
KidsLikeUs-hanke valjastaa luovuutta ja luonnon voimaa lasten tueksi

07.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
KidsLikeUs on kansainvälinen hanke, joka tukee kansalaisjärjestöjä ja julkisia laitoksia auttamaan lapsia selviytymään muuttoliikkeen aiheuttamista traumoista luovuuden ja luonnon avulla. Projekti sai alkunsa pian Ukrainan sodan alettua, kun Puolassa havaittiin, että monet kunnat eivät olleet valmistautuneet vastaanottamaan suuria määriä pakolaisia, erityisesti lapsia.
– Puolassa ja muissakin maissa oli valtava määrä pakolaisia, ja monet kunnat eivät olleet valmistautuneet tähän. Halusimme löytää tavan tukea kansalaisjärjestöjä ja julkisia laitoksia auttamaan lapsia selviytymään muuttotraumoista luovuuden ja luonnon tarjoamien mahdollisuuksien avulla, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anja Poberznik.

Monikansallista yhteistyötä
KidsLikeUs-projekti käynnistyi 1. tammikuuta 2023 ja päättyy vuoden 2025 lopussa. Hanketta rahoittaa Interreg Baltic Sea Region -ohjelma, ja siinä on mukana kahdeksan kumppania kuudesta eri maasta: Puola, Ruotsi, Suomi, Viro, Liettua ja Norja. Jokainen kumppani tuo projektiin omat erityistaitonsa ja osaamisensa.
– Meillä on monipuolinen joukko kumppaneita, jotka tukevat meitä prototyyppien kehittämisessä ja testaamisessa, Poberznik lisää.
Innovatiiviset prototyypit lasten apuna
Projektissa on kehitetty kuusi prototyyppiä, jotka auttavat lapsia ilmaisemaan tunteitaan ja rauhoittumaan. Näitä ovat muun muassa emoji-kortit, emoji-digipeli, aistilauta, taikateltta, musiikkityyny sekä VR-lasien avustamana tehtävät hengitysharjoitukset.
Aistilauta yhdistää taktiilisen ja auditiivisen palautteen.
– Emoji-kortit auttavat lapsia tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteitaan. Tämä on erityisen hyödyllistä lapsille, joilla on traumaattisia kokemuksia tai neurodiversiteettiä, kertoo projektin tutkija Ryann Deloso.
Emoji-digipeli hyödyntää kasvontunnistusteknologiaa, joka lukee pelaajan ilmeitä ja auttaa tunnistamaan ja ilmaisemaan tunteita.
– Peli edistää itsetietoisuutta ja empatiaa, kun pelaajat oppivat tunnistamaan ja ilmaisemaan erilaisia tunteita, Deloso selittää.

Aistilauta yhdistää taktiilisen ja auditiivisen palautteen.
– Kun lapsi koskettaa lautaa, se tuottaa eläimen äänen. Tämä auttaa lapsia yhdistämään tekstuurin ja äänen, mikä edistää kognitiivista ja sosiaalista kehitystä, Deloso kertoo.
Taikateltta on yksinkertainen IKEA-teltta, johon on lisätty projektori ja muita aistielementtejä.
– Teltta luo rauhoittavan ympäristön, jossa lapset voivat rentoutua ja leikkiä, Pobeznik sanoo. Musiikkityyny puolestaan soittaa rauhoittavaa musiikkia ja kertoo tarinoita, kun siihen kohdistuu painetta. Tyynyyn voi ladata haluamaansa äänisisältöä.
– Tyyny auttaa lapsia rauhoittumaan ja keskittymään, erityisesti ADHD-lapsille tämä on varsin toimiva väline, Poberznik lisää.
VR-lasien avustamana tehtävät hengitysharjoitukset tarjoavat virtuaalitodellisuusympäristön, jossa lapset voivat harjoitella hengitystekniikoita.
– Lapset kohtaavat VR-lasien kautta erilaisia eläimiä, jotka vetävät lapsille hengitysharjoituksia. Tämä auttaa lapsia rauhoittumaan ja hallitsemaan stressiä, Poberznik kertoo.
Testaus ja palaute
Prototyyppejä on ehditty testaamaan useissa maissa, ja saatu palaute on ollut positiivista. Lapset ja ammattilaiset ovat olleet tyytyväisiä prototyyppien toimivuuteen ja hyödyllisyyteen.
– Olemme saaneet hyvää palautetta sekä lapsilta että ammattilaisilta. Tämä auttaa meitä parantamaan prototyyppejä entisestään, Poberznik kertoo.
Deloso mainitsee eräästä testitilanteesta, jossa yksi prototyyppi ei toiminutkaan odotetusti.
– Lapset olivat kuitenkin niin luovia, että he keksivät uuden tavan käyttää sitä. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on antaa lapsille mahdollisuus ilmaista itseään vapaasti.
Tulevaisuuden näkymät
Hankkeen päätyttyä kehitetyt materiaalit ja ohjeet jaetaan ilmaiseksi e-kirjana, jotta lasten kanssa operoivat organisaatiot voivat hyödyntää niitä vapaasti. Tavoitteena on, että organisaatiot voisivat itse valmistaa ja käyttää näitä malleja omassa toiminnassaan mahdollisimman helposti.
– Toivomme, että löydämme myös yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita aloittamaan sarjatuotannon näiden tekemiemme prototyyppien pohjalta. Jaamme kaikki tuloksemme avoimesti, Poberznik lupaa.
Jos haluat tietää lisää KidsLikeUs-projektista tai testata prototyyppejä, voit ottaa yhteyttä Anja Poberznikiin sähköpostitse: [email protected].
Lisätietoja projektista löydät myös SAMKn hankesivulta.
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

Kriittinen ajankohta lasten asioiden parantamiseksi on nyt
Lapsiasiavaltuutettu peräänkuuluttaa juuri julkaistussa vuosikertomuksessaan lasten tilanteen parempaa huomioimista.
Sosiaali- ja kuntatalous

Digikeittiö-hanke kehittää psykososiaalista mallia neuroepätyypillisten nuorten osallisuuden ja itsenäistymisen tueksi
Tampereen AMK:n hanke vahvistaa virtuaaliteknologiaa hyödyntäen neuroepätyypillisten nuorten itsenäistymistä ja osallisuutta.
Sosiaali- ja kuntatalous