Groundec Oy:n palkittu kaapelin paikkatiedon tallennuslaite tekee kaapeleiden asennustyön laadunvalvonnasta läpinäkyvämpää

Facebook
02.07.2021 | Yrityselämässä tapahtuu

Business Joensuun järjestämän Start Me Up -liikeideakilpailun viime vuoden voitto meni Viestra Oy:n maakaapeleiden sijainnin selvittämiseen liittyvälle keksinnölle, joka mahdollistaa entistä tarkemman informaation tallentamisen maakaapeleiden sijainnista ja syvyydestä. Patentoidun, voittajatuotteen ympärille on rakentumassa oma liiketoimintayksikkö, jonka myynnistä ja markkinoinnista vastaa nyt Groundec Oy. Varsinkin Itä-Suomen alueella tapahtuvan liiketoiminnan kasvattamiseen on yrityksessä suuri halu.

- Idea on tarjota ratkaisu vanhentuneista ja epätarkoista kaapeleiden sijaintitiedoista johtuviin ongelmiin erilaisilla työmailla, joissa kaapeleiden sijaintien kartoittaminen on työskentelyn kannalta olennaista. Laitteellamme pystytään keräämään ja tallentamaan reaaliaikaisesti sekä kaapeleiden tarkat sijainti- että syvyystiedot. Tällaista laitetta ei ole ollut vielä markkinoilla, kertoo Groundec Oy:n ja Viestra Oy:n yrittäjä Mika Pakarinen.

Merkittäviä hyötyjä

Innovatiivinen kaapelin paikkatiedon tallennuslaite osuu kasvavaan markkinaan, jossa on myös kansainvälistä potentiaalia.

- Uskon, että tulevaisuudessa laitteella on paljonkin käyttöä, kun maanalaisen infran tarve näyttää lisääntyvän esimerkiksi ilmastomuutoksesta johtuvien vaihtelevien sääilmiöiden vuoksi, visioi Pakarinen.

- Laite palvelee tulevaisuudessa samalla alueella urakoivia rakentajia, kun maanalaisten kaapeleiden sijaintitiedot saadaan otettua tarkasti talteen. Idean ympärille voi olla tulevaisuudessa myös mahdollista kasvattaa ICT-alan sovelluksia, mikä on tärkeää digitalisoituvassa nyky- yhteiskunnassa.

- Laitteemme tekee kaapeleiden asennustyön laadunvalvonnasta läpinäkyvämpää. Tämän ansiosta urakoitsijayritykset voivat osoittaa työnsä laadun tilaajilleen, mikä voi olla tärkeä kilpailuetu. Maakaapelointialalla on tänä päivänä kova hintakilpailu, joten työn laatu on hyvin vaihtelevaa. Laitteemme poistaa tämän ongelman ja tekee hintakilpailusta oikeudenmukaisempaa työn laatua heikentämättä. Tulevaisuuden suunnitelmissa onkin kehittää maakaapelointiin täydellinen laitesarja linjan- ja maanrakennusyrityksille, jolloin innovaatio vauhdittaisi myös muiden liiketoimintaa, korostaa Pakarinen.

Yhteiskaivuportaali tuo synergiaetua verkonomistajan, suunnittelijan ja viranomaisen näkökulmasta

Pakarinen toivoo, että tele- ja sähköyritykset löytäisivät yhteisen hankesuunnitelman, kun sähkökaapeleita tuodaan teiden varsiin jatkossa yhä enemmän.

- Näin voidaan kehittää yhteisrakentamista, jotta samaa kadunpätkää ei tarvitse avata useaan eri aikaan auki, jos hankkeita voitaisiin ajoittaa samaan hetkeen. Yhteisrakentamisen kautta saataisiin kustannussäätöjä, myös työmaiden haitta liikenteellekin vähenisi, kun työmaat olisivat lyhytkestoisia, perustelee Pakarinen.

Hyvällä yhteistyöllä eteenpäin

Tele- ja sähkökaapeliurakointeihin erikoistuneella Viestra Oy:llä on asiakkaita, joiden kanssa on tehty yhteistyötä vuosikymmenien ajan. Uusi liiketoimintayksikkö Groundec Oy täydentää entisestään palvelukokonaisuutta.

- Suurimpia asiakkaitamme ovat olleet muun muassa Telia, Elisa, NRC Group Finland, PKS, Enerke, Elvera, EltelNetwork, Suur-Savon Sähkötyö, Parikkalan Valo, Ilonet ja Voimatel.

- Toimintamme on aina luotettavaa, nopeaa sekä kustannustehokasta kaiken kokoisissa projekteissa. Meihin voi ottaa yhteyttä jo työnsuunnitteluvaiheessa. Tarjoamme tarvittaessa konsultointiapua projekteihin tuomalla nykyaikaisen, innovatiivisen tekniikan tuomat tehokkaat mahdollisuudet hyödynnettäväksi. Uskon, että ammattitaitomme ja kokemuksemme on sekä tilaajan kustannuksia että ympäristöä säästävä, toteaa lopuksi Pakarinen.

Groundec Oy
Tempontie 5, 80330 Joensuu
Puh. +358 40 569 2888
[email protected]
www.kaapeliaura.fi
www.viestra.fi

Artikkeli on julkaistu Savon Yritysuutiset -lehdessä 3/2021.

Haluatko oman yrityksen esille tähän?

Ota yhteyttä