Akaa Pointin yritysalueesta on rakentumassa vahva alihankinta- ja logistiikkatoimijoiden keskittymä

Facebook
02.02.2022 | Yrityselämässä tapahtuu

Akaa Point on 180 hehtaarin yritysalue valtateiden 3 ja 9 risteyksessä sekä Helsinki-Tampere -pääradan varrella. Alueelle on valmistunut väyläviraston reilun 10 miljoonan euron raakapuuterminaali pistoraiteineen. Alueella on jo käynnistynyt yritystoimintaa. Yritysalueena Akaa Point edustaa yritysten tulevaisuuden tarpeisiin vastaavaa kokonaisuutta.

– Pistoraiteilta päästää nopeasti pääradalle. Vaikka pistoraiteet ovat pääasiassa puunkuormaukseen tarkoitettuja, on alueelle sijoittuvien yritysten mahdollista hyödyntää niitä muunkinlaisissa tarpeissa, Akaan kaupungin elinkeinopäällikkö Jari Jokinen toteaa.

Akaa Pointin yritysalueen infra valmistuu vielä tämän vuoden aikana ja tontit on jo hinnoiteltu. Alueen markkinointi käynnistyy virallisesti ensi vuoden alussa.

– Pääsääntöisesti alueelle pyritään saamaan alihankintaan ja logistiikkaan keskittyneitä yrityksiä. Nyt kun sinne rakentui raakapuuterminaali, Akaa Point on houkutteleva kohde myös puu- tai metsäteollisuusalan yrityksille. Alueelle kaavaillaan monenlaista puunjalostukseen liittyvää toimintaa.

Viralliset avajaiset ensi keväänä

Jokinen kertoo, että alueelle sijoittumista suunnittelevien yritysten kanssa on jo käynnissä olevia neuvotteluita.

– Jonkin aikaa sitten uutisoitiin, että neuvottelemme Pohjois-Euroopan suurimman lehtipuusahan sijoittumisesta Akaa Pointtiin. Suunnitelma on edelleen olemassa, mutta aikataulu on hiukan viivästynyt. Alueelle sijoittuvia yrityksiä on tarkoitus julkistaa ensi kevään aikana, samalla kun pidämme alueen viralliset avajaiset.

Jokinen mainitsee, että Akaa Pointin yritystontit räätälöidään yritysten tarpeiden näkökulmasta.

– Suurimmat keskusteluiden kohteena olleet tontit ovat olleet 20 hehtaaria, mutta 10 hehtaarin kokoiset tontitkin onnistuvat vielä tässä vaiheessa helposti.

Hyvä logistinen sijainti

– Akaa sijaitsee lähellä Tamperetta, Tampere-Helsinki -kasvukäytävällä. Toijalan rautatieasemalta on vain pari kilometriä Akaa Pointin yritysalueelle. Kaikki Turun junat kulkevat Toijalan rautatieaseman kautta. Tampere, Turku ja Helsinki ovat hyvin saavutettavissa raideliikennettä ajatellen. Jos taas ajatellaan kumipyöräliikennettä, Tampere-Helsinki -moottoritie kulkee Akaa Pointin vierestä, kuten myös Valtatie 9, joten alue sijaitsee logistisesti erittäin hyvällä paikalla, Jokinen painottaa.

Akaa Pointin tonttien hinnoittelu on alueen vetovoimaisuudesta huolimatta varsin maltillista. Tonttien hinnat vaihtelevat 3,5 eurosta 7 euroon.

– Meiltä on todella kustannustehokasta hankkia tonttimaata. Lisäksi pienten ja keskisuurten yritysten mahdollista saada täällä jopa 20 % investointitukea, joka itsessään toimii hyvänä kannustimena.

Jokinen kertoo, että koska Akaa Point on kiinni Tampereessa, alueelta löytyy paljon alihankintateollisuutta. Akaassa itsessään on paljon etenkin metalli- sekä muoviteollisuutta.

– Työvoiman saatavuuskin on meillä ihan hyvällä tasolla, koska olemme kasvava kaupunki Tampereen kainalossa. Kasvuamme edesauttaa myös Pirkanmaan kova kasvuvauhti.

www.akaa.fi

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä