Turun Vesihuolto Oy – vesihuoltopalveluja kestävän kehityksen periaatteella

Facebook
08.10.2021 | Teollisuus

Turun Vesihuolto Oy on Turun kaupungin omistama yhtiö, jonka toimintaan kuuluu puhtaan veden toimitus, jäteveden vastaanotto ja johtaminen puhdistamolle. Hulevesistä vastaa Turun kaupunki. Turun Vesihuollon lisäksi veden kanssa työskentelevät Turun Seudun Vesi ja Turun seudun puhdistamo. Vesihuollon piirissä on runsas 190 000 asukasta.

Turun seudun vesihuoltoyhtiöt edustavat huippuosaamista suomalaisessa kunnallisessa vesihuollossa. Ne tuottavat turvallista vesihuoltoa, ja vastaavat Turun ja muiden osakaskuntien ympäristöhaasteisiin edistäen toiminnallaan kestävää kehitystä sekä hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen saavuttamista. Turun Vesihuolto pyrkii aktiivisesti pienentämään yhtiön toiminnasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä ja suojelemaan vesistöjä.

- Turun Vesihuollon toiminta-ajatuksena on tarjota kustannustehokkaat vesihuoltopalvelut ja puhdas vesiympäristö turkulaisille vedenkäyttäjille kestävän kehityksen periaatteella. Visiossamme olemme turvallinen ja luotettava vesihuollon edelläkävijä. Näissä näkyvät myös meidän perusarvomme, turvallinen, luotettava uudistuva, Turun Vesihuollon toimitusjohtajana Irina Nordman linjaa

- Turun Vesihuolto omistaa vesijohto- ja jätevesiverkostot. Vesijohtoa on noin 830 km ja viemäriverkostoa noin 600 km. Me huolehdimme vesijohto- ja jätevesiverkoston kunnossapidosta, liittymisestä, sopimuksista, laskutuksesta, neuvonnasta ja muista vesihuoltopalveluista. Asiakkaita on hieman alle 17.000. Tuotamme vesihuoltopalveluja lähes 80 ammattilaisen voimin kustannustehokkaasti ja ympäristövastuullisesti, Nordman kertoo ja jatkaa:

- Uudistumme osallistumalla vesihuoltoalan kehittämiseen ja luonnollisesti kehitämme omia palveluita. Tälläkin hetkellä meillä on käynnissä suoraan asiakaspalveluun vaikuttavia kehittämishankkeita, kuten etäluettavien vesimittareiden käyttöönotto ja asiakastietojärjestelmän uudistaminen. Arvot näkyvät myös tasaisena ja hyvänä vedenlaatuna sekä vähäisinä toimintakatkoina. Panostamme myös jatkuvasti asiakasviestintään, jossa kerromme laajasti toiminnastamme.

Nordman toteaa, että hyvä vesihuoltopalvelu on monen tekijän summa-kiteytettynä on kyse osaamisesta ja resursseista.

- Osaavan ja motivoituneen henkilökunnan lisäksi tarvitsemme yhtä osaavia ja asiastaan innostuneita palvelun ja materiaalien toimittajia ja tiivistä yhteistyötä heidän kanssaan. Käytettyjen materiaalien tulee olla laadukkaita ja käyttötarkoitukseensa sopivia. Vesihuoltolaitoksen talouden tulee olla kunnossa, jotta pitkäjänteisiä saneerausinvestointeja pystytään tekemään. Kaikki tekeminen perustuu kattavaan dataan ja sen jatkuvaan analysointiin, jotta oikeita asioita tehdään oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Nordman määrittelee.

Hyvinvointi ja vastuullisuus – vesihuollon toimintaa ja kehittämistä ohjaavat arvot

Nordmanin mielestä suomalainen vesihuolto on vesivarojen käytön kannalta varsin kestävällä tasolla, mutta globaalisti tilanne on hyvin erilainen.

- YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen puhdas vesi ja sanitaatio ovat edelleen miljoonien jopa miljardien ihmisten tavoittamattomissa. Kunpa osaisimmekin ratkaista asian. Suomessa säästetty vesi ei tuo lisää vesivaroja kuivuudesta kärsiville alueilla. Omilla kulutustottumuksilla ja erityisesti ruokahävikkiä minimoimalla voi kuitenkin vaikuttaa siihen, että tuotteisiin ja tuotantoketjuihin käytetty vesi ja energia eivät mene hukkaan, Nordman sanoo.

Investointistrategian painopistealueita uudisrakentaminen

- Laadukkaitten vesihuoltopalveluiden avaintekijä on osaavan henkilökunnan ohella riittävät aineelliset resurssit esimerkiksi investointeihin.

Turun Vesihuollon tämän hetken investointistrategian painopistealueita on uudisrakentaminen kaupungin tavoitteiden mukaisesti. Saneerauksessa keskitytään erityisesti suuriin kokoojaviemäreihin. Muut kohteet ovat 1950 -1960 luvun asuntoalueita sekä alueita, joissa on vielä sekaviemäri, Irina Nordman kertoo.

Artikkeli on julkaistu Teollisuusuutiset-lehdessä nro 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä