Pientalojen remonteissa vilkastumista

Kuva: Viivi Handolin
Kuva: Viivi Handolin
01.03.2024 | Rakentaminen

Moni pientaloasuja joutui lykkäämään viime vuonna kodin remonttia oman taloudellisen tilanteensa tai remontoinnin kalliiden hintojen vuoksi. Tästä vuodesta näyttäisi sen sijaan tulevan vilkas remonttivuosi, käy ilmi Omakotiliiton ja Urakkamaailman kyselystä.

Omakotiliiton ja Urakkamaailman yhteistyössä laatimaan kyselyyn vastasi yhteensä 952 Omakotiliiton yhdistysten jäsentä.
Jopa 66 % vastaajista aikoo remontoida jotain vuonna 2024. Yleisimmät suunnitellut remontit liittyvät ulkomaalaukseen, kylpyhuoneeseen, pihaan ja sisämaalaukseen. Myös energiatehokkuusremontit ovat monen vastaajan suunnitelmissa.  

- Selkeästi viime vuoden äkillinen korkojen nousu ja korkea inflaatio aiheuttivat remonttien siirtoa tulevaisuuteen. Näyttäisi siltä, että kasvanutta remonttivelkaa puretaan seuraavien vuosien aikana, kommentoi Suomen suurimman remonttien markkinapaikka Urakkamaailman perustaja ja liiketoimintapäällikkö Kalle Koivuniemi.

- Energian hintojen ja kiinteistöverotuksen korotus nostaa monen asumiskuluja kipurajalle, eikä remontointiin tai remonttilainan maksuun välttämättä enää riitä rahaa. Kiinteistöjen oikea-aikainen korjaaminen pitää kotitalouksien rakennuskannan kunnossa. Siksi poliittisessa päätöksenteossa on tärkeä kiinnittää huomiota siihen, että asumisen kustannukset saadaan laskuun, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Remontin tekijä valitaan suositusten perusteella

Remonttiyrityksen valinnassa urakoitsijan aikaisemmat referenssit ja arvostelut sekä urakoitsijan tarjoama takuu nousivat tärkeimmiksi valintaan liittyviksi tekijöiksi. Kolmanneksi tärkein tekijä oli hinta ja neljänneksi tärkein urakoitsijan taloudellinen tilanne. 

32 % vuonna 2024 remontointia suunnittelevista aikoo käyttää remontointiin omaa luottourakoitsijaa. 34 % vastanneista aikoo etsiä remontille tekijää internetistä selaillen ja 28 % aikoo käyttää kilpailutuspalvelua. 47 % vastanneista luottaa myös tuttavien suosituksiin ja aikoo käyttää suosituksia apuna urakoitsijan löytämisessä. 

- On hienoa nähdä, että remonttiyrityksen valinnassa tärkeimpinä tekijöinä ovat urakoitsijan referenssit ja aiempien asiakkaiden arvostelut. Hinta oli vasta kolmanneksi tärkein seikka, eikä halvin hinta olekaan missään nimessä tae halvimmasta remontista. Vastauksista näkyy, että kilpailutuspalveluiden käyttö on kasvanut, mikä näkyy myös Urakkamaailman käyttäjämäärissä, kommentoi Koivuniemi. 

Teksti- ja kuvalähde: Suomen Omakotiliitto ry

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä