Koe ydinvoiman tarina moniulotteisesti showroomissa Loviisassa

Facebook
28.06.2023 | Rakentaminen

Loviisan keskustaan avautuu heinäkuun alussa Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen showroom. Se löytyy osoitteesta Kuningattarenkatu 9 ja esittelee monipuolisesti ydinvoiman historiaa, nykypäivää sekä tulevaisuutta. Showroom on avoinna arkisin asuntomessujen ajan.

– Olemme remontoineet kiinteistöä sekä konseptoineet ja rakentaneet showroomia koko alkuvuoden ajan. Showroomista löytyy erilaisia esittelypisteitä, jotka on toteutettu pääosin digitaalisin ratkaisuin. Kunkin pisteen digitaaliset esittelytoiminnot saa käynnistettyä Fortumin Circo® -kierrätysmuovimateriaalista valmistetulla pallolla, joka esittää neutronia. Neutroni asetetaan sille tarkoitettuun paikkaan, jolloin esitys käynnistyy, Loviisan voimalaitoksen viestintäpäällikkö Mia Willberg esittelee.

Monipuolinen näyttely hyödyntää audiovisuaalisia elementtejä

Loviisan ydinvoimalaitoksen showroomissa kerrotaan yleisesti Fortumista ja sähköntuotannosta sekä erityisesti ydinvoimasta.

– Näyttelyssä kerrotaan ydinvoiman sekä Loviisan voimalaitoksen historiasta, joka on Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos. Näyttelyssä on esimerkiksi oma osionsa ydinpolttoaineelle, jossa kerrotaan ydinpolttoaineen tarina pelleteistä loppusijoitukseen. Yksi näyttelyn teemoista on ydinvoiman tulevaisuus. Yksittäiset pisteet on mahdollista käydä läpi tietyssä järjestyksessä tai haluamallaan tavalla, Willberg toteaa.

Showroomin esittelypisteet hyödyntävät monipuolisesti kuvia, videoita, tekstiä sekä audiota. Sisältö on helposti lähestyttävää, joten se soveltuu kaikille näyttelyn kävijöille.

– Näyttely on suunniteltu niin, että se palvelisi mahdollisimman laajaa kävijäkuntaa. Näyttävät screenit tulevat olemaan näyttelyn pääroolissa, mutta siellä nähdään myös jonkin verran aiheeseen liittyviä esineitä.

Showroom avoinna yleisölle asuntomessujen aikana

Willberg mainitsee, että näyttelyn pystyy käymään läpi lyhyessäkin ajassa, noin vartissa, mutta jos kuhunkin aiheeseen haluaa perehtyä syvemmin, kannattaa aikaa varata puolisen tuntia. Asuntomessujen ajan showroom tulee olemaan auki arkipäivisin. Paikalla on henkilökuntaa opastamassa, mutta näyttelyyn voi tutustua omatoimisesti. Muina aikoina showroomissa otetaan vastaan eri vierailijaryhmiä sovittaessa. Loviisan ydinvoimalaitos tulee keskittämään vierailutoimintaansa jatkossa showroomiin. Lisätietoa ja yhteystiedot löytyvät nettisivuilta.

Energia on ajankohtainen ja kiinnostava aihe

– Varsinkin tänä päivänä energia puhuttaa ja kiinnostaa ihmisiä todella paljon. Ydinvoimakin on alkanut kiinnostaa ihmisiä aiempaa enemmän. Showroomissa pystymme tapaamaan toiminnastamme kiinnostuneita vierasrymiä koululaisista asiantuntijoihin.

Willberg rohkaisee tutustumaan näyttelyyn, mikäli energia ja ydinvoima kiinnostaa tai mietityttää.

– Tarjoamme matalan kynnyksen paikan, jonne on mahdollista tulla oppimaan ydinvoimasta. Showroomin kautta tuomme vaikeaa aihetta vähän helpommin ja inhimillisemmin esille.

Koska showroom sijaitsee kätevästi keskellä Loviisaa, siellä on helppoa poiketa lyhyestikin.

Vakaata ja puhdasta sähköä pitkälle tulevaisuuteen

Energiantuotantomuotona ydinvoimalla on keskeinen osa puhtaan energian tulevaisuudessa, Suomen hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamisessa sekä energiaomavaraisuudessa.

– Ydinvoima on luotettava energianlähde, joka tuottaa sähköä sääolosuhteista riippumatta. Ydinvoima on myös tulevaisuuden hiilidioksidipäästötön energiamuoto, Willberg kertoo.

Loviisan ydinvoimala tuottaa energiaa aina vuoteen 2050 saakka

Willberg mainitsee, että Loviisan ydinvoimala on saanut uuden käyttöluvan vuoteen 2050 saakka.

– Loviisan ydinvoimalaitoksen osuus on vähän reilu 10 % koko Suomen sähköntuotannosta, joten Loviisan voimalaitoksella on erittäin tärkeä rooli suomalaisessa energiantuotannossa

Aukioloajat asuntomessujen ajan

Showroom on auki arkipäivisin. Ajankohtaiset tiedot aukioloista ja kaikesta muustakin aiheeseen liittyvästä voi tarkastaa osoitteessa www.fortum.fi/loviisashowroom.

Näyttelyn sisältö on saatavilla suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Paikoitustilaa löytyy showroomin edustalta sekä sen välittömässä läheisyydessä sijaitsevalta Loviisan torilta.


Ydinvoima on luotettava ja hiilidioksidipäästötön tuotantomuoto

Ydinvoimalla on merkittävä asema puhtaassa energiantuotannossa. Se on luotettava energianlähde, joka auttaa vastaamaan nykypäivän energiantarpeisiimme sekä lisäämään energiaomavaraisuutta ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Ydinvoiman elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt ovat samaa tasoa kuin tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla.

Energian kulutuksen ollessa suurta sähkön tasainen saanti on ratkaisevan tärkeää. Ydinvoima on luotettava tuotantomuoto, jolla sähköä pystytään tuottamaan jatkuvasti sääoloista riippumatta. Tämä lisää sähkön omavaraisuutta ja toimitusvarmuutta.

Loviisan ydinvoimalaitos tuottaa energiaa ainakin vuoden 2050 loppuun saakka

Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos, Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikkö, otettiin käyttöön vuonna 1977 ja kakkosyksikkö vuonna 1980. Valtioneuvosto myönsi 2023 Fortumin Loviisan ydinvoimalaitokselle uuden käyttöluvan vuoden 2050 loppuun saakka. Uuden käyttölupajakson aikana voimalaitoksen odotetaan tuottavan jopa 170 terawattituntia päästötöntä sähköä.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia