KATU-hanke etsii ratkaisuja rikostaustaisille nuorille

Aluetyöntekijä Johanna Järviluoma, projektipäällikkö Vilma Kinnunen ja aluetyöntekijä Jesse Boström ovat saaneet hankkeen käyntiin vauhdikkaasti.
Aluetyöntekijä Johanna Järviluoma, projektipäällikkö Vilma Kinnunen ja aluetyöntekijä Jesse Boström ovat saaneet hankkeen käyntiin vauhdikkaasti.
08.12.2021 | Sosiaali- ja kuntatalous

Kokemusasiantuntijat tietävät, mitä rikollisesta elämäntyylistä selviytyminen vaatii. Nyt he auttavat nuoria palaamaan yhteiskuntaan. Uusi hanke Etelä-Suomessa ja Meri-Lapissa tukee nuoria, jotka oireilevat rikoksilla tai vapautuvat vankilasta.

– Katkaisin itse rikoskierteen ja nykyisin autan nuoria pääsemään takaisin yhteiskunnan jäseniksi. Olen elävä esimerkki siitä, että muutos on mahdollinen, Jesse Boström kertoo.

Hän on koulutettu kokemusasiantuntija, joka on mukana käynnistämässä Nuorisoasuntoliiton uutta KATU – kokemusasiantuntija arjen tukena hanketta Hämeenlinnan, Riihimäen ja Hyvinkään seudulla. Hanke tukee 18–29-vuotiaita aikuisia, jotka vapautuvat vankilasta tai oireilevat rikoksilla. Toinen toiminta-alue on Kemi-Tornion seutu, jossa kolmannen sektorin palveluja on kohderyhmälle tarjolla vähemmän kuin Etelä-Suomessa.

Uutta on työparimalli: sosiaalialan ammattilainen ja kokemusasiantuntija etsivät yhdessä ratkaisuja, joiden avulla nuori pääsee takaisin kaidalle tielle.

– Työpari voi olla rinnalla kulkijana vankilan porteilta lähtien. He auttavat etsimään asuntoa, he voivat lähteä mukaan huonekaluostoksille, asioimaan viranomaisten kanssa tai päihdekuntoutuksessa. Kokemusasiantuntija tarjoaa tiettyä uskottavuutta: nuoren on helppo puhua toiselle saman prosessin läpikäyneelle, projektipäällikkö Vilma Kinnunen kertoo. Olennaista on käytännön asioiden lisäksi vahvistaa asiakkaiden motivaatiota ja sisäistä muutosta, jotta he pääsevät irti rikollisuudesta.

– Ennaltaehkäiseminen on järkevää. Silloin elämäntilanne ei ehdi mennä solmuun. Kun rikostaustaiset ja päihdeongelman kanssa kamppailevat nuoret saavat ennakolta tukea asumiseen ja elämänhallintaan, säästetään myös kunnan sote-palveluiden menoissa, Kemi-Tornion aluetyöntekijä Janne Olsen sanoo. Hänellä on vuosikymmenen kokemus sosiaalialan eri tehtävistä Kemi-Tornion alueella.

Vilma Kinnusen mukaan nuori tarvitsee turvallisen paikan, josta käsin järjestellä käytännön asioita ja elämää eteenpäin asunto ensin -periaatteen mukaisesti.

– Järjestönä vahvuutemme on joustavuus ja rinnalla kulkeminen, Kinnunen kertoo.

Vankilasta vapautuvat nuoret eivät ole yhtenäinen joukko, hän muistuttaa. Siinä missä toiselle on hyvät elämänhallintaidot, toiset joutuvat hakemaan suuntaa enemmän. Tästä johtuen myös hankkeen tarjoama tuki räätälöidään yksilöllisesti.

Uusintarikollisuuden vähentäminen on yksi tärkeistä tavoitteista. Nuoren kanssa laaditaan suunnitelma, joka auttaa asettumaan arkeen. Keskustelut hanketyöntekijöiden kanssa ovat luottamuksellisia ja heitä sitoo vaitiolovelvollisuus. Nuoren perheenjäsenet voidaan ottaa mukaan pohtimaan vaihtoehtoja ja he voivat olla suoraan yhteydessä työntekijöihin.

Nuorisoasuntoliitto on yli 50 vuotta nuorisoasumisen edunvalvojana toiminut kansalaisjärjestö. Se rohkaisee vuokranantajia tarjoamaan asuntoa esimerkiksi välivuokrausmallin kautta: siinä Nuorisoasuntoliitto solmii vuokrasopimuksen asunnon omistajan kanssa ja vuokraa sen edelleen nuorelle. Asukas saa työparilta tukea, jotta itsenäinen asuminen sujuisi hyvin. Uusi KATU-hanke tekee mielellään yhteistyötä kuntien sote-palveluiden, vuokranantajien ja muiden nuorisoalan toimijoiden kanssa.

Lisätietoa osoitteessa https://nal.fi/katutiedote

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä