Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinto Turun Mäntymäen uudistamisesta

Mäntymäen uudistaminen toteutettiin 1950-luvun arkkitehtuuria mukaillen. Kuva: Roope Jakonen, Rojak Oy
Mäntymäen uudistaminen toteutettiin 1950-luvun arkkitehtuuria mukaillen. Kuva: Roope Jakonen, Rojak Oy
02.02.2024 | Rakentaminen

Ara on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2024 -palkinnon TVT Asunnot Oy:lle Turun Mäntymäen uudistamishankkeesta. Teknisen käyttöikänsä lopussa olleiden kerrostalojen tilalle on noussut uusia ara-vuokra-asuntoja. Uudisrakentamisessa on säilytetty alkuperäisten rakennusten ja alueen 1950-luvun henki, mutta rakennukset ja asunnot ovat moderneja.

Mäntymäen alue sijaitsee lähellä Turun keskustasta. TVT Asunnot Oy ja Turun kaupunki laativat yhteistyössä alueelle kaavan uudistamisen pohjaksi. Laajan selvitystyön jälkeen päädyttiin purkavaan uudistamiseen. Alueelta puretuissa taloissa oli 180 asuntoa, ja niiden tilalle saadaan 460 uutta asuntoa. Rakennuksia tulee kaikkiaan yhdeksän. Niistä neljä on jo valmiita ja kolme rakenteilla.

Uusi Mäntymäki henkii tyylikästä 1950-lukua

Uudisrakennukset ovat kaupunkikuvallisesti uskollisia vanhan rakennuskannan ulkoiselle ilmeelle. Lähtökohtana oli alkuperäisten rakennusten 1950-luvun henki. Näin saadaan tyylikästä ja aikaa kestävää rakennuskantaa. Alue on yleisilmeeltään vihreä ja puistomainen. 

– Hankkeen arkkitehtuuri toteutettiin ajattomasti 1950-luvun tyyliä mukaillen. Tämä tarkoittaa selkeitä rakennusmuotoja ja aukotuksia sekä englantilaistyylisiä katusisäänkäyntejä ja puistomaisia piha-alueita, Jarkko Kettunen Arkkitehtitoimisto AJAK Oy:stä kertoo.

Uudet rakennukset ovat moderneja ja vähäeleisiä. Kodit ovat valoisia ja kaikissa on tilava, lasitettu parveke. Isoimmissa perheasunnoissa on myös omat ikkunalliset saunat.

Yhteisöllisyyttä tukevat asukkaiden käytössä olevat monitoimitilat sekä yhteiset, viihtyisät ulkotilat. Hissilliset talot täyttävät myös esteettömyysvaatimukset.

– Kohteessa on poikkeuksellisen monipuolinen asuntojakauma, jolla pyritään vastaamaan ihmisten erilaisiin elämäntilanteisiin. Asuntoihin on rakennettu myös alkoveja, joita asukkaat voivat käyttää tarpeidensa mukaan työtilana, varastona, kuntoilutilana, vierashuoneena tai pienen lapsen makuuhuoneena, Kettunen sanoo.

Asuntojen suunnittelussa on hyödynnetty TVT Asuntojen asukkailta koottuja toiveita.

Peruskorjaus ei kannattanut

Kuntotutkimus paljasti, että Mäntymäen vanhojen kerrostalojen tekninen kunto oli heikko ja talot olivat painuneet. TVT Asuntojen laskelmien perusteella Mäntymäen rakennusten korjaaminen ei ollut teknisesti eikä taloudellisesti kannattavaa. Rakennusten vaatima korjausasteen todettiin olevan jopa noin 80 prosenttia, eikä Ara olisi rahoittanut peruskorjausta.

Kohtuuhintaisille ja hyvälaatuisille vuokra-asunnoille on Turussa suuri kysyntä. TVT Asunnot vastaanotti viime vuonna liki 14 500 asuntohakemusta. Vähäisen vaihtuvuuden takia uusia vuokrasopimuksia on tehty vuosittain vain noin 2 150.

TVT Asuntojen toimitusjohtajan Teppo Forssin mukaan suurin osa asuntoa hakevista haluaa kotinsa keskusta-alueelta. Mäntymäki sijaitsee alle kahden kilometrin päässä Turun kauppatorilta eli keskusta-alueen tuntumassa, lähellä palveluja. Sinne on helppo kulkea eri liikennevälineillä, ja kevyen liikenteen väylät ovat turvallisia kulkea vuoden ympäri. Asunnonhakijoille on myös tärkeää, että asunto sopii kotitalouden käytettävissä oleviin tuloihin.

Tekstilähde: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia