Kuuntele sydämelläsi -hanke helpottaa palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien ikäihmisten yksinäisyyttä
27.09.2024 | Sosiaali- ja kuntatalous
Lahden Diakonialaitoksella on käynnistynyt Kuuntele sydämelläsi -hanke (2024–2027), jonka tavoitteena on vähentää saattohoidossa ja palliatiivisessa hoidossa olevien ikääntyneiden yksinäisyyttä sekä tukea heidän läheisiään vapaaehtoistoiminnan keinoin. Hankkeen tavoitteena on myös vahvistaa tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta, kuolevan ihmisen kohtaamisesta sekä rinnalla kulkemisesta. Hanketta toteutetaan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä Lahdessa ja Heinolassa.
Jokainen Kuuntele sydämelläsi -toimintaan mukaan tuleva vapaaehtoinen tavataan, haastatellaan ja perehdytetään tehtäväänsä. Perehdytetyt vapaaehtoiset toimivat palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevien ikäihmisten rinnalla tukien sekä iäkästä että hänen läheisiään kuoleman ja surun kohtaamisessa. Vapaaehtoisille järjestetään myös toimintaa tukevaa koulutusta ja vertaistapahtumia. Toiminta on maksutonta kaikille osapuolille.
– Vaikka olemme vielä hankkeen alkuvaiheessa, olemme ehtineet jo kartoittaa palvelutaloja, valita pilottiyksikköjä sekä luoda näiden osalta toimivia yhteistyörakenteita vapaaehtoistoiminnalle. Pilottiyksiköihin on käyty tutustumassa muun muassa tiimipalavereissa ja sovittu yhteisistä käytännöistä ennen vapaaehtoistyön käynnistymistä. Yhteisten käytäntöjen ja yhteistyön kautta halutaan varmistaa, että toiminta on sujuvaa ja vapaaehtoiset tuntevat itsensä tervetulleiksi palvelutaloihin, Kuuntele sydämelläsi -hankkeen projektityöntekijä Milla Sintonen kertoo.
1.3.2024 alkaneeseen hankkeeseen on ehtinyt liittyä myös monikanavaista markkinointia sekä vapaaehtoisten rekrytointia. Vapaaehtoisten perehdyttämisen lisäksi heille järjestetään myös syventävää koulutusta – jatkossa myös työnohjausta sekä virkistys- ja vertaistapahtumia.
– Pidimme vapaaehtoisten kaksiosaisen perehdytyksen elo-syyskuun vaihteessa. Tällä hetkellä on menossa vapaaehtoisten palvelutaloihin tutustuminen, joissa vapaaehtoiset tulevat toimimaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vapaaehtoistyössä. Toimintaa aloitellaan kolmen pilottiyksikön voimin, mutta niiden määrää on tarkoitus lisätä lähitulevaisuudessa.
Periaatteessa kuka tahansa voi toimia vapaaehtoisena
Tehtävässä toimitaan tavallisen ihmisen tiedoilla ja taidoilla. Vapaaehtoistyössä on tärkeintä tarjota kiireetöntä läsnäoloa palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa oleville ikäihmisille. Vapaaehtoisella on oltava tiedossa vapaaehtoistoiminnan käytännöt ja periaatteet.
– Ensimmäisessä perehdytyksessä vapaaehtoisia koulutettiin vapaaehtoistyön periaatteiden lisäksi vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen liittyviin taitoihin liittyen – niin ikääntyneen kuin omaisenkin näkökulmasta. Lisäksi koulutuksessa käytiin läpi palliatiiviseen hoitoon ja saattohoitoon liittyviä asioita, mm. hoitokäytännöistä ja muista käytännön asioista, joista vapaaehtoisten on hyvä olla tietoisia, Sintonen kertoo.
Sintonen jatkaa, että perehdytykseen kuului myös toimintaympäristöön eli ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden arkeen tutustumista. Hoitajat yhdestä pilottiyksiköstä kertoivat oman yksikkönsä arjesta vapaaehtoisille. Perehdytyksessä asioista olivat kertomassa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon parissa työskentelevät ammattilaiset.
– Perehdytyksessä kuultiin myös pitkään vapaaehtoisena toimineen kokemuksia. Lisäksi käytiin läpi mitkä tehtävät kuuluvat ja toisaalta eivät kuulu vapaaehtoisille.
Seuraavan syventävän koulutuksen teemana on muistisairaan ikääntyneen kohtaaminen. Koulutuksia pyritään järjestämään vapaaehtoisten tarpeita ja toiveita kuunnellen.
– Ensi vuonna palvelutalojen henkilökunnalle järjestetään yhteiskehittämisen työpajoja, joiden tarkoituksena on tukea palvelutalon henkilökunnan kykyä ottaa vastaan vapaaehtoisia sekä koordinoida vapaaehtoistoimintaa omissa yksiköissään..
Tavoitteena koordinoitu palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vapaaehtoistoiminnan malli
Hankkeen tavoitteena on luoda Päijät-Hämeeseen koordinoitu palliatiivisen hoidon ja saattohoidon vapaaehtoistoiminnan malli. Siitä halutaan saada pysyvä osa Dilan toimintaa ja että kaikilla palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa olevilla ikääntyneillä olisi tarvittaessa vapaaehtoinen rinnalla.
– On tärkeää, että vapaaehtoiset voivat hyvin. Yksi hankkeen tavoitteista onkin saada toimintaan hyvinvoiva ja aktiivinen vapaaehtoisten joukko, Sintonen toteaa.
Dilan palvelujohtaja Kati Lampén lisää, että vaikka Dila koordinoi hanketta, tavoitteena on ikääntyneiden yksinäisyyden vähentäminen ja läheisten tukeminen vapaaehtoistoiminnan keinoin koko Päijät-Hämeen alueella. Hankkeen puitteissa pyritään myös rakentamaan verkostoyhteistyötä palliatiivisen hoidon ja saattohoidon toimijoiden välille.
– Palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tarvitsevien tilanteet ovat hyvin erilaisia, toisilla iäkkäillä ihmisillä on enemmän omaisia ja läheisiä ystäviä kuin toisilla. Tästä syystä on tärkeää kohdentaa apua juuri tälle yksinäisemmälle ryhmälle. Toisaalta vaikka henkilöllä olisikin paljon läheisiä, voi olla, että itse kuoleman hetkellä kukaan lähiomainen ei pääsekään paikalle, Lampén toteaa.
Kuoleman Kahvila -toiminta tuo näkymättömän näkyväksi
Hankkeen seuraaviin askeleisiin kuuluu mm. vapaaehtoisten säännöllisen perehdytyssyklin sekä vertaisryhmien käynnistäminen, vapaehtoisten syventävät koulutukset, virkistystapahtumat sekä yhteiskehittämisen työpajat.
Kuuntele sydämelläsi -hankkeeseen kuuluu myös Death Café (Kuoleman Kahvila) -toiminta.
Jo 20 vuotta vanha Death Café -toiminta on alun perin lähtöisin Sveitsistä ja sen on kehittänyt sveitsiläinen sosiologi Bernard Crettaz. Kuoleman kahvila -toiminnassa on kysymys siitä, että ihmiset voivat tulla puhumaan vapaamuotoisesti kahvittelun lomassa kaikesta kuolemaan liittyvästä. Tapahtumat kestävät noin pari tuntia kerrallaan. Kyseessä ei ole luento, suru- tai terapiaryhmä, vaan paikka, missä on mahdollista puhua kuolemasta lämpimässä ja avoimessa ilmapiirissä.
– Hankkeen tavoitteisiin kuuluu vahvistaa tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta, kuolevan kohtaamisesta sekä rinnalla kulkemisesta. Pyritään siihen, että ihmisten olisi luonnollista puhua kuolemasta, koska kuolema on luonnollinen osa elämää, Sintonen painottaa.
Death Café -toimintaa on jo ehditty järjestämään hankkeen puitteissa Hollolassa sekä Lahdessa, mutta toimintaa tullaan järjestämään jatkossa myös Heinolassa ja Orimattilassa.
– Tavoitteena on, että Kuoleman Kahvila -toiminta leviäisi useisiin hyvinvointialueen kuntiin Päijät-Hämeessä ja toiminta saataisiin alkuun eri kunnissa, Lampén kertoo.
Death Café -toiminta on yksi tapa viedä ihmisille tietoa kuolemasta ja saada heidät puhumaan siitä. Toimintaa voisi järjestää käytännössä kuka tahansa.
Vapaaehtoiseksi Kuuntele sydämelläsi -hankkeeseen?
– Meidän nettisivuiltamme löytyy yhteystiedot, joiden kautta toimintaan voi hakeutua mukaan.
Olemme markkinoineet hanketta muun muassa tapahtumissa, kouluissa, verkostojemme kautta, sekä sosiaalisessa mediassa. Joskus vapaaehtoiset saavat tiedon toiselta ihmiseltä, kanavat ovat moninaiset. Vapaaehtoisten tavoite on täytetty ja ylitettykin ensimmäisen vuoden osalta, vaikka jatkossa vapaaehtoisia tarvitaan vielä paljon lisää, Sintonen kiittelee.
Sintosen mukaan vapaaehtoiset ovat hyvin monenlaisista taustoista ja ikäryhmistä, myös nuoret ovat olleet ilahduttavan kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnasta.
Facebook | Instagram | LinkedIn | X
Haluatko oman yrityksen esille tähän?