuntaan avautuvissa pienemmissä asunnoissa on ranskalainen parveke, kun taas Kankaan aukiolle päin olevissa suuremmissa asunnoissa on lasitettu parveke sekä oma sauna. Rakennuksen ensimmäinen kerros on varattu yhteisille tiloille, muun muassa kuivaushuoneelle, irtaimistovarastoille ja polkupyörien huoltoon sekä säilytykseen. Naapuritaloon rakennetaan kaksi saunaosastoa, pesula, kuivaushuone sekä monitoimitiloja, jotka ovat myös Kalanterin asukkaiden käytössä.

Jyväskylän Kalanterille tavoiteltava RTS-ympäristöluokitus kertoo, että kohteessa toteutuvat energiatehokkuus, hyvä sisäilma, ja että rakentamisen aikana kosteudenhallinta on ollut tehokasta. Luokituksen myöntää kolmas osapuoli valmiin rakennuksen puolueettoman auditoinnin jälkeen. Kohteen rakentamisen ennakoidaan alkavan huhtikuussa, jolloin valmistuminen ajoittuu kesään 2023.

– Kankaan alue on kehittynyt huimasti matkan varrella, ja vanha tehdasmiljöö on herännyt eloon uusien asukkaiden ja yhteisöllisyyttä edistävien palveluiden myötä. Kankaan asuntokohteiden arkkitehtuurissa näkyy historian vaikutus, muun muassa harjakatot sekä tiilijulkisivu ovat alueen tyypillisiä yksityiskohtia. Asukkaille on kotikulmilla monenlaista aktiviteettia, ja esimerkiksi Kankaan saunalla voi nauttia löylyistä yli 100-vuotiaassa paperitehtaan porttirakennuksessa, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Marja Kuosma Skanska Kodeilta.

Aluetta ympäröivät monipuoliset ulkoilumaastot ja hyvät kevyen liikenteen reitit, joihin on panostettu liikennejärjestelyiden suunnittelussa koko alueella. Jyväskylän keskustaan on vain noin kilometrin matka, jonka taittaa nopeasti kävellen tai pyörällä. Julkisen liikenteen yhteydet toimivat eri suuntiin, ja lähipalveluita on runsain mitoin vähittäistavarakaupasta ja lounasravintolasta liikuntapalveluihin. Keskustan ja Seppälän palvelut ovat myös lähellä.

Kangas on valtakunnallisestikin ainutlaatuinen vanha tehdasalue, jossa taideteokset ja tapahtumat ovat alusta asti olleet olennainen osa uudistumista. Kangas sijaitsee Jyväskylän keskustan koillispuolella Tourulan ja Taulumäen välissä. Historiallisen alueen keskellä on vanha paperitehdasrakennus kanavarakenteineen, jossa suojeltu ja entisöity piippu on alueen maamerkki. Kankaalle valmistuu aikanaan koti noin 5000 asukkaalle ja noin 2100 työpaikkaa.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia