
Digikeittiö-hanke kehittää psykososiaalista mallia neuroepätyypillisten nuorten osallisuuden ja itsenäistymisen tueksi

Digikeittiön tavoitteena on tukea neuroepätyypillisten nuorten aikuisten aktiivista toimijuutta ja osallisuutta. Kuva: Carita Forsgren
07.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
Tampereen ammattikorkeakoulun Digikeittiö-hanke kehittää psykososiaalista mallia, joka virtuaaliteknologiaa hyödyntäen vahvistaa neuroepätyypillisten nuorten aikuisten oman arjen hallintaa omalla tavalla, osallisuutta ja itsenäistymistä. Viiteympäristön muodostavat ruoanlaitto, ravitsemukseen liittyvät teemat ja ateriointitilanteet.
Tampereen ammattikorkeakoulun toteuttama ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke toimii 1.3.2024 - 28.2.2027. Kohderyhmänä ovat pirkanmaalaiset 18–29-vuotiaat neuroepätyypilliset nuoret aikuiset.
– Hankkeen avainsanat ovat ruoka, digi ja osallisuus. Keskiössä on kohderyhmän osallisuuden ja arjen sujuvuuden ja omannäköisen elämän tukeminen, kiteyttää projektipäällikkö ja -koordinaattori Päivi Hämäläinen.
Toimintamallia kehitetään ja pilotoidaan työpajoissa
Hankkeen merkittävin tuotos tulee olemaan psykososiaalinen toimintamalli, joka vakiinnutetaan ja levitetään toiminnan arvioinnin, kuvaamisen ja julkaisutoiminnan kautta.
– Malli toimii kahteen suuntaan: sekä itsenäistyvien nuorten että heitä tukevien ammattilaisten, Päivi Hämäläinen mainitsee.
Hanke järjestää useita kohderyhmälle suunnattuja toteutuskierroksia, joista jokaisessa on kuusi työpajaa.
– Ajatuksena on, että jokaisella osallistujalla on oma ”ruokamatka” yksilöllisine painotuksineen ja tavoitteineen. Taitojen kehittyminen tukee arjen toimijuutta. Sosiaalinen vuorovaikutus pienryhmässä luo positiivisia kokemuksia ja hyvinvointia.
– Ensimmäisessä ryhmässä syksyllä 2024 keskityimme osallistujien henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Kevään 2025 ryhmässä painotamme enemmän yhteisöllisyyttä. Kuluvan kevään työpajoista on tämän artikkelin julkaisemisen aikaan pidetty puolet. Seuraava toteutuskierros on ensi syksynä, kertoo Hämäläinen.
Osallistujat ovat suunnitelleet, valmistaneet ja nauttineet ruokaa yhdessä. Hanketoimijat ovat keränneet nuorten tuntemuksia. Kokemus on ollut yhteisöllinen ja innostava, ja osallistujat ovat olleet aktiivisesti mukana.
Asiantuntijaverkosto
Digikeittiö-hanke luo monialaisen n. 30 hengen asiantuntijaverkoston, joka koostuu järjestötoimijoista, sosiaali- ja terveysalan sekä ravitsemus- ja digiteknologia-alojen ammattilaisista. Verkoston kautta jaetaan tietoa ja vahvistetaan ymmärrystä nuorten tarpeista.
– Asiantuntijaverkoston toiminta on käynnistynyt kevätalven 2025 kuluessa, Hämäläinen sanoo.
– Olemme pitäneet tänä vuonna kaksi webinaaria, joista ensimmäinen oli kokemusasiantuntijan puheenvuoro ja toinen käsitteli ARFID-ravitsemusta ja neuroepätyypillisen asiakkaan neurovahvistavaa kohtaamista. Toukokuun webinaarissa esittelemme toimintamallin tilannetta ja pidämme fasilitoidun työpajan. Webinaarit ovat kaikille avoimia ja saavutettavissa hankkeen nettisivuilla. Asiantuntijaraatiin mahtuu vielä mukaan.
Virtuaaliteknologiaa, sovelluskehitystä ja pelillistämistä
Hankkeessa innovoidaan uusia teknologisia ratkaisuja arjen tilanteisiin ja ihmisen psykososiaaliseen käyttäytymiseen. Pilotointien avulla kerätään tietoa virtuaaliympäristön vaikutuksista ruokailukokemuksiin ja -elämyksiin.
Hanke alkoi syksyn 2024 työpajaryhmän kanssa kehittää sovellusta, jossa voi suunnitella viikon aikataulun ja johon voi tallentaa reseptejä. Työ jatkuu ja sovelluksen kehittäminen etenee.
– Konseptoinnin jälkeen seuraava vaihe on koodaus, Päivi Hämäläinen toteaa.
– Lisäksi teemme animaatioita ja kokeilemme VR- ja XR-ympäristöjä, kuten virtuaalisia ravintolakokemuksia, jotka madaltavat kynnystä aitoon ravintolakäyntiin. Tarkoitus on tehdä digitaalisista tuotoksista mahdollisimman helposti saavutettavia esim. YouTubea käyttäen.
– Työpajaryhmässä tuli esiin myös toive sellaisesta pelistä, jossa ruoanlaittoa ja sen vaiheita voisi todenmukaisesti harjoitella. Lähdemme kehittämään tätä ideaa eteenpäin.
Hanke aitoon tarpeeseen
Päivi Hämäläisen mukaan ajatus ruoanlaitosta ja ruokailusta hankkeen toimintakehyksenä tuli opiskelijoilta.
– He kertoivat, että olisivat nuorempina tarvinneet tällaista tukea. Itsenäistyminen on valtava muutos, varsinkin neuroepätyypillisille nuorelle, ja ruokailuteema on suuri osa itsenäistymistä. Nuorille ateriointitilanteet sekä arjen ruokaostokset, budjetointi ja ruoanvalmistus ovat iso osa itsenäistymistä. Hankkeen tarkoitus on vahvistaa onnistumisia ja antaa vertaistuellisia kokemuksia osallistujille.
– Neuroepätyypillisyys on viime aikoina ollut esillä mediassa, joten hanke osui otolliseen ajankohtaan. Ymmärrys siitä, että ihmisten moninaisuus tulee huomioida aiempaa paremmin, on kasvanut.
Projektipäällikkö Päivi Hämäläinen
[email protected]
+358 40 6378285
Haluatko oman yrityksen esille tähän?
Katso myös tämä

KidsLikeUs-hanke valjastaa luovuutta ja luonnon voimaa lasten tueksi
Kansainvälinen KidsLikeUs-hanke tukee kansalaisjärjestöjä ja julkisia tahoja auttamaan lapsia selviytymään muuttoliikkeen aiheuttamista traumoista.
Sosiaali- ja kuntatalous

Lasten ja nuorten hätään täytyy vastata välittömästi – MLL:n uusi Nuorten tukilinja tarjoaa kriisiapua
MLL avasi uuden lasten ja nuorten kriisikanavan, Nuorten tukilinjan, joka päivystää joka arki-ilta klo 20–24 numerossa 116 111.
Sosiaali- ja kuntatalous