Pihla Group Oy hallitsee sairaalarakentamisen vaatimukset

Pihla Group on kotimainen puu–alumiini-ikkunoiden, parveke- ja terassiovien sekä ulko-ovien valmistaja. 
Pihla Group on kotimainen puu–alumiini-ikkunoiden, parveke- ja terassiovien sekä ulko-ovien valmistaja. 
18.03.2022 | Sosiaali- ja kuntatalous

Pihla Group Oy on Suomen ikkunamarkkinoiden suurin toimija, joka valmistaa ikkunoita ja ovia useilla tuotemerkeillä. Osana Pihla Group Oy:tä toimii PihlaPRO, joka tekee ikkunoita ja ovia rakennusliikkeiden ja alan ammattilaisten käyttöön.

Laadukkaat tuotteet, sujuviksi hiotut myynti- ja toimitusprosessit sekä asiantunteva henkilöstö takaavat onnistuneen kumppanuuden. PihlaPRO toimittaa mittaviinkin projekteihin juuri asiakkaan haluamat ikkunat ja ovet. Vankka osaaminen on PihlaPROn menestyksen perusta, ja kokemustakin on kertynyt kosolti.

– Viime vuosina olemme olleet tekemässä lukuisia sairaaloita ja muita julkisia kohteita, kertoo Pihla Group Oy:n tekninen tuotepäällikkö Hannu Koskela.

Varma kumppani

Varsinkin suurissa rakennushankkeissa oleellista on toimitusvarmuus. Pihla Groupin valmistuskapasiteetti on alan suurin Suomessa, joten kausivaihtelut eivät ole ongelma.

– Pystymme toimittamaan sovitut tuotteet oikeaan aikaan oikeaan paikkaan, jolloin kohteessa työt sujuvat ja aikataulut pitävät, Koskela kiteyttää.

Tuotetuntemusta suunnitteluun

Kautta maan palvelevat PihlaPROn projektipäälliköt ovat ikkuna- ja ovirakentamisen ammattilaisia. He auttavat valitsemaan rakennuskohteeseen oikeat tuoteratkaisut.

Hannu Koskela kertoo, että projektipäälliköt ovat mielellään mukana auttamassa arkkitehtejä sekä rakennus- ja rakennesuunnittelijoita hankkeiden alusta lähtien.

– Lasiratkaisujen tekniset vaatimukset ovat korkeat, mutta asiantuntijoina osaamme opastaa suunnittelijoita oikean tuotteen valinnassa. Erilaisilla lasivalinnoilla voidaan vaikuttaa ikkuna- ja ovituotteiden energiatehokkuuteen, äänieristävyyteen ja käyttöturvallisuuteen.

– Suunnittelijoilta tulee usein kysymyksiä tuotteiden U- ja g-arvoista, äänieristävyydestä sekä ikkunoiden maksimikoosta. Tarjoamme asiakkaillemme suunnittelun tueksi tuotteiden BIM-objektit ja muuta tietoa.

Koskela lisää, että rakennesuunnittelussa on huomioitava myös ikkunoihin kohdistuvat tuulenpaineet.

– Rakennukseen ilmansuunnittain tehdyistä tuulenpainekuormituslaskelmista voidaan mitoitusohjelmalla laskea ikkunoiden ja ovien lasitusten lasivahvuudet.

– Mitä tarkemmin rakenteita ja tuotteiden suoritustasoja koskevat vaatimukset on huomioitu suunnitteluvaiheessa, sitä helpompi on tehdä vertailukelpoiset tarjouspyynnöt ikkunoista ja ovista, Koskela muistuttaa.

Lämmönläpäisy ja aurinkosuojaus

Sairaaloihin ja muihin terveydenhuollon kohteisiin vaaditaan laadukkaat ikkunat. Avainominaisuus on hyvä U-arvo eli lämmönläpäisykerroin.

– Hyvä lämmöneristävyys on sairaalahuoneissa tärkeää. Matala U-arvo pienentää lämpöhukkaa talvella, jolloin kylmä ei hohkaa hoitotiloihin tai potilasvuoteisiin ikkunoista, kuvailee Koskela.

Varsinkin etelään ja länteen suuntautuvilla ikkunoilla on syytä huomioida myös aurinkosuojaus. Auringonsuojaikkunassa auringon kokonaisenergian läpäisy on jopa 40 % pienempi kuin tavallisessa ikkunassa. Auringonsuojalasissa on myös noin 50 % parempi UV-suoja verrattuna tavanomaisiin. Hyvät auringonsuojaikkunat päästävät luonnonvalon huonetilaan ja estävät sisätilojen ylikuumentumisen.

Hannu Koskela kertoo, että PihlaPRO 2+2-rakenteisessa avattavassa ikkunassa on huurtumista ehkäisevä ulkolasi.

– Hyvän U-arvon omaavassa ikkunassa ulkolasille ei pääse sisältäpäin lämpöä, mikä voi tietyissä olosuhteissa aiheuttaa huurtumista. Huurtumista ehkäisevä lasi kompensoi tämän ilmiön.

– Sälekaihtimet ovat hyvä täydennys, jos halutaan yksityisyydensuojaa ja suoran auringonpaisteen rajoittamista. Meiltä kaihtimet toimitetaan lisävarusteena, samoin hyönteispuitteet. Ikkunoihimme on saatavana myös antibakteerisia kahvoja, Koskela toteaa.

Ikkunoiden lämmönnousu

Tekninen tuotepäällikkö Hannu Koskela mainitsee ikkunarakenteista yhden seikan, jolla on iso merkitys ikkunan lämpiämiseen: välitilan värin valoisuus.

– Lämmönvaihtelun haittoja voidaan ehkäistä valkealla tai vaaleasävyisellä karmilla ja sisäpuitteella. Verrattaessa välitilaltaan tummaksi tai vaaleaksi maalattua ikkunaa saattaa niiden lämpötilaero olla kymmeniä asteita, jos ikkuna sijaitsee rakennuksen etelä- tai länsisivulla. Tummilla sävyillä puuosien pihkaantuminen on lähes varmaa. Ulkopuolelta alumiiniosat saavat olla tummia, ne kestävät lämpöä.

Äänieristävyys ja avattavuus

Avattava MSEA-ikkuna on ääneneristyskyvyltään parempi kuin kiinteä MEKA-ikkuna. MSEA-ikkunan ääneneristävyyttä parantaa sisä- ja ulkopuitteen suuri ilmaväli.

Kiinteät MEKA ikkunat soveltuvat parhaiten esim. parvekkeille, joissa pesu ja huolto on mahdollista ulkokautta.

Turvallisuuden elementit

Tärkeä ikkunan ominaisuus kohteessa kuin kohteessa on turvallisuus. Pihla Group tarjoaa turvalaseja, jotka ovat lujia ja termisesti kestäviä.

– Turvalaseja käytetään, kun lasituksen alareuna on alle 700 mm lattiasta. Ne ovat yleensä karkaistuja laseja. Mikäli rakennuksen ikkunoista on putoamisvaara, on käytettävä käyttökohteen vaatimukset täyttävää laminoitua lasia, Koskela sanoo.

Palo-osastointien vuoksi sairaaloissa ja hoitokodeissa on käytettävä paloluokiteltuja ikkunoita, jollaiset Pihla Groupin valikoimasta löytyvät.

– Esimerkiksi EI30-luokan palosuojatut ikkunat ovat ulkonäöltään samanlaisia kuin tavanomaiset ikkunat.

Antennilasit yleistyvät

Sairaalan potilashuoneessa mobiiliverkon toimivuus on tärkeää, jotta yhteydenpito omaisten ja potilaan kesken onnistuu. Pihlan antennilasi on tutkitusti toimiva ratkaisu kuuluvuusongelmiin.

– Antennilasituksen käyttö on tällä hetkellä voimakkaasti nousussa. Uuden sukupolven antennilasi mahdollistaa matkapuhelimen kuuluvuuden ja datasiirron sisätiloihin, Hannu Koskela kertoo.

– Antennilasi toimii mobiilisignaalille reittinä rakennuksen seinän läpi. Lasi levittää signaalin laajasti mahdollistaen kännykän ja muiden mobiililaitteiden toimivuuden missä tahansa huoneessa.

– Kuuluvuus olisi hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa siten, että kaikki lasitukset on varustettu antennilasilla, kertoo Koskela.

Energiatehokkuus on tätä päivää ja tulevaisuutta

Hannu Koskelan mukaan rakennuksen kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden suunnittelussa kannattaa satsata ikkunoihin, sillä hyvän U-arvon omaavilla ikkunoilla saavutetaan huomattavaa energiansäästöä.

– Tulevaisuudessa energiatehokkuus entisestään korostuu.

Pihla Groupin tuotteet ovat pienen hiilijalanjälkensä ja hyvän energiatehokkuutensa ansiosta vahvoja vaihtoehtoja. Alansa edelläkävijänä Pihla Group kehittää jatkuvasti uusia, innovatiivisia ratkaisuja.

– Tuotteemme ovat turvallisia ja CE-merkittyjä. Testaamme ja kehitämme tuotteiden ja komponenttien ominaisuuksia jatkuvasti. Näin varmistetaan korkea laatu ja tuotestandardien mukaiset suoritustasot. Ympäristöseloste löytyy MSE1-A avattavalle ikkunalle. Keväällä 2022 tulee ympäristöselosteet MEKA kiinteälle ikkunalle ja ulko- ja parvekeoville, toteaa Hannu Koskela.

– Haluamme palvella niin uudis- kuin korjausrakentamista parhaalla mahdollisella tavalla.

www.pihlapro.fi
www.pihla.fi

Pihla Group Oy lyhyesti

  • Suomen ikkunamarkkinoiden suurin toimija, joka valmistaa ikkunoita ja ovia useilla tuotemerkeillä: Pihla, PihlaPRO, Tiivi, Metallityö Välimäki, Profin, Klas1 ja Sydänpuu.
  • Tuotantolaitokset sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla Kannuksessa, Pirkanmaalla Ruovedellä ja Nokialla, Pohjois-Pohjanmaalla Haapajärvellä, Kuusamossa, Pudasjärvellä ja Joutsassa.
  • Pihla Group työllistää Suomessa noin 1 000 työntekijää.
  • Vuodesta 2005 osa Euroopan suurinta ikkuna- ja ovivalmistaja Inwido AB:ta

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä