Klubitalot mielenterveyskuntoutujien työllistymisen tukena

Facebook
08.12.2021 | Sosiaali- ja kuntatalous

Suomen Klubitalot ry:n oma OSSI-yhteistutkimushanke (STEA 2020−2022) on tarjonnut Klubitalojen jäsenille mahdollisuuksia työskennellä kanssatutkijoina. Hanke on edennyt pandemian tuottamista haasteista huolimatta jouhevasti ja kanssatutkijat ovat päässeet niin suunnittelemaan kuin toteuttamaan tutkimusta sen eri vaiheissa. Yksi tutkimuksen välituloksista nostaa esiin Klubitalojen merkityksen osatyökykyisten työllistymisen tukemisessa.

OSSI-hanke käynnistyi maaliskuussa 2020. Hanketta vetää VTT Outi Hietala, jonka lisäksi tutkimusryhmässä on työskennellyt tutkimusavustaja ja yhteensä seitsemän kanssatutkijaa. Kanssatutkijat ovat Klubitalon jäseniä ja heillä on omakohtaista kokemusta mielenterveysongelmista.

Hankkeen alkuvaiheessa kesällä 2020 kaikille Suomen 23:lle Klubitaloille lähetettiin kysely, johon jäsenet saivat vastata. Kanssatutkijat laativat kysymyksiä, analysoivat kyselyn tuloksia ja kertoivat niistä Klubitaloille tammi-helmikuussa 2021 etätyöpajoissa sekä yleistajuisissa blogikirjoituksissa. Kyselytulosten perusteella valittiin parhaillaan käynnissä olevaan syventävään vaiheeseen viisi Klubitaloa.

- Kyselyn avulla kerättiin tietoa jäsenten kokemuksista Klubitalon yhteisöön liittymisestä sekä siellä yleisesti ja pandemian aikana koetusta osallisuudesta. Kysyimme myös kiinnostuksesta Klubitalosta eteen- ja ulospäin, kuten työllistymiseen ja opintoihin suuntautumiseen, Outi Hietala kertoo ja jatkaa:

- OSSI-hankkeen kyselyyn vastanneet (339 jäsentä) olivat varsin sitoutuneita Klubitaloon. Vastaajien enemmistö ei ensisilmäyksellä vaikuttanut sinänsä kovin kiinnostuneelta Klubitalosta poislähtemisestä. Vain alle 10 prosenttia kertoi kyselyyn vastaamisen aikoihin harkinneensa sitä. Vastaajajoukossa oli kuitenkin myös suurta halukkuutta saada varsinkin osa-aikaista työtä. Myös opiskelusta kiinnostuneita oli paljon, lähes puolet vastaajista. Tämä saikin meidät tutkimaan tarkemmin taloon sitoutumisen ja työhön suuntautumisen välistä suhdetta, Hietala kertoo.

Klubitalossa saatu arvostus voi herättää kiinnostuksen työllistymiseen

- Kyselyaineistosta tehtiin tilastollinen analyysi, jossa keskityttiin Klubitalojen työllistymistä tukeviin käytäntöihin. Tuloksiin perustuva artikkeli ilmestyy Kuntoutus -lehdessä joulukuussa, Hietala mainitsee.

- Pohdimme artikkelissa Klubitalo-mallin vahvuuksia erityisesti osatyökykyisten mielenterveyskuntoutujien työllistymisen kannalta. Tarkastelemme muun muassa sitä, mitkä kyselyn osallisuutta kuvaavista muuttujista oli yhteydessä jäsenten työllistymisvalmiuteen. Keskeiseksi näistä nousi kokemus Klubitalolla saadusta arvostuksesta. Tämä on varsin ymmärrettävää, koska mielenterveysongelmiin liittyvä leima, sote-palveluiden asiantuntijalähtöisyys tai kokemus toimintakyvyn heikkenemisestä ovat voineet heikentää vastaajien itsetuntoa ja uskoa omiin mahdollisuuksiin. Juuri nämä tekijät ovat kuitenkin keskeisiä onnistuneessa työllistymisessä.

- Klubitalossa saadun arvostuksen vahva yhteys siihen, että työ alkaa kiinnostaa pitkänkin työelämästä poissaolon jälkeen kertoo siitä, että lisääntynyt omanarvontunto rohkaisee myös työllistymään. Samalla Klubitalon jäsenyys ja tuki säilyvät taustalla, mikä luo turvaa työelämän haasteiden kohtaamiseen, Outi Hietala kiteyttää.

Tulosten perusteella voidaan pohtia, ovatko työllistämisen tukitoimet, kuten esimerkiksi yksilölliset työvalmennus- ja ohjauspalvelut tai vaikkapa uusi aktivointilaki riittäviä. Onko työelämävalmiuksien vahvistamisessa otettava huomioon myös se, miten ihminen kokee oman arvonsa lähiyhteisöissä ja yhteiskunnassa? Klubitalot onnistuvat osaltaan kompensoimaan arvostetuksi tulemisen vajausta arjen tasolla, talossa toimivien ihmisten välisessä yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa.

Klubitalot

Klubitalot ovat mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostamia, yhdenvertaisuuteen perustuvia yhteisöjä. Ne täydentävät psykososiaalisia palveluja ja edistävät kuntoutujajäsenten toipumista. Klubitaloissa keskitytään jokaisen mielenterveyskuntoutujan vahvuuksiin, ei diagnooseihin. Suomessa on tällä hetkellä 23 Klubitaloa. Ne tarjoavat jäsenilleen tavoitteellista toimintaa arkeen, vertaistukea ja yksilöllistä ohjausta. Klubitalomallin ydin muodostuu talon ylläpitämiseen tähtäävästä vapaaehtoisuuteen perustuvasta työskentelystä ja esimerkiksi ruoanlaittoon, hallintoon, kiinteistönhoitoon tai viestintään tehtävistä, joita jäsenet ja henkilökunta toteuttavat rinnakkain ja kumppaneina. Myös kaikki päätöksenteko, talon toiminnasta käyty keskustelu sekä kokoustaminen perustuu henkilökunnan ja jäsenten tasa-arvoiseen osallistumiseen.

Monen jäsenen tavoitteena on työelämään tai opintoihin palaaminen, minkä toteuttaminen ilman tämän tyyppistä arkeen kytkeytyvää ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa yhteisöllistä tukea voi olla psyykkisesti sairastuneelle haastavaa.

Lue lisää Klubitaloista ja OSSI-yhteistutkimuksesta: https://suomenklubitalot.fi/blogi/

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä