
Arvokas data käyttöön -hanke tukee pk-yrityksiä digimurroksessa

LAB-ammattikorkeakoulun toteuttama Arvokas data käyttöön -hanke tarjoaa webinaareja ja verkkokoulutuksia, jotka auttavat pk-yrityksiä kehittämään digiosaamistaan.
04.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
Teknologian nopea kehitys ja digitalisaatio tuovat mukanaan haasteita, mutta myös valtavia mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalalla toimiville pk-yrityksille. Arvokas data käyttöön -hanke tarjoaa tukea ja opastusta, jotta yritykset voisivat hyödyntää dataa ja digiosaamista mahdollisimman tehokkaasti omassa toiminnassaan.
Teknologian, kuten tekoälyn, hyödyntäminen vaatii resursseja ja osaamista, mutta tarjoaa myös merkittäviä etuja. Hankkeen projektipäällikkö Katariina Velling korostaa, että teknologia lisääntyy ja tulee auttamattomasti osaksi pk-yritysten arkea sote-puolella. Vaikka julkinen puoli näyttää suunnan, on pk-yritysten oltava valmiita ja riittävän kyvykkäitä ottamaan käyttöön uusia järjestelmiä.
Hyvinvointialueiden ja hankkeiden tuki
Hyvinvointialueet ja hankkeet, kuten Arvokas data käyttöön, tarjoavat pk-yrityksille tukea digimurroksessa. Webinaarit ja verkkokoulutukset auttavat yrityksiä pysymään ajan tasalla ja kehittämään digiosaamistaan.
– On tärkeää, että yritykset osallistuvat alueellisiin projekteihin ja tuovat tarpeensa esiin, jotta toimenpiteet voidaan kohdentaa oikein myös tulevaisuudessa, Velling mainitsee.
Tietoturva ja tietosuoja keskiössä
Tietoturva ja tietosuoja ovat keskeisiä teemoja, joiden merkitys yritysten on ymmärrettävä sekä tehtävä tarvittavat toimenpiteet. Vellingin mukaan sote-alan ihmisillä on syvällä selkäytimessä vaitiolovelvollisuus, mutta dataohjautuvien järjestelmien tietosuoja ja tietoturva ovat vähintään yhtä tärkeitä asioita.
– Kaikkien järjestelmien käyttäjien olisi ymmärrettävä, mihin asiakastiedot tallentuvat ja miten niitä suojataan.
Velling toteaa, että tietojärjestelmien hankinta ja käyttöönotto vaativat huolellista suunnittelua ja yhteistyötä järjestelmätoimittajien kanssa.
– Vaikka järjestelmätoimittajien rooli on keskeinen, on pk-yritysten itsekin ymmärrettävä, mitä he ovat ostamassa ja miten järjestelmä toimii käytännössä. On tärkeää tehdä järkeviä sopimuksia ja varmistaa, että järjestelmä vastaa oman yrityksen yksilöllisiin tarpeisiin.
Onko digiosaamisen ulkoistaminen vaihtoehto?
Vaikka digiosaaminen kuuluu Vellingin mukaan kaikille, on joidenkin osien ulkoistaminen kuitenkin mahdollista.
– Vaikka palveluita voi ostaa, oma perustason ymmärrys on tärkeää, jotta hankinnat tehdään järkevästi. Yrittäjän on myös ymmärrettävä, mitä dataa hänen yrityksensä tuottaa ja miten sitä voidaan hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä.
Velling muistuttaa, että yksityisten palveluntuottajien on oltava aktiivisia ja etsittävä toiminnassa mahdollisesti hyödynnettäviä digitaalisia resursseja myös omatoimisesti.
Webinaarit ja verkkokoulutukset
Arvokas data käyttöön -hanke tarjoaa webinaareja ja verkkokoulutuksia, jotka auttavat pk-yrityksiä kehittämään digiosaamistaan. Vellingin mukaan järjestetyt webinaarit ja verkkokoulutukset ovat toimineet johdantona tärkeisiin teemoihin, kuten tekoälyyn ja tietoturvaan.
– Meidän verkkokoulutukset tarjoavat syvempää ymmärrystä ja käytännön esimerkkejä, jotka auttavat yrityksiä hyödyntämään dataa entistä tehokkaammin.
Tietojärjestelmähankintojen sudenkuopat
Velling myöntää, että tietojärjestelmien hankinta voi olla haastavaa, mikäli omaa osaamista ei ole.
– On tärkeää tehdä vaatimusmäärittely kunnolla ja varmistaa, jotta järjestelmä vastaa yrityksen tarpeisiin. Järjestelmän tulee myös muokkautua mahdollisiin toiminnan muutoksiin tulevaisuudessa. On tärkeää pystyä hyödyntämään järjestelmästä saatavaa dataa yrityksen toiminnan ohjauksessa ja kehittämisessä.
Tällä hetkellä ehkä ajankohtaisin asia on sote-palveluita tuottavien pk-yritysten tietojärjestelmien Kanta-yhteensopivuuden varmistaminen sekä niiden liittäminen Kantaan.
Hankkeen toimenpiteet mahdollistaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+).
Lisätietoja:
www.lab.fi/fi/arvokas-data
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

myneva on ottamassa käyttöön tekoälypohjaisen kirjaamisen
Tekoälyllä voi olla merkittävä vaikutus työn tehokkuuteen. Työntekijä voi sanella päätelaitteelle, mitä asiakkaan kanssa on tehty tai mitä on havaittu.
Sosiaali- ja kuntatalous

Kulttuurikiitäjä-hanke aktivoi kulttuuritoimintaa taajamien ulkopuolisilla alueilla
Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hanke tuo senioreita kulttuuritoiminnan pariin ja järjestää hyvän mielen kohtaamisia Varsinais-Suomessa.
Sosiaali- ja kuntatalous