
Kattoliitto on tehnyt töitä parempien kattojen puolesta jo vuosikymmenien ajan

"Katolle saadaan pidempi elinkaari ja edullisemmat ylläpitokustannukset, kun varmistetaan, että käytettävät materiaalit ovat laadukkaita ja kattotyö tehdään moitteettomasti", Kattoliitto ry:n toimitusjohtaja Sanna Nuikka muistuttaa.
27.02.2025 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu
Kattoliitto ry on edistänyt kattourakoitsijoiden ja vedeneristysalan asioita jo vuodesta 1964. Kuluneina vuosikymmeninä työtä on tehty, ja tehdään, parempien kattojen puolesta, yhdessä alan urakoitsijoiden ja teollisuuden edustajien kanssa. Toimivat Katot -julkaisu on Kattoliitto ry:n jäsenistön yhteinen näkemys siitä, miten saadaan aikaan hyvä ja toimiva katto tai muu vedeneristys.
Julkaisu on syntynyt kattourakoitsijoiden ja materiaalitoimittajien tiedon, kokemuksen ja ammattitaidon pohjalta ja sillä on vuosikymmenien historia. Kattoliitto ry:n jäsenyritykset ovat sitoutuneet edistämään hyvää rakentamistapaa noudattamalla julkaisussa esitettyjä ohjeita.
– Myös eri katemateriaaleille löytyy huolto-oppaat Kattoliiton www-sivuilta. Lisäksi jäsenyritykset sitoutuvat noudattamaan työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita sekä pyrkivät jatkuvasti parantamaan ja kehittämään työturvallisuutta, Kattoliitto ry:n toimitusjohtaja Sanna Nuikka muistutti aiemmassa haastattelussamme.
– Kattoliitto seuraa aktiivisesti tapaturmataajuutta ja on sitoutunut nolla tapaturmaa -ajatteluun yhdessä Rakennusteollisuus RT:n kanssa. Kattoliitto on laatinut myös työturvallisuusoppaita turvallisuutta edistämään. Liiton toiminta perustuu aktiiviseen työryhmätyöskentelyyn, jotka palvelevat laajemminkin koko yhteiskuntaa, Nuikka totesi.
Toimiva katto on tärkein julkisivu
Katon elinkaaren pituuteen vaikutetaan kolmessa vaiheessa: suunnittelussa, toteutuksessa ja käytön aikana.
Nuikan mukaan katolle saadaan pidempi elinkaari ja edullisemmat ylläpitokustannukset, kun varmistetaan, että kattourakka ja materiaalit ovat laadukkaat ja työ tehdään moitteettomasti.
– Ammattilaisen tekemän katon ja hyvien materiaalien lisäksi kattoa on huollettava säännöllisesti. Katto on merkittävä osa rakennusta, joten suosittelen tekemään huollot säännöllisesti sekä kirjaamaan ylös huomiot ja tehdyt toimenpiteet. Tarvittaessa kohteesta kannattaa ottaa myös valokuvia. Mikäli ongelmia ilmenee, on helpompi lähteä selvittämään tilannetta, kun huolto- ja tarkastustoimet on huolellisesti dokumentoitu.
Katolle tehtävissä jälkiasennuksissa oltava tarkkana
Kattoliitto kehottaa huolelliseen ennakkosuunnitteluun ja toteutukseen erityisesti katoille tehtävien jälkiasennusten suhteen. Myös sähköturvallisuus tulee huomioida, joten on tärkeää kääntyä ammattilaisten puoleen.
Katon on oltava jälkiasennuksenkin jälkeen edelleen vesitiivis. Lisäksi loivillekaan katoille tehdyt jälkiasennukset eivät saa estää veden virtaamista kattokaivoille, eikä niiden kiinnitys saa aiheuttaa liiallista pistekuormaa katolle. Laiteasennukset eivät saa myöskään estää katon huoltotoimia.
Kattoliiton jäsenyritykset antavat työlleen pitkiä takuita, jopa 10 vuotta. Kattoliitto on tehnyt luonnoksen takuusitoumuksesta urakoitsijajäsenilleen, jotta he huomioisivat takuuasiat mahdollisimman selkeästi. Takuuehdoissa on mm. todettu, että jos ulkopuolisen rakenteen lisääminen vahingoittaa kattoa tai mikäli katon huolto ei onnistu, takuu voi raueta.
– Vanhemman katon ollessa kyseessä on tärkeää arvioida mitä katto kestää vai onko syytä tehdä laajempi korjaus ennen jälkiasennuksia. Joissakin tapauksissa on toimittu juuri päinvastoin, Sanna Nuikka totesi.
Toimivat katot -julkaisua kehitetään jatkuvasti. Juuri ilmestynyt Toimivat katot 2025 -teos on tilattavissa liiton toimistolta tai kaikkien vapaasti ladattavissa osoitteesta www.kattoliitto.fi/kaikki-julkaisut/.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Camini Uusimaa Oy – puhtaan sisäilman ja turvallisen lämmityksen puolesta jo yli 30 vuotta
Caminin päätoimialueita ovat Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Keski-Suomi sekä uutena alueena Kymenlaakso.
Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Tärkeimmän arvon puolesta kisaillen! Talonrakennusalan kokonaisvaltaisin työturvallisuuskilpailu alkoi jälleen Itä-Suomessa
Kilpailulla pyritään kehittämään talonrakennusalan työturvallisuuskulttuuria kohti tapaturmattomuutta. "Maa, jota rakennetaan hyvin, voi hyvin."
Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu