
Kulttuurikiitäjä-hanke aktivoi kulttuuritoimintaa taajamien ulkopuolisilla alueilla

Turun Lähimmäispalveluyhdistyksen hanke tuo senioreita kulttuuritoiminnan pariin ja järjestää hyvän mielen kohtaamisia Varsinais-Suomessa.
09.04.2025 | Sosiaali- ja kuntatalous
Kulttuurikiitäjä-hanke houkuttelee senioreita kulttuuritoiminnan pariin ja järjestää hyvänmielen kohtaamisia ympäri Varsinais-Suomea. Hankkeen rahoittaa Varsinais-Suomen liiton AKKE-rahoitus. Hanke on jatkoa Virtuaalinen ja elävä taide ikääntyneiden elämyksellisen arjen mahdollistajana -toiminnalle, jonka rahoitti myös Varsinais-Suomen liiton AKKE-rahoitus.
Toiminta on suunnattu ensisijaisesti kotona asuville senioreille, mutta vierailuita tehdään kohdennetusti myös asumispalveluyksiköihin.
Kulttuurikiitäjän mukana voi olla vaihtuvia kulttuurialan ammattilaisia, harrastajia sekä erilaisia taidetoimijoita. Tapahtumat voivat olla tapahtumia, työpajoja, kulttuuritoimijoiden esittelyä tai tutustumista virtuaalisiin luontoelämyksiin.
Kulttuurikiitäjä-hanke on nyt puolessavälissä ja hankkeen rahoitus jatkuu toukokuun loppuun saakka. Tähtäimessä on tavoittaa koko Varsinais-Suomen alue mahdollisimman laajasti.
– Isoissa asutuskeskuksissa, kuten Turussa ja Salossa, tapahtuu paljon, mutta kun mennään keskustasta ns. katvealueelle, siellä asuvat ihmiset eivät välttämättä pääse keskustan alueen tarjoamiin kulttuuriaktiviteetteihin. Kulttuurikiitäjän ajatuksena on tuottaa kulttuurisisältöjä lähempänä näitä katvealueiden ihmisiä. Olemme järjestäneet mm. visailua, tanssia, kuvataidetta ja musiikkia eri muodoissa, kuvailee Kulttuurikiitäjä-hankkeen projektityöntekijä Janiina Lehtonen.
Kivan yhteisen tekemisen yhteydessä kartoitetaan, mitä tarjontaa on jo olemassa ja mitä toivottaisiin lisää. Toiveita välitetään myös paikallisille kulttuurituottajille.
– Varsinais-Suomen liiton AKKE-rahoitus rahoitti myös meidän edellisen hankkeemme. Olemme toteuttaneet jo monta vuotta uniikkeja virtuaalielämyksiä ikäihmisille. Meillä on Kotikunnaassa huone, jonka seinille voidaan heijastaa virtuaaliluontoelämyksiä. Olemme lisänneet virtuaaliluontoelämyksiin myös taidetta, kuten runoja ja musiikkia. Virtuaalilasien avulla tämä sama elämys voidaan myös viedä ihmisten koteihin. Viime vuoden hankkeen kautta saimme mukaan ikäihmisten kanssa yhteistyössä tuotetun lisätyn todellisuuden AR (augmented reality) -elämyksen, Lehtonen kertoo.
Virtuaalielämykset ovat olennainen osa Kulttuurikiitäjää ja Lehtonen on tyytyväinen, että niitäkin on ollut mahdollista jatkojalostaa eteenpäin. Kotikunnaalla on myös Liikkuva resurssikeskus-auto, jonka kautta syntyi idea myös kulttuurielämyksiin keskittyvään Kulttuurikiitäjään.
– Tämän kaltainen liikkuva malli alkaa olla tätä päivää, kun kaikesta säästetään. Palvelulla haetaan alueellista tasa-arvoa ja kulttuuripalveluiden saavutettavuutta. Myös kauempana keskustan palveluista asuvilla on oikeus kulttuurielämyksiin, Lehtonen summaa.
Eläkeläisryhmien löytämiseksi tehdään yhteistyötä mm. seurakuntien ja eläkejärjestöjen kanssa.
– Näiden ryhmien kautta saadaan mukaan myös sellaisia henkilöitä, joita muuten ei ehkä tavoitettaisi.
Ensimmäisen vuoden hanketavoitteisiin kuuluu Kulttuurikiitäjä-toiminnan tutuksi tekeminen. Puoli vuotta jatkunut hanke hakee vielä parhaita toimintamallejaan. Palvelu on osallistujilleen maksutonta.
Digiasiat kiinnostavat ikäihmisiä
Kulttuurikiitäjän ideana on myös työllistää paikallisia taiteilijoita ja kulttuurituottajia, mutta asiakkailtakin voi nousta toiveita esiintyjien suhteen.
– Olisi upeaa, jos hanke poikisi vastaavaa toimintaa muillekin alueille Suomessa. Katsotaan, pääsenkö tavoitteeseeni käydä kaikkialla Varsinais-Suomen alueella, koska vuosi on lyhyt aika tällaiselle hankkeelle.
Lehtonen mainitsee, että Kulttuurikiitäjässä on pystytty hyödyntämään myös aikaisempien vuosien sisältöjä ja kokemuksia.
– Virtuaalielämykset on yksi keskeinen elementti ja sitäkin on kiva kehittää koko ajan eteenpäin. Meidän virtuaalielämyksemme on rakennettu ikäihmisille sopiviksi.
Lehtonen on pannut merkille, että digiasiat kiinnostavat ikäihmisiä, vaikka se onkin monille vierasta ja aiheeseen tutustuminen vie aikaa.
– Olemme huomanneet myönteisten kokemusten rohkaisevan teknologian hyötykäyttöön myös omatoimisesti.
Kulttuurikiitäjä on kustannustehokas tapa tuottaa kulttuurielämyksiä.
– Kulttuurikiitäjän ajatuksena on toimia katalyyttinä, aktivoiden itseohjautuvia ryhmiä luomaan pysyvämpää toimintaa vapaaehtoisvoimin sekä myös käyttämään enemmän jo olemassa olevia kulttuuripalveluita.
Lehtonen kertoo, että tähän mennessä on tavoitettu 1996 ikääntynyttä 47 eri paikassa. Hankeajan loppuun meneessä tullaan tavoittamaan noin 2500 ikääntynyttä.
– Toiminnalle etsitään nyt jatkorahoitusta. Olemme kiinnostuneita kaikenlaisesta yhteistyöstä taiteen, elämyksellisyyden ja siihen liittyvän hyvinvointiteknologian saralla. Eli ottakaa reippaasti yhteyttä.
Lisätietoja/yhteystiedot: [email protected], p. 044 763 5003
www.kotikunnas.fi/hankkeet/kulttuurikiitaja
Haluatko oman yrityksen esille tähän?