Pyydä tarjous

Viisaat valaistusratkaisut nousevat esille tämän kesän Asuntomessuilla Loviisassa – rannoiltakin voi bongata designvalaisimia

Kuningatterenrannan rantaraitin varrelle tulee 24 Louis Poulsenin Flindt-valaisinta. Havainnekuva. Kuva: Louis Poulsenin Flindt-valaisin, Louis Poulsen®
Kuningatterenrannan rantaraitin varrelle tulee 24 Louis Poulsenin Flindt-valaisinta. Havainnekuva. Kuva: Louis Poulsenin Flindt-valaisin, Louis Poulsen®
29.06.2023 | Rakentaminen

Kuningattarenrannan asuinalueen valaistuksessa on haluttu välttää valosaastetta. Ihmisten lisäksi myös läheisessä metsässä asuvien lepakoiden elintavat otettiin huomioon alueen valosuunnittelussa.

Loviisassa Kuningattarenrannan alueella järjestettävillä Asuntomessuilla valaistus on yksi pääteemoista. Toimivan valaistuksen rakentaminen on huomioitu asuinalueen suunnittelun alkumetreiltä asti.

Valaistuksen avulla luodaan alueelle erilaisia tunnelmia ja sillä voidaan korostaa esimerkiksi pihapiirin ainutlaatuisia luonnonmuodostelmia, kallioleikkauksia sekä puita. Hyvin suunniteltu valaistus lisää myös asumisviihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Uuden alueen valaistus ei kilpaile vanhan kaupungin kanssa

Kuningattarenrannan asuinalueella valaistuksen suunnittelussa on haluttu tehdä viisaita valintoja sekä luonnon että ihmisten kannalta.

– Valaistukseen on haluttu panostaa, sillä näkymä Loviisan vanhasta kaupungista lahden yli uudelle asuinalueelle haluttiin pitää postikorttimaisena. Liiallinen valaistus häiritsisi myös alueella olevaa faunaa, kertoo Loviisan kaupungin projektipäällikkö Niina Okkonen.

Okkonen viittaa muun muassa Asuntomessualueen lähellä sijaitsevassa suojellussa tammimetsässä asuviin lepakoihin. Alueen rannat ovat niille tärkeää ruokailualuetta ja kaikki valaistus haluttiin suunnitella niin, ettei se häiritse eläinten elämää.

Parasta tapa huomioida sekä ihmiset että eläimet on välttää häikäisevää valosaastetta. Loviisassa tämä on käytännössä tehty valitsemalla Kuningattarenrantaan mahdollisimman paljon epäsuoraa ja alaspäin suuntautuvaa valaistusta. Näin valo kohdistuu sinne, missä sitä tarvitaan, kuten kulkureiteille.

– Kaikki valaisimet ja valaisinpisteet on suunniteltu tarkkaan, Okkonen kehuu.

Designvalaisimia rantaraitilla

Loviisassa panostetaan yleisten alueiden valaistukseen. Tällöin myös valaisimien designilla on merkitystä. Asuntomessualueen rantaraitin varrelle on sijoitettu 24 kappaletta Louis Poulsenin Flindt valaisimia. Designvalaisimien hankinta toteutui Loviisan kaupungin ja Kymenlaakson Sähkö Oy:n yhteistyönä.

– Halusimme olla Loviisassa pysyvämmin näkyvillä. Kauniisti valaistu rantareitti tuo valoa ja energiaa loviisalaisille Asuntomessujen jälkeenkin, kertoo Kymenlaakson sähkön viestintäpäällikkö Marjo Lahtinen.

Projektipäällikkö Niina Okkonen houkuttelee myös Asuntomessujen vieraita palaamaan Loviisaan uudelleen, kun kesän valoisimmat kuukaudet ovat ohi. Silloin valaistukseen tehdyt panostukset pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Tekstilähde: Asuntomessut