On tärkeää huolehtia riittävästä korvausilmasta ja sen puhtaudesta

Tuloilmasuodatin on syytä vaihtaa/puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Erityisen haastavissa olosuhteissa, kuten vilkasliikenteisen kadun varrella, jopa useammin. 
Tuloilmasuodatin on syytä vaihtaa/puhdistaa vähintään kerran vuodessa. Erityisen haastavissa olosuhteissa, kuten vilkasliikenteisen kadun varrella, jopa useammin. 
29.03.2022 | Rakentaminen

Vetovex Oy asentaa ja huoltaa kaikki markkinoilla olevat korvausventtiilityypit. Asennettavissa korvausilmaventtiileissä suositaan mahdollisuuksien mukaan vedontunnetta ja lämmönhukkaa vähentäviä tuloilmaikkunaventtiileitä. Yritys huolehtii tarvittaessa myös ikkunoiden huolloista sekä korvausilmaventtiileiden suodatinten säännöllisistä vaihdoista.

Vetovexin asentamat kotimaiset tuloilmaikkunaventtiilit lämmittävät korvausilmaa ikkunan välitilassa, joka vähentää vedontunnetta sekä energiahävikkiä. Tuloilmaikkunaventtiileiden lisäksi Vetovex asentaa myös perinteisemmät seinä- ja karmiventtiilit.

– On todella paljon vanhoja kiinteistöjä ja rakennuksia, joissa tuloilmaa ei ole järjestetty oikein. Toimivan ilmanvaihdon tarkoitus on viedä hiilidioksidia ja kosteutta pois huoneistosta. Jos ilmanvaihto ei toimi oikein, se esiintyy sisäilmaston tunkkaisuutena. Huono ilmanvaihto voi aiheuttaa myös rakennevaurioita, mikäli ilma ei kierrä riittävästi, Vetovex Oy:n toimitusjohtaja Mikko Lampén toteaa.

Vetovexin tarjoamat ikkunahuollot menevät osittain käsi kädessä toimivan ilmanvaihdon kanssa, koska ilmaa on tarkoitus saada hallitusti sisään huoneistoon.

– Jos ikkunassa on esim. tiivistevuotoa, se voi luoda huoneistoon vedontunnetta.

Hukkalämpöä hyödynnetään korvausilman esilämmityksessä

– Tuloilmaventtiilit muodostavat yhden osa-alue ilmanvaihdosta, johon olemme keskittyneet. Tuloilmaventtiileitä on olemassa erilaisiin käyttökohteisiin, mutta tuloilmaikkunaventtiilin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa. Tuloilmaikkunaventtiileiden iso positiivinen asia on lämmöntalteenotto, jolloin huoneistoon tulevaa korvausilmaa esilämmitetään ikkunoiden kautta haihtuvalla hukkalämmöllä, Lampén esittelee.

Ilmanvaihtoa on Lampénin mukaan tarkasteltava aina kokonaisuutena – on olemassa koneellisia ilmanvaihtoja, koneellisia poistoja ja täysin painovoimaisia ilmanvaihtoja, joihin jokaiseen on katsottava aina sopiva ratkaisu tapauskohtaisesti.

– Tuloilmaikkunaventtiilit toimivat yleensä paremmin koneellisen poiston kohteissa. Painovoimaisissa ilmanvaihdoissa voi olla järkevää miettiä myös muita venttiiliratkaisuita. Vedontunteen vähenemisen näkökulmasta ikkunaventtiili on kuitenkin aina hyvä valinta.


Kuvassa asennetaan esilämmittävää tuloilmaikkunaventtiiliä.

Suodatinpalkki asennetaan ikkunan välitilaan

– Tuloilmaikkunaventtiileiden ilmareitteinä käytetään ikkunatiivisteen rakoja. Ikkunan välitilaan asennetaan suodatinpalkki, jolloin ulkoilma tulee ensin suodattimen läpi ikkunan välitilaan ja siitä edelleen tiivisterakojen kautta asuntoon. Tuloilmaikkunaventtiilin asennus ei aina vaadi ikkunan työstöjä, mutta joissakin tapauksissa venttiili täytyy jyrsiä sisäpuitteeseen. Tuloilmaikkunaventtiilit on helppoja ja nopeita asentaa, Lampén toteaa.

Sähköstaattinen kennosuodatin kerää ulkoilmasta tulevat hiukkaset

Lampén mainitsee, että tuloilmaikkunaventtiileissä on tehokas sähköstaattinen kennoallergiasuodatus, joka sitoo pienetkin sähköstaattiset hiukkaset itseensä. Suodatinpalkki sijoitetaan ikkunan ulkopuitetta vasten, joten ilma tulee ikkunan välitilaan suodattimen kautta.

Suodattimet vaihdettava säännöllisesti

– Tuloilmaikkunaventtiilit, kuten muutkin tuloilmaventtiilit, vaativat säännölliset suodattimien vaihdot. Meillä on tätä varten erillinen huoltopalvelu tuloilmaventtiileiden suodatinten vaihdoille. Suodatinten suositeltu vaihtoväli on 1–2 kertaa vuodessa, josta muistutamme asiakasyhtiöitämme.

Lampén muistuttaa, että kohteen sijainti vaikuttaa todella paljon suodattimien vaihtovälitarpeeseen.

– Usein vuoden vaihtoväli riittää hienosti, mutta keskustassa suodattimien vaihdoille voi olla tarvetta parikin kertaa vuodessa. Esim. Kalliossa meillä on kohteita, joissa vaihdetaan suodattimet kaksi kertaa vuodessa.

Vetovexin kautta on mahdollista hankkia suodattimet kaikenlaisiin tuloilmaventtiileihin.

Suodatinten vaihto on helppoa tehdä myös omatoimisesti.

– Jotta taloyhtiöiden vastuulla olevat suodatinten vaihdot toteutuisivat säännöllisesti, ne teetetään yleensä ulkopuolisella toimijalla. Yksityiset asiakkaat voivat halutessaan tehdä suodatinten vaihdot vaivatta itsekin.

Ikkunoiden huollot ja tiivistykset

– Teemme kokonaisvaltaisia ikkunahuoltoja. Huoltoihin kuuluu mm. ikkunoiden tiivistämistä sekä kulutusosien ja lasituslistojen vaihtoja. Käytännössä ikkunahuollossa vaihdetaan ajan myötä rapistuvia osia. Tuloilmaventtiileiden asentamisen tai suodatinten vaihdon yhteydessä voimme tehdä tarvittaessa myös ikkunahuollot.

www.vetovex.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia