Pyydä tarjous

Sisäilmalla on entistä enemmän merkitystä

MyVallox-ilmanvaihtokoneiden automatiikka tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Jos ilmanvaihtoa halua ohjata itse, sen voi tehdä kätevästi tietokoneella tai älypuhelimella maksuttoman pilvipalvelun kautta.
MyVallox-ilmanvaihtokoneiden automatiikka tehostaa ilmanvaihtoa tarpeen mukaan. Jos ilmanvaihtoa halua ohjata itse, sen voi tehdä kätevästi tietokoneella tai älypuhelimella maksuttoman pilvipalvelun kautta.
10.03.2023 | Yrityselämässä tapahtuu, Rakentaminen

Tiiviiksi rakennettu talo vaatii ilmanvaihtoa, jotta elämisestä syntyvä kosteus ja hiilidioksidi poistuvat hallitusti sisäilmasta. Kun sisäilma on raikasta ja puhtaaksi suodatettua, on asuminen ja työskentely miellyttävää. Samalla ilmanvaihto on investointi rakennuksen hyvinvointiin.

Viime aikoina sisäilman laatuun on kiinnitetty entistä enemmän huomiota. Vietämme ison osan ajastamme sisätiloissa ja hengitämme vuorokaudessa noin 15 000 litraa ilmaa. Rakentajan ja saneeraajan kannattaakin kiinnittää huomiota kodin ilmanvaihtoon. Myös työpaikoilla raikas ja puhdas sisäilma on työhyvinvointitekijä.

- Se, mitä hengitämme, on nyt entistä tärkeämpää. Laadukas sisäilma on sekä ihmisten että rakenteiden hyvinvoinnin kannalta tärkeää, kertoo Keski- ja Itä-Suomen alueella Vallox Oy:n edustajana työskentelevä Marko Puranen.

Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla voi säästää energiaa

Ilmanvaihdon automatisointi antureiden avulla helpottaa arkea, kun ilmanvaihdon ohjaukseen ei tarvitse kiinnittää huomiota. Tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla on toinenkin hyvä puoli: sillä voidaan säästää energiaa. Kun ilmanvaihdon tehoa pienennetään puoleen, myös sen kuluttama energia pienenee alle puoleen. Automatiikan ansiosta ilmanvaihto ei unohdu esimerkiksi pyykkitupaan isolle teholle, kun tila on tyhjennetty pyykeistä.

Puranen kertoo, että MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka tarkkailevat sisäilman laatua jatkuvasti.

- Ne tietävät milloin ilmanvaihdon tehostus on tarpeen. Koska ilmanvaihtokonetta ei saa koskaan sammuttaa, niin tarpeenmukaisesta ilmanvaihdosta on hyötyä, jotta energian käyttö on optimaalista. Automatiikka tunnistaa, milloin on esimerkiksi saunottu, tai kun sisätiloissa on tavallista enemmän ihmisiä. Tarvittaessa kone siis tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti, Puranen selvittää.

Helppoa ohjausta

Automaattisesti toimiva ilmanvaihto ei poissulje asukkaan mahdollisuutta ilmanvaihdon tehon säätämiseen. MyVallox-ilmanvaihtokoneissa ohjaus on tehty äärimmäisen helpoksi ja onnistuu jopa etänä. Ohjaus perustuu siihen, että käyttäjä valitsee, onko kotona, poissa vai tarvitseeko tehostusta. Lisäksi ilmanvaihtokoneissa on tulisijan sytytystä edesauttava Takkatoiminto.

- Ohjaus onnistuu kotona ohjaimen avulla tai etänä verkkoyhteyden avulla. MV-ilmanvaihtokoneet voi myös liittää taloautomaatioon.

Tuotteita asuntoihin ja toimitiloihin, uudisrakennuksiin ja saneerauskohteisiin

Valloxin ilmanvaihtoratkaisuja ja -tuotteita suunnitellaan ja valmistetaan Varsinais-Suomessa Loimaalla yli 50 vuoden kokemuksella. Laitevalmistajan valikoima on laaja: siitä löytyy asuntoilmanvaihtoon sopivia eri kokoisia ilmanvaihtokoneita, liesikupuja, ilmalämmityskone, toimitiloihin tarkoitettuja isompia ilmankäsittelykoneita, ja mm. ilmanjakojärjestelmä Vallox BlueSky. Tuotteet sopivatkin niin uudisrakennuksiin kuin perusparannuskohteisiin.

- Ilmanvaihto on todella tärkeä osa rakennus- ja saneeraushanketta, sillä tiivis talo tarvitsee koneellisen ilmanvaihdon. Se varmistaa, ettei kosteus jää makaamaan rakenteisiin, Puranen kertoo.

Jokaisella Vallox-ilmanvaihtokoneella on tuotekohtainen energiasertifikaatti. Energiatehokkaat puhaltimet, koneiden erinomainen lämmöntalteenottokyky ja edistyksellinen sulatusautomatiikka tekevät Valloxin ilmanvaihtokoneista haluttuja.

- Suomen ilmasto-oloissa on tärkeää, että koneen vuosihyötysuhde on erinomainen, sillä se on osa energiatehokasta rakentamista.

Ammattilainen avuksi ilmanvaihdon suunnitteluun

Koska talon rakentamista ja saneeraamista ohjaa maankäyttö- ja rakennuslaki, on ilmanvaihdon suunnittelukin teetettävä ammattilaisella. Kohteeseen sopivan koneen valinnan lisäksi IV-suunnittelijan kanssa on hyvä käydä läpi, millainen ohjaus halutaan, mitä koneen sijoittelussa on hyvä huomioida ja mitä automatiikkaa halutaan hyödyntää.

Puranen on työssään tekemisissä ammattilaisasiakkaiden kanssa.

- Kuluttajien apuna meillä on laaja verkosto jälleenmyyjiä, asennusliikkeitä, huoltoliikkeitä ja suodatinmyyjiä.

Nykyaikaisella ilmanvaihdolla merkitystä myös asuntokaupoilla

Purasen mielestä rakennusliikkeet käyttävät yllättävänkin vähän omassa markkinoinnissaan hyvän ilmanvaihdon merkitystä talotekniikassa.

- Luulen, että kuluttajat reagoisivat positiivisesti, jos esimerkiksi huoneiston myynti-ilmoituksessa olisi maininta, että kohteessa on hyvällä, nykyaikaisella tekniikalla toteutettu, automatisoitu ilmanvaihto, jossa on kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka reagoivat ilmanlaatuun. Tänä päivänä se saattaa vaikuttaa jopa ostopäätökseen, Marko Puranen arvioi.

Lisätietoa tuotteista: www.vallox.com


Valloxin tuotevalikoimassa on ilmanvaihtokoneita eri kokoisiin asuntoihin ja toimitiloihin. Koneiden energiatehokkuus ja äänitekniikka ovat suomalaista suunnittelua.

Vallox on mukana Jyväskylän Rakennusmessuilla 17.–19.3.2023 osastolla C-205.