Tärkeimmän arvon puolesta kisaillen! Talonrakennusalan kokonaisvaltaisin työturvallisuuskilpailu alkoi jälleen Itä-Suomessa

Kimmo Anttonen
Kimmo Anttonen
17.02.2023 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

– AVI laittaa merkittävästi resurssia kilpailuun, jolla pyritään kehittämään talonrakennusalan työturvallisuuskulttuuria kohti tapaturmattomuutta. On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen alalla työskentelevä pääsee terveenä kotiin ja lastensa luo joka päivä, Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen korostaa.

Vuoden 2022 Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen piirin työturvallisuuskilpailun tulostiedotteessa marraskuussa Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Markku Rautio ja tarkastaja Arto Liukkonen totesivat, että vuoden 2023 työturvallisuuskilpailussa painotetaan enemmän vakavampien riskien havainnoimista eli tehdään eroa pienempien ja suurempien puutteiden sekä epäkohtien kesken turvallisuusindeksissä.

Baronan työelämätutkimus 2023 nosti esiin rakennusalan korkean työtyytyväisyyden

Kimmo Anttonen kertoo, että RT käynnisti jäsenistölle suunnatun työhyvinvointikoulutuksen.

– Baronan työelämätutkimus 2023 nosti esiin rakennusalan korkean työtyytyväisyyden. Vuosien kova työ valtioneuvoston, viranomaisten ja liittojen kesken tuo tulosta. Rakennustyömaat ovat hyviä paikkoja työskennellä, ja alalla jokainen voi entistä enemmän vaikuttaa jaksamiseensa, Anttonen toteaa ja jatkaa:

– Rakentamisen laatu on tärkeää myös lastemme takia. Yhdenkään lapsen ei pidä joutua kärsimään huonosti tiivistetystä tai kuivatetusta rakennuksesta. Rakennusmateriaalivalinnoilla on myös merkitystä sisäilmaan. Me teemme rakennuksia tuleville sukupolville ja meidän pitää olla ylpeitä siitä, kuten Joensuun kauppahallin rakentajat, Anttonen toteaa.

– Meidän on tehostettava materiaalien kiertoa ja vähennettävä primääristen raaka-aineiden käyttöä. Meilläkin betoniin voisi sekoittaa 10 % kierrätettyä betonia, kuten Sveitsissä jo tehdään. Materiaali-intensiivisen alan kiertotaloudella on paljon väliä.

– Lapsille rakennusala antaa mallin oikeista töistä, joissa vanhemmat saavat näkyviä ja arvostettavia asioita aikaiseksi. Alalla toimii puoli miljoonaa ihmistä, mutta miksi niin moni vanhempi ei suosittele alaa jälkikasvulleen? Vaikka haluamme lapsillemme parasta, ei tehtävämme ole suojata heitä haastavalta työltä kasvun ja kehityksen eteen. Äskettäin julkaistussa uutiskirjeessämme Savon ammattiopistonHannu Savolaisen mielestä rakentajiksi opiskelevien työharjoitteluun ja kohteluun kannattaa panostaa rakennustyömailla osaavan työvoiman saannin turvaamiseksi, Anttonen sanoo.

Maa, jota rakennetaan hyvin, voi hyvin

Anttosen mukaan puolueeton Rakennetun omaisuuden tila 2023 -raportti kertoo huolestuttavan kuvan hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden kehityssuunnasta. Näyttää vahvasti siltä, että luomamme hyvinvoinnin malli on kestämätön yhtälö jo tämänhetkisellä huoltosuhteella. Nykyisellä syntyvyys- ja tuottavuuskehityksellä rahoituspohja ei ole paranemassa, ja ajattelen arvostuksella tulevia vaikeiden päätöksien tekijöitä.

– Hyvinvointialueilla on nostettu vastakkain ihmiset ja seinät, mutta ilman seiniä ei ole hyvinvointia. Tai oikeastaan sairastavuutemme taustalla on, että olemme liikaa liikkumatta sisällä, mutta tämä ei ollut esitetyn kritiikin näkökulma. Maa, jota rakennetaan hyvin, voi hyvin - RT:n slogan tiivistää olennaisimman, Kimmo Anttonen sanoo.

– Elintasomme kuvastuu rakennuksissa, jotka kertovat myös hyvinvoinnista. Ei anneta lastemme tulevaisuuden rapistua, eihän?

www.rt.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä