Pyydä tarjous

Blue Industry Parkin ensimmäiset toimitilat otetaan käyttöön joulukuussa 2023

Digipalvelut
29.09.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Turun telakka-alueelle rakentuva Blue Industry Park (BIP) on Euroopan johtava meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymä. Meriteollisuuspuisto kerää omien alojensa edelläkävijät uuden liiketoiminnan kehittyneimpien teknologioiden ja ensiluokkaisten logististen yhteyksien äärelle. Puiston ensimmäinen toimitilarakennus otetaan käyttöön vielä tämän vuoden aikana.

– Nyt täällä on alkanut vihdoin tapahtua ja meriteollisuuspuistomme ensimmäinen kiinteistö otetaan käyttöön joulukuun 2023 aikana. Tässä noin 2000 neliön kiinteistössä on pientoimitiloja kokoluokassa 60–200 neliötä. Noin 20:stä kiinteistön osakesarjasta on vapaana enää viisi, joten kiinnostusta on ollut mukavasti, Blue Industry Parkin vetäjänä toimiva Tero Lahti kertoo.

Lahden mukaan meriteollisuuspuistoon on onnistuttu saamaan juuri halutunlaisia yrityksiä.

– Alueella on mukana ensimmäisessä vaiheessa vähän pienempiä telakan alihankkijoita ja palveluntarjoajia, jotka edesauttavat rakentuvan BIP-alueen ja sen yritysten tuottavuutta.

Myös Blue Industry Park Oy:n alkuvaiheen toimisto ja työtila muuttaa samaan kiinteistöön joulukuussa.

Puisto soveltuu monenlaiselle yritystoiminnalle

– Kehitämme yhteistyökumppaneidemme kanssa suurempia kokonaisuuksia, joissa pääpaino on toimistohotellikokonaisuuksissa sekä isomman mittakaavan toimitiloissa, liittyen logistiikkaan ja tuotantoon. Nämä tilat ovat tulossa ennakkomarkkinointiin lähiviikkoina ja niitä voi tiedustella meidän kauttamme, Lahti rohkaisee.

Logistiikkaan liittyviä isompia kokonaisuuksia on rakentumassa kahteen eri lokaatioon alueella.

– Alue itsessään profiloituu vahvasti meriteollisuuteen ja telakkaan, mutta logistiikan sekä muutkin tuotannolliset toiminnot soveltuvat kaikenlaisille yrityksille. Jossakin määrin toivomme, että meidät löytäisivät myös meriteollisuuden ja telakan alihankinnan ulkopuolella toimivat yritykset. Kun alue alkaa jossakin vaiheessa rakentumaan ja viimein valmistuu, yritykset kaipaavat alueelle monenlaisia toimintansa tukipalveluita. Toki meille voi sijoittua, vaikka yritys ei tekisikään liiketoimintaa suoranaisesti tämän alueen toimijoiden ja toimialojen parissa, Lahti toteaa.

Yritysten toiveita ja ideoita kuunnellaan tarkasti

BIP-alueelle vielä suunnitteilla olevaan toimistohotelliin toivotaan lähinnä meriteollisuuden alalla toimivia, esim. suunnitteluyrityksiä, sulkematta pois mitään muitakaan toimijoita.

– Näkisin että sinne voisi sijoittua vaikkapa ohjelmistoalan yrityksiä ja muitakin toimijoita, jotka palvelisivat telakan suunnittelupuolta ja telakan alihankkijoita. Jos toimijoilla itselläänkin tulee mieleen jotain tarpeita, kannattaa lähestyä rohkeasti, koska olemme pelkkänä korvana näiden tarpeiden osalta, Lahti rohkaisee.

Alueelle haetaan ohutlevy- ja pintakäsittelypalveluita tarjoavia yrityksiä

Lahti mainitsee, että on olemassa tiettyjä toimialoja, joita alueelle ehdottomasti halutaan.

– Tänne halutaan ehdottomasti ohutlevy- ja pintakäsittelypalveluita tarjoavat yritykset.

BIP-alueen valmistumisen aikaan alueella toimisi suunnitelmien mukaan 100 yritystä. Vaikka hanke on vielä alkuvaiheessa, jo 10 % näistä yrityksistä on kasassa.

– Työntekijämäärän osalta kaavailimme alueelle alun perin 10 000 työntekijää, mutta todellisuus lienee kuitenkin lähempänä 1500–3000 työntekijää.

Lahti kertoo, että logistiikka- ja innovaatiokeskus ovat tulossa ennakkomarkkinointiin vielä tämän syksyn aikana, mutta varsinaisia toteutuspäätöksiä ole vielä tehty.

– Joulukuussa valmistuva pientoimitilahanke toteutuu ensimmäisenä, mutta muiden osalta hankkeiden käynnistymisajankohtia on vielä tässä vaiheessa vaikeaa arvioida.

Hiilineutraalit toimitilat

BIP on Turun kaupungin omistama yritys, joka toimii Turussa ja tekee turkulaista yritysaluetta, joten se on vahvasti sitoutunut Turun kaupungin asettamiin ilmastotavoitteisiin.

– Autamme meille sijoittuvia yrityksiä pääsemään tavoitteisiinsa hiilijalanjälkien osalta, panostamalla erityisesti rakennusten rakennusvaiheen, mutta myös toiminnan aikaiseen hiilineutraalisuuteen. Kiinteistösertifiointien kautta varmistamme, että kohteet ovat energiatehokkaita ja helposti saavutettavia. Teemme myös paikallisia istutushankkeita ympäristökompensaatioajatuksella.

Lahti mainitsee yritysten hiilineutraaliusstrategiat sekä BIP-alueen tarjoaman mahdollisuuden toimia hiilineutraalissa toimintaympäristössä.

– On odotettavissa että hiilijalanjäljen laskenta ja todentaminen alkaa kiristymään regulaatioissa. Isoilla toimijoillakin on omia hankkeita, joiden kautta pyritään hiilineutraalisuuteen. Tätä kautta syntyy myös tiettyjä vaatimuksia toimitusketjun osasille näiden hiilineutraaliuden osalta.

Kalliopohjaista ja valmiiksi tasattua teollisuustonttimaata

Lahti toivoo alueelle erityisesti yrityksiä, jotka rakentavat itselleen toimitilat. BIP-alueen tonttien hintataso on kilpailukykyistä.

– Turun seutu on pääosin vanhaa merenpohjaa, joten savimaita löytyy lähes joka paikasta. Pääosa meidän teolliseen toimintaan kaavoitetusta teollisuustonteista on kalliopohjaisia. Lähes kaikki tontit ovat jo valmiiksi tasattuja ja louhittuja, joten ne ovat käytännössä aloitusvalmiita tontteja.

Kalliotontit ovat Lahden mukaan harvinaisia Turun alueella ja erityisesti valmiiksi louhitut ja tasatut teollisuustontit.

Ensiluokkainen sijainti Blue Industry Parkin vahvuutena

– Erityisesti telakan suuntaan tehtävän alihankintatyön osalta tästä parempaa sijaintia ei uskoakseni ole tarjolla. Mutta alueen sijainti on hyvä myös logistiikan ja muiden Turun alueen yritysten näkökulmasta tarkasteltuna. Olemalla osa tätä yritysverkostoa, pääsee mukaan osaamispääomaan, joka alueelle rakentuu. Tietyssä vaiheessa voidaan puhua myös resurssiviisaudesta, kun yrityksellä ei tarvitsekaan olla välttämättä omaa trukkia, vaan sen voikin tarjota joku alueella toimiva yritys aina tarvittaessa.

Lahti painottaa, että BIP-alueen ehdoton vahvuus on juuri sen sijainti.

– Alueelle on tulossa kattavia palvelurakenteita, joihin sekä pienet että isot yritykset pääsevät integroitumaan. Tällaisia voisivat edustaa vaikkapa työkalumyynti, majoitus- ja ravintolapalvelut. Alueen palvelut ja ekosysteemi on vielä rakentumisvaiheessa, mutta ennen pitkää ne ovat kuitenkin todellisuutta. Ottakaa yhteyttä ja varatkaa omat paikkanne, Lahti toteaa loppuun.

blueindustrypark.com

fi.linkedin.com/company/blue-industry-park-oy

[email protected]

+358 50 482 1734