Pyydä tarjous

Kattoremontissa ei kannata oikaista

Digipalvelut
17.06.2022 | Rakentaminen, Yrityselämässä tapahtuu

Kattoremonttien ammattilaiset auttavat asiakkaitaan sopivan ajankohdan ja korjaustavan löytämisessä. Nyrkkisääntönä on, että kattoremontti kannattaa tehdä mieluummin hiukan liian ajoissa kuin hetkeäkään liian myöhään. Jotta ikäviltä yllätyksiltä voitaisiin välttyä, on katon kuntoa myös tarkkailtava jatkuvasti.

– Katon ongelmat eivät ilmene pelkästään sulan maan aikana tapahtuvina vuotoina. Pakkaskausilla ja niiden jälkeen voi ilmetä merkittäviä kondenssivesiongelmia. Mikäli kattorakenteessa on jotain muita vikoja kuin vesikatteen vuotoja, kuten ilma- ja lämpövuotoja yläpohjaan tai mahdollinen heikko yläpohjan tuulettuvuus, nämä voivat -20 asteen pakkasella aiheuttaa yläpohjan rakenteiden jäätymisen. Kun lämpötila nousee plussan puolelle, aletaan ihmetellä tupaan tullutta vettä, joka on yläpohjaan pakkaskaudelle muodostunutta kuuraa sekä kondenssivettä, Eliittikatot Oy:n rivitalokohteiden projektipäällikkö Mika Aho toteaa.

Aho kertoo, että pientalojen kattorakenteiden kuntokartoituksia ja -tarkastuksia tekevät projektipäälliköt raportoivat viikoittain edellä kuvattuja ongelmia yläpohjissa.

– Jotta tällainen ongelma saataisiin ratkaistua, täytyy ensin katkaista huoneistoista yläpohjaan tapahtuva suurempi lämpövuoto, jonka jälkeen yläpohja täytyy saada tuulettumaan mahdollisimman tehokkaasti.

Kattoremontit vaativat kokonaisuuden hallintaa

Kattorakennetta ja katon remontointia pohdittaessa, on osattava huomioida kokonaisuus.

– Ns. liukuhihnalla tehty kattoremontti tarkoittaa sitä, että otetaan vanha vesikate pois, avataan vanhaa aluskatetta harjalta ja räystäiltä, jonka jälkeen asennetaan uudet pystyruoteet, aluskate, tuuletusrima sekä vaakaruode, eli jätetään vanhoja rakenteita sinne väliin. Joissakin tapauksissa se on ihan järkeväkin tapa toimia, koska sillä saadaan korotettua kattorakennetta ja parannettua yläpohjan tuulettuvuutta. Monissa tapauksissa yläpohjaan jätetään kuitenkin ihan turhaan vanhoja rakenteita.

Aho jatkaa, että Eliittikatot Oy:n kattoremontoinnin ideana on etsiä yksilöllisesti jokaiseen remontoitavaan yläpohjarakenteeseen parhaiten soveltuva ratkaisu. Korjaustapoja on monenlaisia ja se on päätettävä aina kohdekohtaisesti.

Oikein toteutetut pinnoitukset parantavat merkittävästi tiilikaton kestoikää

Eliittikatot Oy remontoi kaikenlaiset katot, olipa kyseessä teräs-, bitumikermi- tai tiilikate. Yritys on toteuttanut muutaman vuoden ajan myös tiilikattojen pinnoituksia.

– Jos tiilikaton kattorakenne ei ole kunnossa, sitä ei kannata lähteä pinnoittamaan. Viittaan tällä katon tuulettuvuuteen sekä alustarakenteisiin liittyviin ongelmiin. Usein yläpohjan ongelmia vähätellään ja ajatellaan katon toimivan, kun se ei vuoda.

Laadukkaalla ja oikeaan aikaan tehtävällä tiilien pinnoituksella saadaan helposti 20 vuotta lisää kestoikää.

Aho opastaa, että vuosituhannen vaihteessa tehtyjen tiilikatteiden pinnoitukset kannattaisi lähivuosina tarkistaa ja suorittaa tarvittaessa niiden pinnoitus.

– Nyt kun tiilen runkorakenne on vielä luja, se kestää hyvin korkeapainepesun ja pinnoituksen aikana katolla liikkumisen, eivätkä tiilet vielä halkeile.

Eliittikatot Oy käyttää tiilikattojen pinnoituksissa tiilikattovalmistaja Ormaxin kehittämää pinnoitustuotetta.

– Pinnoitettavalta tiilikatteelta pestään ensin korkeapainepesulla kaikki liat ja pinnoitteet pois.

Pesun jälkeen katto pinnoitetaan Ormax Pro -pinnoitteella kahteen kertaan, jolloin tiilelle saadaan kaunis ja kestävä pinta, Aho kertoo.

Bitumikermin voi jättää joissakin tapauksissa aluskatteeksi

– Mikäli vanhan bitumikermikatteen haluaa vaihtaa teräskatteeksi, yksi hyvin järkevä vaihtoehto on jättää vanha bitumikermikate aluskatteeksi. Tämä on monissa kohteissa järkevä ratkaisu, koska vanha bitumikermi toimii hyvin aluskatteena, eikä siihen tarvitse silloin välttämättä asentaa kevyttä aluskatetta lainkaan. Jos siellä on rakenteet kunnossa ja lappeet ovat suoria, asennetaan pysty- ja vaakaruoteet sekä teräskate päälle. Tosin harja täytyy avata ja räystäille on tehtävä ilmankierto, ennen ruoteiden asentamista, Aho esittelee.

Palokatkot kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä

Aho muistuttaa varsin ajankohtaisesta ja turvallisuuden kannalta merkittävästä rivitaloyhtiöihin liittyvästä asiasta, nimittäin palokatkoista.

– Kattoremonttien yhteydessä kannattaa tehdä ehdottomasti samalla myös palokatkot, koska jälkeen päin niiden tekeminen on kallista ja työlästä. Kattoremontin yhteydessä tehtynä palokatkojen tekeminen näyttelee vain pientä osaa kattoremontin kokonaiskustannuksista.

Asbestipurut

– Teemme myös asbestipurut, mikäli kohteessa on vanhoja asbestia sisältäviä mineriittikattoja. 80-luvulla rakennetuissa rivitaloissa niitä on paljon. Asbestipurku ja jätteen käsittely on hiukan arvokkaampaa, mutta ei se aiheuta kuin muutaman prosentin lisäkustannukset kattoremonttiin, Aho informoi loppuun.

www.eliittikatot.fi

Muita uutisia