Tehokasta ja turvallista desinfiointia UVC-LED-teknologialla

LF Moduulivalo tarjoaa pintojen desinfioinnin lisäksi ilman puhdistuksen sekä normaalin ledivalaistuksen.
LF Moduulivalo tarjoaa pintojen desinfioinnin lisäksi ilman puhdistuksen sekä normaalin ledivalaistuksen.
04.10.2021 | Sosiaali- ja kuntatalous

LED Future Oy kehittää desinfiointitekniikkaa erilaisiin ympäristöihin. UVC-LED-teknologialla tuotetut desinfiointiratkaisut ovat ekologisia, energiatehokkaita ja pitkäikäisiä. Led Futuren laitteet ovat helppokäyttöisiä ja tarvittaessa täysin automatisoituja.

UVC-säteily on laajalti tutkittu sekä tunnustettu mikrobien tuhoamismenetelmä, jota käytetään esimerkiksi sairaaloissa, elintarviketeollisuudessa sekä laboratorioissa hallitsemaan tilojen mikrobitasapainoa. Ultravioletti C-valo on aallonpituudeltaan lyhintä ultraviolettivaloa, 100–280 nm. Luonnossa se suodattuu täysin otsonikerrokseen ja ilmakehään, eikä saavuta maanpintaa. UVC-valolla on voimakkaasti mikrobeja eliminoiva vaikutus. Se perustuu valon kykyyn tuhota niiden DNA ja RNA sekä sen myötä niiden lisääntymiskyky. Kun mikrobit eivät pysty lisääntymään, ne kuolevat. UVC tehoaa kaikkiin tunnettuihin viruksiin ja bakteereihin, sekä homeisiin ja sieniin. Se tuhoaa myös ns. sairaalabakteerit ja antibioottiresistentit bakteerit.

– Teemme UVC:hen perustuvia desinfiointiratkaisuja. Valikoimassamme on eri kokoisille esineille tarkoitettuja desinfiointibokseja ja -kaappeja sekä kiinteästi asennettavia tilojen desinfiointiratkaisuja, toimitusjohtaja Topi Tajakka kertoo.

LED Future Oy:n valmistamia laitteita on ollut sairaalakäytössä jo pidemmän aikaa.

– Kun osastoilla on puhelimia ja erilaisia laitteita, niitä voidaan desinfioida meidän ratkaisuilla varsin tehokkaasti. Meidän kiinteästi asennettavia UVC-desinfiointiratkaisuita löytyy mm. ambulansseista. Sillä välin kun potilas toimitetaan sairaalaan, järjestelmä automaattisesti desinfioi ambulanssin etu- sekä takaosan.

Led Futuren LF AMB ambulanssin desinfiointijärjestelmä desinfioi autossa sekä ohjaamon, että potilastilan täysin automaattisesti.

UVC-valaistusta käytetään mm. leikkaussalien desinfiointiin

LED Future toteuttaa UVC-LED-desinfiointiratkaisuita mm. sairaalatiloihin. Tämän myötä voimakkaiden desinfiointiaineiden käyttötarve vähenee ja tila saadaan desinfioitua paljon ekologisemmin.

– Kun verrataan UVC-desinfiointivalaistusratkaisua olemassa oleviin otsonointi- ja sumutusratkaisuihin, UVC-valolla desinfioitaessa tila on heti käsittelyn jälkeen käytössä. Esim. otsonointi vaatii tilan tuulettamista käsittelyn jälkeen.

Tajakka mainitsee myös, että kun desinfiointiprosessi on automatisoitu, inhimillisen virheen mahdollisuus katoaa ja desinfiointijälki on aina samanlaista.

– UVC-teknologiaa on käytetty varsinkin terveydenhuollon puolella aina 1960-luvulta lähtien. Sen vaikutus ei ole uusi juttu, mutta UVC-LED-teknologiaa on kehitelty vasta noin 10 vuotta, jonka ajan olemme olleet mukana seuraamassa kehitystä.

UVC-LED on edeltäjiään parempi ratkaisu

Ledin etuihin kuuluvat sen energiatehokkuus ja kierrätettävyys. Desinfinoinnissa ledin edut tulevat siitä, että ledit ovat pieniä, joten valot saadaan paikkoihin, jonne loisteputkia ei saataisi millään mahtumaan.

– Siinä korostuu myös ledin ohjailtavuus, koska esim. ledin tehoa ja aallonpituutta pystytään säätelemään ohjelmistolla paljon loisteputkea tarkemmin. Loisteputkessa on myös viipymisefekti, kun taas ledi syttyy ja sammuu välittömästi. Järjestelmää voidaan ohjailla liiketunnistimilla, jonka ansiosta se on turvallinen myös tiloissa, joissa liikkuu välillä ihmisiä, Tajakka painottaa.

Järjestelmän teho määrittää desinfioinnin nopeuden

– Järjestelmä rakennetaan aina tilan mukaan. Mitä nopeampi systeemi tarvitaan, sitä hintavampi se yleensä on. Tyypillinen desinfiointietäisyys huoneissa on 2,5–3 metriä, eli jos valaisimet laitetaan normaaliin kattokorkeuteen, sillä saadaan desinfioitua kaikki huoneen pinnat.

Tajakka mainitsee, että desinfioitavissa tiloissa UVC-järjestelmä voidaan rakentaa niin tehokkaaksi, kuin on tarvetta, mutta se nostaa kokonaisuuden hintaa.

– Ambulanssin takaosa desinfioituu alle 15 minuutissa, eli sillä aikaa, kun potilas viedään sisälle ja tehdään tarvittavat toimenpiteet.

UVC-teknologia menee Tajakan mukaan kovaa vauhtia eteenpäin, joten hinnat ovat laskeneet ja tehot sekä desinfiointinopeudet kasvaneet.

UVC-desinfiointi soveltuu erinomaisesti yhteiskäyttötiloihin

– Kokous- ja neuvottelutilat, joissa ihmiset vaihtuvat koko ajan, mutta tila on kuitenkin tyhjillään välillä, ovat ideaalikohde UVC-desinfiointijärjestelmälle. Tilan ilma ja pinnat voidaan desinfioida jokaisen käyttökerran välissä, jolloin tilan manuaaliselle siivoamiselle ei välttämättä ole tarvetta jokaisen vaihdon yhteydessä, Tajakka toteaa.

Desinfiointivalaistukselle on runsaasti erilaisia sovellutuskohteita, joista esimerkkeinä voisivat toimia hissit, julkiset WC:t, lentokoneet, junat ja linja-autot. New Yorkin metrossa on jo testattukin UVC-desinfiointia.

– Suuri osa WC:iden hajuhaitoista tulee bakteerikertymistä, joten myös tilan hajuhaitat on mahdollista saada merkittävästi vähenemään UVC-desinfiointiteknologialla.

UVC:n käytössä olennainen osa on Tajakan mukaan automatiikka, ajatellen bakteerien jakautumisaikoja. Bakteerit tuplautuvat nopeimmillaan 20 minuutissa, joten desinfioimattoman tilan bakteerikanta ehtii kasvaa todella isoksi vuorokaudessa.

– Jos tila pystytään desinfioimaan UVC:llä automaattisesti vaikkapa kahden tunnin välein, bakteerikanta ei pääse missään vaiheessa kasvamaan kovin suureksi.

Tajakka kertoo, että UVC:n tehokkuuden määrittäminen on helppoa, koska mittaus onnistuu suoraan valotehon kautta.

– Meillä on taulukot, paljonko UVC-valotehoa tarvitaan jollekin pinnalle, jotta saadaan tapettua tietty bakteeri. Yleensä tässä käytetään E. colia. Kun tietylle pinnalle annetaan tietty määrä UVC-säteilyä, E. coli kuolee tiettyyn logaritmiin saakka. UVC tehoaa kaikkiin bakteereihin ja viruksiin, mutta myös homeisiin ja sieniin, jotka tosin vaativat pidemmän käsittelyn. UVC tehoaa myös antibioottiresistentteihin bakteereihin.

Kustomoidut desinfiointijärjestelmät

– Tiladesinfiointijärjestelmät tehdään yleensä aina kustomoituina. Käymme tekemässä ensin arvion tilasta, jonka pohjalta suunnitellaan sopiva järjestelmä. Koska valo ei mene varjoalueille, on järjestelmä suunniteltava niin, ettei varjoja synny. Bakteerit laskeutuvat pinnan päälle, joten vaakasuorat pinnat ovat olennaisin desinfioitava asia ja näihin valo osuu tullessaan ylhäältäpäin.

Tajakka kertoo, että esineiden desinfiointiin käytettävät laitteet soveltuvat erityisen hyvin sellaisiin esineisiin, joissa on herkkää elektroniikka sisällä tai pintamateriaali ei mahdollista alkoholilla desinfiointia, kuten vaikkapa lastenosaston pehmolelut.

– Kännykkä toimii hyvänä esimerkkinä, koska kännykkään tarttuu todella paljon bakteereita, kun ajatellaan vaikkapa osastojen yhteiskäyttökännyköitä sairaaloissa.

Vuorojen välissä on tärkeää desinfioida puhelimet ja muut yhteiskäytössä olevat laitteet, kuten kannettavat tietokoneet.

Tajakka mainitsee, että HUS:illa ambulanssivuoron vaihtuessa kännykät, radiopuhelimet ja läppärit laitetaan UVC-desinfioinnin kautta ennen seuraavaa vuoroa.

– Jos ajatellaan päiväkoteja, joissa kiertää aika-ajoin norobakteerit ja oksennustaudit, olisi sielläkin hyvä desinfioida tilat joka yö, jolloin pöpöt eivät kiertäisi niin paljon.

Desinfiointikabinettiin mahtuvat yleisimmät potilaiden hoitovälineet tai vaikkapa henkilökunnan yhteiskäytössä olevat läppärit.

Kustannussäästöjä esineiden desinfioinnilla

– Jos jokaiselle koululaiselle jaetaan kolme kasvomaskia päivää kohden ja jos tätä maskien käyttöä saataisiin leikattua puoleen desinfioimalla ne, maksaisi laitteisto itsensä takaisin vuodessa. Samaan aikaan käytettyjä maskeja ei näkyisi kaduilla niin paljon ja jätemäärät vähenisivät.

Tajakka kertoo, että koronan jälkeen voidaan desinfioida esim. VR-laseja, askartelutarvikkeita, kannettavia tietokoneita ja soittimia. Yksi desinfiointikaappi voi olla yhteiskäytössä useammalla luokalla yhtä aikaa.

– Desinfiointikaapin käsittelyajat ovat tyypillisesti 2-10 minuuttia.

ledfuture.fi

Facebook

LinkedIn

Artikkeli on julkaistu Sosiaali- ja kuntatalous -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä