
myneva on ottamassa käyttöön tekoälypohjaisen kirjaamisen

Tekoälypohjaisessa kirjaamisessa työntekijä voi sanella päätelaitteelle, mitä asiakkaan kanssa on tehty tai mitä on havaittu.
09.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
– Olemme noin vuoden ajan kehittäneet omaa tekoälypohjaista kirjaamista, mainitsee myneva Finland Oy:n toimitusjohtaja Mika Sipilä.
myneva Finland Oy on sosiaali- ja terveysalan johtava ohjelmistoyritys, jonka suosittuja ja arvostettuja tuotteita ovat sosiaalihuollon asiakastietojärjestelmä myneva.nappula sekä kotihoidon ja asumispalveluiden toiminnanohjausjärjestelmä myneva.hilkka.
Tekoälypohjaisessa kirjaamisessa työntekijä voi sanella päätelaitteelle, mitä asiakkaan kanssa on tehty tai mitä on havaittu. mynevan järjestelmän tekoäly kuuntelee, ymmärtää asiayhteydet ja osaa kirjata tiedot asianmukaisiin kohtiin ilman että työntekijän tarvitsee valita, mikä tieto kuuluu minnekin.
– Näin tiedot esimerkiksi arjen asioista, terveystiedoista ja mittaustuloksista jaetaan eri lokeroihin, vaikka puheessa ne esitetään peräkkäin. Esimerkiksi puheella kerrottu kuvaus asiakkaan päivän tapahtumista menee automaattisesti sosiaalihuollon Kantaan ja puheella kerrotut kuume- ja sykemittauksen tulokset terveydenhuollon Kantaan, Sipilä selvittää.
– Puheella tapahtuva kirjaaminen käy nopeammin kuin naputtelemalla, ja kun asiakas kuulee, mitä hänestä kirjataan, hän voi halutessaan vaikuttaa kirjauksen sisältöön. Myös palvelutapahtuma on inhimillisempi verrattuna siihen, että työntekijä keskittyy päätelaitteeseensa.
Kun tekoäly ymmärtää kontekstin ja osaa kirjata puheella esitetyn tiedon oikeisiin paikkoihin automaattisesti, voi hoiva- tai sosiaalityöntekijä keskittyä asiakkaan kohtaamiseen.
– Lisäksi tekoäly voi kääntää tekstin suomenkieliseksi, jos työntekijä kirjaa omalla äidinkielellään. Tämä parantaa turvallisuutta ja tukee suomen kielen oppimista, Sipilä lisää.
Tekoälyllä voi olla merkittävä vaikutus työn tehokkuuteen
– Teimme laskelman: jos säästämme 15 sekuntia kirjausaikaa per mynevan järjestelmää käyttävä työntekijä per päivä, se tekee 52 henkilötyövuotta vapautuvaa aikaa asiakastyöhön meidän asiakkaillamme. Ja tämä on siis vain 15 sekuntia per päivä, pienistä puroista syntyy iso virta. Jos päästään 30 sekuntiin, vaikutus on vielä merkittävämpi.
Mika Sipilä kertoo, että tekoälykirjaamisen pilotit ovat alkaneet huhtikuussa 2025 ikäihmisten asumispalveluissa. Vuoden loppuun mennessä pilotointiin tulevat mukaan myös koteihin annettavat palvelut.
– Tavoitteena on käyttää samaa sovelluspohjaa kaikissa meidän tuotteissamme Euroopassa, jolloin kehitystyö tehostuu ja parhaat innovaatiot saadaan kaikkien käyttöön.

Data pysyy EU-alueella
Lähitulevaisuudessa siintäviä tekoälyn käyttökohteita voivat olla esimerkiksi työvuorosuunnittelu, analytiikka toteutuneista käynneistä ja hoivaprosessien seuranta.
– Tekoäly ei kuitenkaan saa tehdä päätöksiä ihmisen puolesta. Se on hyvä renki, ei isäntä. Tekoäly voi antaa vinkkejä ja huomioita, mutta vastuu ja päätöksenteko pysyy ihmisellä. Aina on jätettävä mahdolliseksi toimia niin, että tietoja ei käsitellä tekoälyn avulla, jos asiakas niin haluaa.
mynevan tekoäly on yrityksen omassa hallinnassa. Mika Sipilän mukaan tämä on myös tietoturvakysymys.
– Kaiken, mitä teemme, on pysyttävä omissa järjestelmissämme. Tämä pätee myös tekoälytoimintoihin. Data pysyy EU-alueella. Emme käytä julkisia tekoälypalveluja, tämä on ollut meille ehdoton periaate. GDPR ja muut säädökset huomioidaan tarkasti.
myneva esittelee e-kirjassaan uuden tekoälyä hyödyntävän mobiilisovelluksen myneva.caren. Lue lisää mynevan nettisivuilta ja tutustu sovellukseen.
Sähköposti: [email protected]
Haluatko oman yrityksen esille tähän?