Forssan seutu on kiertotalouden edelläkävijä

Facebook
06.02.2023 | Yrityselämässä tapahtuu

Forssan seudulla on yli 150-vuotinen teollisen tekemisen kulttuuri, joka on onnistuneesti mukautunut ja uudistunut kulloistenkin megatrendien mukaisesti. Kiertotalousajattelussa Forssan seutu on ollut jopa edelläkävijä, kun alan klusteria ryhdyttiin kehittämään 1990-luvulla.

– Otimme 2010-luvulla käyttöön ”järkivihreyden” käsitteen jo ennen kuin laajemmin alettiin puhua kiertotaloudesta ja vihreästä siirtymästä, kertoo Forssan Yrityskehitys Oy:n (FYK) yrityskehittäjä Satu Nurmi.

Järkivihreä Forssa -kaupunkistrategia painottaa ympäristöystävällisyyttä, vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaupungin, yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Avainasemassa on resurssiviisaus, joka tarkoittaa sitä, että raaka‐aineita, energiaa ja tavaroita käytetään yhteistyössä järkevästi, hyvinvointia edistäen.

Satu Nurmen mukaan järkivihreä resurssiviisaus toimii sekä strategiatasolla että käytännön toimintojen tasolla.

– Pitkäjänteisyyden ansiosta seudun yrityksille on syntynyt näkemys kiertotalouden tarkoituksesta ja merkityksestä. Yritykset ovat tulleet miettineeksi sellaisia asioita kuin vastuullisuus ja kestävä kehitys, joita tänä päivänä yleisesti korostetaan. Niitä kannattaa nostaa entistäkin voimakkaammin esiin, sillä ne ovat aitoja mittareita esimerkiksi kilpailutuksissa.

Järkivihreää energiaa yrityksiltä yrityksille

Forssan seudulla on vahva ja laaja kiertotalouden ekosysteemi, jonka tärkeänä osana on Envitech-alue. Se on yksi Suomen ja maailman kehittyneimmistä teollisen kiertotalouden keskittymistä, jossa yritykset tekevät tiivistä yhteistyötä ja hyödyntävät kekseliäästi toistensa osaamista, tuotteita ja sivuvirtoja. Sivuvirtojen hyödyntämistä energiana ja muina arvojakeina on Forssan seudulla tehty jo kauan.

– Envitech-alue ja sen kautta tulevat järkivihreät energiaratkaisut ovat myös uusien yritysten käytettävissä. Tarjolla on mm. biokaasua teollisuuden tarpeisiin. Lisäksi Forssassa sijaitseva Fingridin varavoimalaitos turvaa sähköjärjestelmän käyttövarmuutta yllättävissä häiriötilanteissa, Satu Nurmi mainitsee.

Ennakkoluulottomia ratkaisuja

Kiertotalous ei ole pelkästään energia-alan yritysten asia, vaan kiertotaloutta löytyy kaikenlaisista valmistavan teollisuuden yrityksistä. Kiertotalouteen syntyy uudenlaisia, ennakkoluulottomia ratkaisuja.

– Yritykset, jotka rakentavat menestystä muiden toimijoiden sivuvirroille ja yhteistyölle, voivat olla tänä päivänä miltä toimialalta tahansa. Hyvä esimerkki Envitech-alueen yritysten toimialojen laajasta kirjosta on ekologisia elintarvikepakkauksia valmistava Jospak Oy, joka juuri rakensi uudet tuotantotilat, Satu Nurmi kertoo.

– Tuore uutinen on se, että C.P.E. Production Oy avaa Forssaan ballististen suojalevyjen tuotantolaitoksen. Se on avaus jälleen aivan uudentyyppiselle teollisuudenalalle, mikä kuvastaa hyvin Forssan seudun moninaisia mahdollisuuksia yritystoiminnalle.

Luotettavaa alihankintaa ja huippuosaamista

Forssa tunnetaan rakennustuoteteollisuuden, elektroniikan, graafisen alan, metallin, elintarviketeollisuuden sekä ympäristöalan yritystoiminnasta. Monet Forssan seudun yritykset toimivat meri- ja telakkateollisuuden alihankkijoina.

– Osaavat alihankintaketjut ovatkin aikamoinen elinvoimatekijä, Satu Nurmi sanoo.

– Meillä on myös poikkeuksellista erikoisosaamista, alojensa huomattavia yrityksiä, kuten DA-Group, joka suunnittelee ja valmistaa teknologisia ratkaisuja merenpohjasta aina avaruuteen asti.

Infra on mainiossa kunnossa

Forssan seudulla on järkivihreä resurssiviisaus otettu huomioon pitkällä tähtäimellä päätöksenteossa ja infrarakentamisessa

Teollisuuden kaavoitustilanne on hyvällä mallilla, paikkoja löytyy erilaisiin tarpeisiin. Envitech-alue voi edelleen laajentua. Sijoittuville yrityksille on hyvin tonttitilaa varsinkin Kiimassuon yritysalueen vieressä sijaitsevalla Ratasmäen alueella.

Ratasmäki on tulevaisuuden infraan varautunut teollisuusalue, jossa on otettu huomioon tulevaisuuden ESG-tarpeiden kasvu mahdollistamalla kaavoituksella monia tulevaisuuden liiketoimintaan lisäarvoa tuottavia tulokulmia.

– Ratasmäen alue on kaavoitettu teollisuus-, logistiikka- ja varastorakennusten korttelialueeksi. Ratasmäen alueen kaavoituksessa on huomioitu mahdollinen biokaasun käyttö ja kaasun runkoverkko. Alueella on mahdollista tuottaa energiaa myös itse yrityksen tarpeisiin.

– Katuyhteydet ovat valmiina, samoin sähkö- ja energiainfra. Olemme kuituverkon solmukohdassa, liittymismahdollisuudet ovat FNE-Finland Oy:n valtakunnalliseen kuituverkkoon. Lisäksi tarjoamme teollisuustason vesiliittymät, jätevesilaitos on modernisoitu muutama vuosi sitten, Satu Nurmi listaa.

Verkostomaista palvelua yritysten hyväksi

Forssan Yrityskehitys Oy on koko Forssan seutua palveleva elinkeinoyhtiö, joka aktiivisella otteellaan parantaa yrityksien toimintaedellytyksiä, kannattavuutta ja kasvua sekä lisää seudullista elinvoimaa ja vetovoimaa. FYK palvelee Forssassa, Ypäjällä, Humppilassa, Jokioisissa ja Tammelassa toimivia yrityksiä.

– Käytännössä FYK toimii hyvin pitkälle verkostomaisesti. Siten pystymme saavuttamaan valtakunnallisia ja jopa kansainvälisiä ulottuvuuksia yritysten eduksi. Seutukaupungin vahvuus on, että verkostojen toimijat aidosti tuntevat toisensa ja byrokratia on pientä, Satu Nurmi kuvailee.

Verkoston on oltava kunnossa ja matalan kynnyksen keskusteluyhteyden yrityksiin on toimittava, jotta yrityspalveluissa pysyttäisiin kartalla siitä, mitä kentällä tapahtuu.

– Lähestymme yrityksiä viikoittain osaavan työvoiman ja koulutuksen tarpeiden kartoittamisessa. Pyrimme tekemään tiedonkulun ja asioista kertomisen mahdollisimman helpoksi. Asiat lähtevät etenemään luontevasti, eikä yrittäjän tarvitse soitella useisiin eri paikkoihin asiaansa ajaakseen.

Työvoiman saatavuutta edistetään yhteistyössä

Forssan seudulla toimii tehokkaasti moniammatillinen työllisyyden ekosysteemi, jota on luonnehdittu jopa valtakunnallisesti uraauurtavaksi.

– Meillä on kuukausittaiset yritystiimitapaamiset, joissa on mukana julkinen työvoimahallinto sekä linkki myös työntekijöitä välittäviin yksityisiin organisaatioihin.

Satu Nurmi kertoo, että FYK toimii aktiivisesti Hämeen maahanmuuttoasiain toimikunnan työryhmissä.

– Toimikunta ottaa kantaa EU-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkintaan. Esimerkiksi viimeisimmän linjauksen mukaan kuljetusalalle ja prosessityöntekijöihin ei enää käytetä tarveharkintaa. EU:n ulkopuolelta tulevaa työvoimaa koskevissa asioissa yritykset voivat ottaa yhteyttä FYK:n toimitusjohtajaan Riikka Riihimäkeen, lähdemme yhdessä selvittämään tarvittavia tietoja.

– EURES-palveluissa teemme yhteistyötä ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa.

Satu Nurmen mukaan FYK on kuulolla myös yritysten rahoitustarpeiden suhteen.

– Jos yrityksellä on tarvetta hyödyntää julkisia rahoitusinstrumentteja vaikkapa osaavan työvoiman rekrytoimiseen ja kouluttamiseen tai työvoiman liikkuvuuteen, olemme mielellämme avuksi. Osaamme kertoa, millaisia rahoitusmahdollisuuksia on olemassa ja autamme tarvittaessa hakemusten tekemisessä.

Kestävän tulevaisuuden koulutusosaamista

Forssan Yrityskehityksellä on hyvät yhteydet Hämeen ammattikorkeakoulun eri yksiköihin sekä Lounais-Hämeen Koulutuskuntayhtymään (Forssan ammatti-instituutti).

HAMK:n tarjonnassa Forssassa on esim. biotalousinsinöörin (AMK) koulutusohjelma sekä kestävän kehityksen ympäristösuunnittelijan koulutusohjelma.

– Oppilaitokset ovat tärkeä osa ekosysteemiä ammattitaitoisen työvoiman kehittämisessä ja innovaatioissa, Nurmi korostaa.

Ajantasaista tietoa

Forssan kaupunki kuuluu FISU-verkostoon (Finnish Sustainable Communities). Kyseessä on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

– Hiilijalanjäljen vähentäminen etenee, ja päivitämme jatkuvasti toimenpiteitä, jotta pysymme eturivissä tälläkin saralla, Satu Nurmi sanoo.

– Kuulumme myös kiertotalouden kansalliseen teemaverkostoon sekä ekoteollisuuspuistojen verkostoon. Tiiviin verkostoitumisen ansiosta saamme jatkuvasti ympäristö- ja energia-asioista tuoreinta tietoa, jota välitämme yrityskentälle.

Tervetuloa Forssan seudulle

Forssan seutukunta sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien äärellä keskellä pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun muodostamaa kasvukolmiota. Matkaa Forssasta Turkuun on vain 90 km.

– Jos Forssan seutu tuntuu potentiaaliselta sijoittumispaikalta yrityksellesi, niin meihin voi ottaa ilman muuta yhteyttä. Valmiina ollaan, toteaa Satu Nurmi.

www.fyk.fi

LinkedIn

Facebook

Instagram

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä

Muita uutisia