Takka taloon, jos sitä ei ole…

Facebook
27.06.2023 | Rakentaminen

Vanhoihin taloihin rakennetaan paljon takkoja. Takan rakentaminen onnistuu lähes taloon kuin taloon, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa ja takka hormeineen on hyvin suunniteltu.

Monille on tullut eteen tilanne: Vanhassa talossa on mukavaa, mutta jotain puuttuu. TAKKA! Tulisijan rakentaminen vanhaan taloon vaatii taitoa ja hyvää suunnittelua. Aina se ei edes onnistu.

Takan rakentamisessa vanhaan taloon on lukuisia etuja. Puilla lämmittäminen pienentää energialaskuja, lisää asumismukavuutta ja luo tunnelmaa. Mutta ennen kuin takkaa lähdetään rakentamaan, monia asioita pitää ottaa huomioon.

Espoolainen Takkamestarit Kohonen Oy on tehnyt takkoja vuodesta 1995 lähtien Uudellamaalla ja sen lähistöllä. 100–150 takkaa ja hormia vuodessa on asennettu. Yrittäjät Kohonen ja Kettunen ovat muuranneet takkoja jo 1980-luvulla ja omaavat muuraritaustat.

Takkamestarit on rakentanut takkoja asuttuihin taloihin noin 30–50 takan vuosivauhdilla. Määrät eivät ole vuosien saatossa paljonkaan muuttuneet, mutta takkojen laatu on.

- Selkeä ero on siinä, että mitä tehdään. Isoja varaavia tiilitakkoja ja kaakeliuuneja tehtiin paljon vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa, mutta niitä ei nykyään muurata juuri lainkaan meillä kehäkolmosen sisäpuolella. Maakunnissa niitä vielä tehdään, mutta ei paljonkaan pääkaupunkiseudulla, Antti Kohonen Takkamestareista kertoo.

Tämän päivän taloihin tehdään kevytrakenteisia kiertoilmatakkoja, joissa on hissiluukut ja tuli näkyy ainakin kahteen suuntaan, tai sitten sisustuksellisia pieniä kamiinoita, jotka ovat varustettu nykyaikaisella palotekniikalla ja modernilla muotoilulla. Näissä takoissa on erityisesti kiinnitetty huomiota takkojen puhtaaseen palamiseen, mikä on tärkeä asia etenkin alueilla, missä asuu paljon ihmisiä. Takkojen pienhiukkaspäästöt on saatu kuriin palotekniikkaa kehittämällä.

- Puhtaasti palavat tuotteet tulevat meille Sveitsistä ja Norjasta, missä on tiukat ympäristövaatimukset tulisijoille ja olosuhteet luonnossa usein kovemmat kuin meillä täällä Suomessa.

- Takkoja tehdään niin omakotitaloihin kuin rivitaloihinkin. Usein tulee vastaan myös taloja, joihin ei voida takkoja tehdä. Ne ovat tyypillisesti kerrostaloja. Lupamenettely on usein hankala kerrostaloissa, koska siinä vaaditaan taloyhtiön lupa ja viranomaislupa. Takan rakentaminen vaatisi myös usein julkisivun muutoksen, Kohonen sanoo.

Luvat kuntoon

Tulisijan hankkiminen vaatii usein erityisen luvan. Luvat vaihtelevat paikkakunnasta toiseen, ja ne tunnetaan eri nimillä, joten järkevintä on selvittää asia oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Paloturvallisuus tulee aina selvittää kattavasti. Samoin hormien käyttökelpoisuus tulee selvittää, oli kyseessä sitten kokonaan uusi hormi, tai jos takka liitetään olemassa olevaan vanhaan hormiin.

Perustukset huomioitava

Takan rakentaminen vaatii painumattoman perustuksen. Jos rakennuksessa ei ole aikaisemmin ollut takkaa, niin perustuksia pitää usein vahvistaa. Suurimmat varaavat takat voivat painaa kolmekin tonnia. Sellaista painoa ei lattiat kannattele, jos ei perustuksia ole tehty kunnolla.

- Tyypillinen lattiarakenne on sellainen, että siinä on betonista valettu noin 6–8 sentin pintalaatta. Sen päälle voidaan tehdä kevytrakenteinen takka, jonka paino hormeineen on noin 350 kiloa. Lattia kantaa sen painomäärän hyvin, Kohonen toteaa.

Jos perustuksia joutuu uusimaan tai rakentamaan alusta saakka, niin projektista tulee hieman suurempi ja se vie enemmän aikaa. Varaavaa takkaa tehtäessä tarvitaan usein rakennesuunnittelijan suunnitelma perustusten tekemistä varten, tämä suunnitelma tarvitaan myös rakennuslupaan.

- Kevyt lattian vahvistaminen tapahtuu useimmiten siten, että puhkaistaan betoniseen pintalaattaan muutama nyrkin kokoinen reikä, poistetaan eriste välistä ja valetaan kantavasta betonista pintalaattaan asti ulottuvat kantavat pilarit, Kohonen kertoo.

Erilaisia hormeja

Takka vaatii hormin. Jos talossa ei ole takkaa aikaisemmin ollut, niin uusi hormi vaatii läpiviennin katolle. Hormi vaatii myös riittävät eristeet, jotta paloturvallisuus varmistetaan. Hormeissa on vaihtoehtoina eri materiaaleja: on niin sanottuja harkkohormeja, joissa on sisällä keraaminen tuliputki, kivivillaeriste ja ulkokuori on lecaharkkoa. On perinteisiä tiilestä muurattuja hormeja.

Ylivoimaisesti eniten jälkiasennettavissa takoissa käytetään kevytrakenteisia teräksestä tehtyjä moduulihormeja.

- Ne ovat erittäin käteviä, sillä ne eivät paina paljon eivätkä vie paljon tilaa. Moduulihormit painavat noin 10–15 kiloa metriltä. Laadukkaat moduulisavuhormit on oikein asennettuna erittäin paloturvallisia, olemme asentaneet näitä hormistoja kahdenkymmenen vuoden aikana jo yli 2 000 kappaletta, ja voin sanoa, että kokemusta löytyy. Jos uusi takka rakennetaan vanhan tilalle, on hormin ja tulisijan yhteensopivuus aina tarkistettava. Usein vanha tiilihormi on jo myös rapaantunut ja vaatii korjausta. Vanha tiilihormi voidaan korjata putkittamalla tai liukuvalumenetelmällä. Myös näistä toimenpiteistä meillä on jo yli kahdenkymmen vuoden kokemus.

- Hormin ja tulisijan yhteensopivuus pitää aina tarkistaa. Niiden T-luokat pitää kohdata toisensa. Jos hormin T-luokka on T 600, niin takka ei saa tuottaa yli 600-asteisia palokaasuja hormiin. Tarkkana kannattaa olla etenkin puulämmitteisten saunankiukaiden kanssa, Kohonen selvittää.

Huomioitavaa on myös, että tuotteiden on oltava CE-merkittyjä ja EN-standardien mukaan testattuja.

Jos talossa on vanha hormi, johon takka liitetään, niin silloin lupahakemuksen liitteeksi tarvitaan myös nuohoojan lausunto siitä, että hormi edelleen on kelvollinen käytettäväksi.

Takan sijoittaminen

Takan sijoittelua kannattaa miettiä tarkoin. Makuasiat vaikuttavat siihen, sijoitetaanko takka nurkkaan, keskelle suoraa seinää vai keskelle lattiaa. Yleisin takan paikka on kuitenkin talon olohuone.

Talon rakenne ja takan koko vaikuttavat siihen, mihin kohtaan taloa takka on järkevää sijoittaa. Oikealla sijoittamisella saadaan maksimoitua lämmityskyky, tulen näkyvyys ja myös paloturvallisuus tulee huomioitua.

- Takka on järkevää sijoittaa siten, että se olisi mahdollisimman keskellä taloa, ja että hormi on vesikatolla mahdollisimman lähellä harjaa tai katon korkeinta kohtaa. Hormin tielle ei saa myöskään osua kantavia rakenteita, Kohonen sanoo.

Satoja malleja tarjolla

Jos suunnittelee takkaa vanhaan taloon, kannattaa hyvissä ajoin olla yhteydessä ammattilaisiin. Takkamestareiden Kohonen sanoo, että he käyvät mieluusti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tutustumassa taloon.

- Tutustutaan kohteeseen ja keskustellaan asiakkaan kanssa, millaisia toiveita takalle on. Sitten teemme tarjouksen takasta, hormeista ja asennuksesta. Kun tarjous on hyväksytty, pitää lupa-asiat saattaa kuntoon. Sen jälkeen päästään rakentamaan.

- Takkoja löytyy satoja eri vaihtoehtoja, vain mielikuvitus on rajana takan muodoille. Meillä on tarjolla erilaisia sydänvaihtoehtoja, joihin voidaan tehdä erilaisia kuoriratkaisuja asiakkaan mieltymysten mukaan, Kohonen kertoo.

Takka, hormi ja niiden asennus vanhaan taloon maksaa tuhansia euroja riippuen takan mallista sen ominaisuuksista, hormin pituudesta ja työn määrästä. Kustannus liikkuu yleensä 5 000–11 000 euron haarukassa. Työn osuuden saa verotuksessa kotitalousvähennykseen. Tutkimusten mukaan takan ja hormin tekeminen vanhaan taloon nostaa talon arvoa 50 % enemmän mitä takka ja hormi maksavat asennuksineen.

Asukkaalle tuottaa päänvaivaa se, että pitäisikö asuntoon rakentaa varaava takka vai kiertoilmatakka. Usein varaavaa takkaa pidetään ainoana oikeana takkana, koska muusta ei tiedetä. Varaavien takkojen markkinaosuus on maailmassa vain noin 1–2 %. Varsinkin pääkaupunkiseudulla varaavia takkoja tehdään kuitenkin entistä vähemmän.

- Pääsääntöisesti teemme kiertoilmatakkoja sekä hybridimalleja, joissa yhdistyy kiertoilmatakan ja varaavan takan hyvät ominaisuudet.

- Tärkeä ominaisuus, jota ei aina mieti takkaa hankkiessa on myös se, että takka voidaan maalata uuteen sävyyn helposti sitten kun ostetaan uusi sohva tai vaikka verhot. Muotiväritkin vaihtuvat yleensä viiden vuoden välein. Uudella maalisävyllä takasta tulee taas kuin uusi, Kohonen vinkkaa.

www.takkamestarit.eu

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä