Kokemus ja koulutus antavat hyvän pohjan Patenttitoimisto Kespat Oy:n palveluille

Facebook
11.04.2022 | Teollisuus

Kespat Oy on nykyisellään viiden patenttiasiamiehen ja neljän IPR-assistentin muodostama IPR-talo. Yrityksellä on lähes 40 vuoden kokemus patenttialasta. Tavaramerkit ja mallit tulivat vahvasti tarjontaan 1990-luvulla.

Kespat Oy on määrätietoisesti hankkinut uusia asiamiesauktorisointeja. Toimiston asiamiehistä Anssi Kurkinen läpäisi Eurooppa-patenttiasiamieskokeen 2019, Tuomo Kuivala 2021.

– Meitä on nyt kolme EP-asiamiestä, Tuomo, Anssi ja minä, toteaa toimitusjohtaja Kimmo Helke.

– Myös kollega Jarkko Karjalainen on saamassa EQE-tutkinnnon suoritettua, joten Kespat Oy:n asiamiesten aktiivinen osaaminen EPO-lainsäädännön osalta on vahvaa ja pysynyt ajantasaisena, Helke kertoo.

– Eurooppapatenttiasiamieskoe on mammuttimainen ja kestää vuosia suorittaa, mutta suoritetut koulutukset ovat meille erittäin tärkeitä. Yhdessä pitkäaikaisen kokemuksen kanssa ne antavat vankan pohjan asiakkaiden palvelulle teollisoikeudellisissa kysymyksissä, Kimmo Helke painottaa.

– Myös assistenttien työ on tärkeä osa patenttitoimiston päivittäistä työskentelyä ja asiakaspalvelua.

Hyötyä hakemuksille myös kotimaassa

Suoritetut tutkinnot takaavat, että osaamista löytyy, ja Kespat pystyy hoitamaan monimutkaisetkin patenttihakemukset. Kimmo Helke kertoo, että Eurooppa-patenttiasiamieskoulutus on tuonut sisältöä myös kotimaisten patenttihakemusten edistämiseen.

– Eurooppalainen patenttioikeus määrittelee myös suomalaista lainkäyttöä. Me osaamme hyödyntää eurooppalaisia patenttikonventioita ja saada siten asiakkaidemme oikeuksia paremmin huomioiduksi.

Kansainvälistä kokemusta

Kespat Oy:llä on erinomainen tietämys europatenttiasioista, mutta myös USA:n, Kiinan, Japanin, Intian ja Etelä-Korean patenttijärjestelmistä ja patenttihakemusten ajamisesta näissä maissa.

– Erityisesti USA on patenttiasioissa hankala, mutta meillä on paljon kokemusta siitä, kuinka prosessit siellä tulee hoitaa, kertoo Anssi Kurkinen.

– Myös tavaramerkkien suhteen meillä on vahvaa globaalia kokemusta.

Tavaramerkkisuoja kannattaa hoitaa kuntoon

Patenttitoimisto Kespat Oy palvelee yritysasiakkaita pienistä suuriin. Anssi Kurkinen korostaa, että vientimarkkinoilla toimivalla yrityksellä on syytä olla tavaramerkkisuoja kunnossa.

– Tavaramerkki on ensimmäinen asia, joka pitää olla, jos lähdetään Suomen rajojen ulkopuolelle. Sen puuttuminen on erittäin riskialtista. Nimiriidat ovat kalliita, niihin voi upota kymmeniä tuhansia euroja. Siihen nähden tavaramerkki on edullinen, kustannus on parin tonnin luokkaa kaikkine tutkimuksineen. Rekisteröity tavaramerkki on voimassa 10 vuotta kerrallaan.

– Kotimaista yritystä voi hämätä toiminimen ja vakiintuneen tavaramerkin käsitteiden vahvuus Suomessa, mutta niillä ei ole mitään merkitystä maamme rajojen ulkopuolella, Kurkinen huomauttaa.

Eurooppalainen mallisuoja on edullinen ja hyväksi todettu vaihtoehto. Eurooppalainen mallirekisteröinti on voimassa viisi vuotta, ja se voidaan uudistaa neljästi viiden vuoden välein, ts. mallioikeussuojan maksimipituus on 25 vuotta.

Hakemusprosessi on hyödyllinen

Tuomo Kuivala muistuttaa, että jo pelkästään hakemusprosessien vireilläolo voi antaa suojaa.

– Hakemuksilla saadaan tavallaan rauhoitusaikaa. Yleensä patenttia kunnioitetaan hyvin, ja jos patenttia on haettu, joudutaan harvoin riitelemään.

Kuivala kertoo esimerkin, jossa Kespat Oy:n asiakasyritys ei loppujen lopuksi saanut patenttia, mutta vireillä ollut patenttihakemus yhdistettynä samalla jatkuneeseen kehittämistyöhön suojasi onnistuneesti innovaatioita vuosien ajan.

– Vaikka patenttisuojaa ei lopulta tullut, hakemusprosessi antoi mahdollisuuden kehittää tuotantotekniikkaa monta vuotta, jolloin yritys ehti saavuttaa kustannuskilpailuetua. Uuden, pienen yrityksen on vaikea saada tuotantoaan heti yhtä tehokkaaksi kuin suurilla yrityksillä, mutta patenttihakemuksella tai hyödyllisyysmallilla saadaan tilanne rauhoitettua ja pystytään kehittämään tuotetta ja tuotantoa eteenpäin.

– Onkin virheellinen lähtökohta hakea patenttia vain, jos se täysin varmasti tullaan saamaan. Pelkkä prosessi on hyödyllinen ja se muotoutuu edetessään. Ei kannata ajatella mustavalkoisesti, että patentti joko on tai ei ole, vaan siinä välissä on harmaa alue, joka voi sisältää eriasteista suojaa.

Edelläkävijä kohtaa aina vastustusta

Kimmo Helke kertoo kokemuksen osoittavan, että uudenlaisen, innovatiivisen ratkaisun kehittäjän on syytä varautua siihen, että epäilyjä ja vastustusta tulee.

– Pelkkä innovatiivisuus ei riitä, vaan on oltava valmis perustelemaan oman keksinnön toimivuus ja esittelemään sen oikeanlaiset käyttötavat. Erityisen hankala tilanne on, jos käyttäjä joutuu muuttamaan totuttuja toimintamallejaan uuden keksinnön vuoksi.

– Lanseerauksessa on mentävä käyttäjätasolle. Ylöspäin skaalautuvuuden toimivuudesta on myös varmistuttava.

Anssi Kurkinen, Tuomo Kuivala, Janne Laulainen ja Kimmo Helke

Jyväskylästä käsin asiakkaiden eduksi lähes 40 vuotta

Kimmo Helke perusti Patenttitoimisto Kespat Oy:n Jyväskylässä vuonna 1984. Kimmon vaimo Pirjo oli mukana Kespat Oy:n toiminnassa alusta lähtien aina eläkkeelle jäämiseensä saakka. Yrityksen henkilöstömäärä kasvoi vähitellen. Vuonna 1996 tuli mukaan insinööri Anssi Kurkinen ja vuonna 2000 fyysikko Tuomo Kuivala. Jarkko Karjalainen on kuulunut tiimiin jo toistakymmentä vuotta ja FT Janne Laulainen kaksi vuotta.

– Meidän yhdeksän hengen toimistomme on Suomen suurin ei-helsinkiläinen firma, Kimmo Helke huomauttaa.

– Patentti- ja rekisterihallitus on Helsingissä, joten immateriaalioikeuksia hoitavat yritykset ovat mielellään sijoittuneet sen lähelle. Satuin perustamaan toimiston Jyväskylään otollisena aikana. Tuolloin horisontissa oli jo näkyvissä suomalaisen patentoinnin vahvistuminen, ja alalla pystyi pärjäämään myös Helsingin ulkopuolinen toimija.

– 2000-luvun alussa olimme onnekkaita saadessamme asiakkaaksi Jyväskylään saapuneen Nokian. Se oli hyvä patenttihakemusten korkeakoulu meille. Sulautettujen järjestelmien softapatentointi on tänäkin päivänä meille tärkeä tukijalka, Helke mainitsee.

– Pystymme hoitamaan patentteja alalta kuin alalta. Oikeastaan ainoat alat, joiden patentteja emme pysty käsittelemään, ovat mikrobiologia ja hienokemia.

– Ala on muuttunut yrityksen perustamisen ajoista, mutta Kespat Oy on aina ollut suomalaisen yrittäjyyden ja innovaatioiden asialla. Pääasiassa asiakkaamme ovat kotimaisia yrityksiä.

www.kespat.fi
010 229 2850
[email protected]

Vasarakatu 1, Jyväskylä
Microkatu 1 (Novapolis), Kuopio

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä