Oulun Veden Viinivaara-hanke vedenhankinnan varmistamiseksi etenee

Facebook
08.05.2024 | Teollisuus

Oulun Vesi on kunnallinen liikelaitos, joka toimittaa asiakkailleen joka päivä 33 000 kuutiota hyvälaatuista talousvettä verkostoistaan. Oulun Vesi myös ylläpitää vesijohto- ja viemäriverkostoja sekä vastaa jätevesien puhdistuksesta ympäristö huomioiden. Oulun Vesi paitsi tuottaa laadukasta vettä kuntalaisille myös huolehtii, että lähialueiden vesistöt säilyvät puhtaina. Kaupungin vesilaitos on perustettu vuonna 1902.

Vesi Oulujoesta ja pohjavedestä

Oululaiset juovat Oulujoen vedestä tehtyä hanavettä. Vesi valmistetaan juotavaksi ja puhtaaksi Hintan ja Kurkelanrannan vesilaitoksissa. Vettä otetaan joesta joka vuosi noin kymmenen miljoonaa kuutiota. Hanavettä valmistetaan nykyaikaisilla ja tehokkailla puhdistusmenetelmillä, ja se desinfioidaan käyttäjille turvalliseksi. Desinfioinnilla varmistetaan, ettei vesi sisällä tauteja aiheuttavia mikrobeja. Kurkelanrannan vedenpuhdistamolla talousveteen lisätään myös pieni määrä Hangaskankaan pohjavettä ennen verkostoon johtamista.

Muualla kuin Kanta-Oulussa asuvat juovat pääsääntöisesti pohjavettä. Oulun Vedellä on pohjavedenottamoita Hangaskankaalla, Haukiputaalla, Kiimingissä, Ylikiimingissä, Yli-Iissä ja Oulunsalossa. Pohjavesikään ei tule hanaan täysin suoraan, vaan vettä käsitellään tarpeen mukaan esim. UV-valolla desinfioimalla. Joskus vesistä poistetaan myös rautaa.

Viinivaaran varavesihanke

Muuttunut maailmantilanne vaatii panostamaan varautumistoimiin. Jos Oulujoen vesi syystä tai toisesta muuttuisi juomakelvottomaksi tai jos vesilaitos saastuisi, Oulun Veden asiakkaille pystyttäisiin toimittamaan juomavettä vain noin ämpärillisen verran päivässä (13 litraa).

Oulun kaupunki kuuluu kriisivalmiuden osalta nykyisellään valtakunnallisesti heikoimpaan luokkaan 3. Maa- ja metsätalousministeriön määräyksen mukaan Oulun täytyy nostaa kriisivalmiutensa luokkaan 1 tai 2. Vedensaannin turvaamiseksi Oulun Vesi on velvollinen järjestämään vedenhankinnan tulevaisuudessa kahdesta eri vesilähteestä, joista toisen tulee käytännössä olla pohjavesilähde.

Oulun kaupunki haki Oulun Vedelle vesilain mukaista lupaa ottaa pohjavettä Viinivaaran ja Kälväsvaaran pohjavesialueilta. Vedenotto tapahtuu yhteensä yhdestätoista vedenottamosta.

Uuden pohjavesihankkeen toteutuessa oululaisten vesihanoista tulisi sekoitettua pohja- ja pintavettä. 2/3 talousvedestä olisi edelleen Oulujoen puhdistettua pintavettä ja 1/3 pohjavettä, jota johdettaisiin oululaisille Viinivaara-Kälväsvaara -alueelta.

Vedenhankinnan varmistamista koskevan Viinivaara-hankkeen myönteinen lupapäätös saatiin marraskuussa 2023 Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Lupapäätöksessä myönnettiin lupa vedenottoon kaikille haetulle 11 vedenottamolle siten, että vedenottomäärä on yhteensä 9 000 m³/vrk.

Hintan vesilaitoksen laajennus

Häiriöttömän vedenjakelun varmistamiseksi vedentuotantokapasiteetin lisääminen Hintan vesilaitoksen yhteyteen on välttämätöntä. Vesilaitoskapasiteetin lisääminen on tarpeen sekä kotitalouksien vedenjakelun varmistamisen että elinkeinoelämän kehittämisedellytysten kannalta

Hintan vesilaitoksen yhteyteen rakennetaan uusi laitosyksikkö, joka toimii vastaavalla tavalla kuin nykyinenkin vesilaitos. Myös esikäsittelyä tehostetaan. Uusi laitosyksikkö toimii itsenäisesti, joten se pystyy toimimaan häiriöttömästi nykyisen Hintan vesilaitoksen perusparannuksen ajan. Samalla rakennetaan uusi raakavesiputki. Nykyistä ja uutta laitosyksikköä ohjataan samasta valvomosta. Lisäksi rakennetaan uusi puhdasvesiallas, joka palvelee nykyistä ja uutta vesilaitosta, sekä uusi yhdysvesijohto Hintan ja Kurkelanrannan välille.

Lietteen käsittelyyn uusi palvelusopimus

Oulun Vedellä on kaksi jätevedenpuhdistamoa. Valtaosa jätevesistä puhdistetaan Oulun kaupungin Taskilan puhdistamolla, joka on Pohjois-Suomen suurin jätevedenpuhdistamo. Taskilassa käsitellään myös Muhoksen, Utajärven ja Iin jätevedet. Yli-Iin jätevedenpuhdistamolla käsitellään kirkonkylän kaava-alueelta tulevat yhdyskuntajätevedet. Oulunsalon alueen jätevedet johdetaan käsiteltäväksi Lakeuden Keskuspuhdistamo Oy:lle Kempeleeseen. Perämereen laskettavan puhdistetun jäteveden laatua seurataan päivittäin, ja ympäristöviranomaisille raportoidaan jäteveden laadusta neljännesvuosittain.

Keväällä 2024 käynnistyy lietteenkäsittelyn uusi palveluhankinta, kun 15 vuotta käytössä ollut Kemicond-menetelmään perustuva lietteenkäsittelyn palvelusopimus päättyy. Lietteet tullaan jatkossa käsittelemään biokaasulaitoksessa, jossa tuotetaan biokaasua liikennepolttoaineeksi. Ratkaisulla tavoitellaan edullisempaa käsittelykustannusta ja ilmastohyötyä biokaasun korvatessa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Kymmenvuotinen sopimus tehtiin kuntaomisteisen jätehuoltoyhtiö Kiertokaari Oy:n kanssa ja lietteet tullaan käsittelemään valtio-omisteisen Gasum Oy:n laajennettavalla laitoksella Oulussa.

www.oulunvesi.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä